Cateva studii de mici dimensiuni au aratat ca administrarea de N acetil cisteina (NACC) poate preveni aparitia nefropatiei la substanta de contrast. Afirmatia, ca si utilitatea administrarii NACC la pacientii cu infarct miocardic supusi angioplastiei primare, au fost verificate de un studiu recent, care a inclus 354 de subiecti internati cu infarct miocardic randomizati 1:1:1 cate 3 brate terapeutice: placebo, NACC in doza standard (600mg iv bolus inainte de procedura interventionala, urmat de 600 mg p.o. de 2 ori/zi, timp de 48 de ore dupa procedura) si NACC in doza crescuta (doze duble fata de grupul precedent).
Obiectivul primar a fost incidenta nefropatiei la substanta de contrast, definita ca o crestere a creatinemiei cu 25% fata de nivelul initial, in primele 72 de ore de la aplicarea procedurii. Incidenta nefropatiei la substanta de contrast a fost semnificativ redusa de NACC, intr-o maniera doza dependenta (incidenta corespunzatoare celor 3 grupuri de tratament fiind 33% versus 15% versus 8%, p=0,001).
Incidenta indicelui compozit, format din deces, insuficienta renala acuta ce a necesitat dializa si necesitatea ventilatiei mecanice, a fost redusa de administrarea NACC (incidenta corespunzatoare celor 3 grupe de tratament fiind 18% versus 7% versus 5% p=0,002).
Mortalitatea intraspitaliceasca a pacientilor la care a aparut nefropatia la substanta de contrast a fost net superioara celor care nu au suferit afectiunea (26% versus 1%, p=0,001).
In concluzie, administrarea de NAAC este eficace in preventia nefropatiei la substanta de contrast, efectul interventiei fiind dependent de doza.