Viata este presarata de incertitudine, mai ales in timpuri ca acestea. In timp ce multe lucruri sunt in afara controlului nostru, mentalitatea pe care o avem si ne-am format-o de-a lungul timpului este esentiala pentru a face fata circumstantelor dificile si pentru a infrunta necunoscutul.
Pandemia COVID-19 a accelerat oarecum acest sentiment de nesiguranta in dreptul economiei, locurilor de munca, relatiilor, sanatatii fizice si in special a sanatatii mintale. Noi, ca fiinte umane, avem nevoie de siguranta. Vrem sa ne simtim siguri si sa avem un simtamant de control asupra vietilor noastre. Teama si nesiguranta ne streseaza si ne fac sa ne simtim anxiosi sau neputinciosi.
Suntem diferiti in ceea ce priveste toleranta pentru incertitudine. Unii prefera sa-si asume riscuri majore si iubesc neprevazutul, in timp ce altii gasesc diversitatea vietii destul de inconfortabila. Cu toate acestea, fiecare dintre noi avem o limita. Daca te simti coplesit de incertitudine si ingrijorari, e important sa realizezi ca nu esti singur. In special acum. Cu totii ne dorim sa revenim la perioada „normala”, de dinaintea crizei.
Ingrijorarea este o unealta pe care o folosim pentru a prezice oarecum ce se va intampla si pentru a evita situatiile neplacute. Ne ofera un simtamant relativ de siguranta si control. Te face sa crezi ca daca te concentrezi asupra unei probleme suficient de mult timp, o studiezi din toate unghiurile sau citesti fiecare opinie online, vei gasi in final o solutie si vei putea controla rezultatul. Din pacate, nu asa functionam. Ingrijorarea cronica iti va rapi placerea prezentului, energia si somnul.
Actioneaza asupra lucrurilor pe care le poti controla. Gestioneaza-ti activ emotiile.
Indiferent de circumstante, in loc sa te ingrijorezi excesiv de lucrurile incontrolabile, incearca sa-ti redirectionezi atentia asupra aspectelor pe care le poti cu adevarat controla.
Spre exemplu, chiar daca ti-ai pierdut slujba sau ti s-au diminuat semnificativ veniturile in aceasta perioada, poti sa controlezi cantitatea de energie si timp pe care o poti investi in gasirea unei alte surse de venit, unui loc de munca la distanta sau sa discuti cu prietenii sau colegii despre posibilitati de colaborare.
Un alt exemplu similar este cel al raspandirii virusului. Nu vei putea stopa de unul singur aceasta pandemie si nu ai cum sa controlezi comportamentul celor din jur. Insa ce poti face este sa pastrezi tu regulile de igiena, protectie si distantare sociala. Puterea exemplului ii va determina si pe altii sa faca la fel.
Cand totusi nu poti face nimic pentru a evita o situatie neplacuta, infrunta-ti activ emotiile – chiar si cele negative. Nu le lasa se se adune, fortandu-te sa fii pozitiv si ignorand ceea ce simti. In felul acesta vei ajunge sa fii mai vulnerabil la depresie, anxietate si burnout. Permite-ti sa experimentezi nesiguranta in mod controlat, constient. Astfel vei putea sa gasesti un echilibru pentru dificultatile viitoare.
In timp ce nesiguranta si schimbarea sunt inevitabile in viata, deseori adoptam anumite comportamente compensatorii pentru a diminua disconfortul creat. Acestea pot include cautarea de incurajari si reasigurari din partea celorlalti; refuzul de a delega sarcini sau micromanagementul; procrastinarea; verificarea repetata si obsesiva.
Poti evita aceste comportamente punandu-ti urmatoarele intrebari:
• Care sunt avantajele si dezavantajele certitudinii? Oportunitatile apar de obicei din senin, iar incertitudinea te va invata sa te adaptezi, sa treci peste obstacole, sa fii mai rezilient si sa cresti ca persoana.
• Pe ce poti fi absolut sigur in viata? De cata certitudine ai nevoie pentru a trai sanatos?
• Crezi ca lucruri rele se vor intampla doar pentru ca nu exista un rezultat sigur? Cat de sigur esti de asta?
Invata sa accepti incertitudinea
Indiferent de cat de mult ai incerca sa elimini nesiguranta si indoiala din viata ta, adevarul e sunt multe lucruri nesigure pe care deja le-ai acceptat fara sa iti dai seama. De fiecare data cand traversezi strada, te urci la volan sau mananci intr-un restaurant, deja accepti un anumit nivel de incertitudine.
Accepti anumite riscuri fara sa ai nevoie de asigurari. Daca esti o persoana credincioasa, deja te-ai obisnuit sa accepti lucruri pe care nu poti fi sigur si pe care nu le poti controla (insasi definitia credintei). Atunci cand frici irationale acapareaza constiinta ta, e dificil sa gandesti logic si sa cantaresti corect probabilitatea pentru ca ceva rau sa se intample.
Pentru a deveni mai tolerant cu incertitudinea, urmatorii pasi te pot ajuta:
• Identifica factorii declansatori. De regula, sentimentele de nesiguranta sunt auto-generate prin ingrijorare excesiva si o viziune pesimista. Dar ele pot fi declansate si de factori externi precum conspiratiile, stirile false, barfele sau viziunile extremiste.
Prin recunoasterea acestor factori declansatori, vei putea sa reduci expunerea sau chiar sa-i eviti complet.
• Recunoaste momentul in care ai nevoie de siguranta. Pot fi semnale fizice precum tensiune musculara, dureri de cap sau un gol in stomac.
• Permite-ti putina nesiguranta.
• Invata sa accepti incertitudinea. Dar acceptarea nesigurantei nu inseamna sa renunti la a face planuri pentru situatii neprevazute.
• Muta-ti atentia asupra prezentului.
Facand anumiti pasi pentru a reduce stresul si nivelul de anxietate, poti intrerupe ciclul gandurilor negative si vei putea face fata mai usor nesigurantei din viata ta.
1. Excercitiul fizic este un tratament natural eficient pentru stres si anxietate.
2. Fa-ti timp sa te relaxezi. Fa un obicei din asta.
3. Dormi suficient. Desigur, griijile excesive si incertitudinea pot sa iti deranjeze tiparul de somn. Iar lipsa de somn accentueaza anxietatea si stresul. Pentru a evita acest cerc vicios, incearca sa pastrezi pe cat posibil regulile de igiena a somnului.
4. Mananca sanatos. Evita alimentele bogate in zahar si grasimi, mai ales cele procesate. Alege alimente sanatoase care sa te ajute sa iti mentii un nivel de energie optim si care sa nu-ti provoace schimbari de dispozitie. Poti adauga la dieta acizi grasi Omega-3 din surse naturale precum somon, nuci si seminte.