Cu totii am trecut printr-un episod de diaree - fie al nostru fie al copiilor nostri – si stim cat de mult ne afecteaza activitatea si starea generala
Care sunt cauzele diareei acute ?
Diareea, de fapt, este un simptom fie al unor infectii (virale, bacteriene, parazitare), fie al unor stari emotionale (anxietate sau stres) sau afectiuni asociate. Ea poate apare si in urma administrarii de medicamente (inclusiv antibiotice).
Diareea din infectia cu rotavirus este cea mai fecventa cauza de diaree severa la sugar si copilul cu varsta pana la doi ani si se poate transmite pe cale fecal orala.
Infectia cu virusul COVID 19 poate avea manifestari digestive, diareea fiind un simptom frecvent intalnit.
Cand apare ?
Cum altfel decat : inaintea unei intalniri, unui examen sau interviu important, intr-o vacanta mult asteptata, in tren sau avion, asteptand sa intram la filmul preferat, si lista ar putea continua la nesfarsit.
Si cum solutia nu este sa nu bei si sa nu mananci nimic, iata 5 recomandari care te vor ajuta sa depasesti mai usor acest episod neplacut din viata ta sau a copilului tau:
1. Cat mai multe lichide
Oricare ar fi cauza, intr-un episod de diaree pierdem lichide care trebuie inlocuite cu solutie de glucoza, saruri de rehidratare, apa, ceaiuri, supa sarata etc.
Evitati: bauturile reci, acidulate, alcoolul sau cafeaua!
2. Atentie la alimentatie
Se incepe cu alimente usor de digerat - ex. dieta BRAT (banane, orez, sos de mere si paine prajita) sau dieta CRAM (cereale, orez, sos de mere si lapte fara lactoza), supa de morcov sau terci. Ideal ar fi de consumat doar alimente cu continut scazut de grasimi si fara lactoza, carbohidrati usor de digerat.
Evitati : alimentele grase si condimentate, legumele bogate in fibre (varza, mazarea, fasolea si lintea), grasimile (uleiurile vegetale, margarina si untul).
3. Pastreaza o igena riguroasa – spalati-va des pe maini, spalati cu detergent sau solutie dezinfectanta suprafetele, jucariile si alte obiecte care are putea fi contaminate
Daca copilul are diaree, nu ar trebui sa mearga in colectivitate
4. Alege produsele antidiareice care ti se potrivesc
Exista o gama larga de produse disponibile in farmacii care actioneaza fiecare diferit:
• Inhibitorii motilitatii, absorbantele intestinale: reduc simptomatologia
• Antiinfectioasele, probioticele: trateaza cauza daca aceasta este bacteriana sau parazitara
• Mucoprotectoarele, gama Tasectan: reduc simptomatologia, actioneaza asupra cauzei si restabilesc functia fiziologica intestinala
5. Consultati-va cu un medic in cazul diareei la un copil mai mic de 3 ani sau la persoanele in varsta mai ales cand sunt prezente si alte simptome, in caz de simptome severe sau persistente
Cum actioneaza mucoprotectoarele, Tasectan si Tasectan Duo?
Prin continutul de gelatina tanat care se regaseste in Tasectan, actioneaza mecanic la nivel intestinal, prin formarea unui film care
• protejeaza mucoasa intestinala;
• neutralizeaza germenii si toxinele care provoaca diareea, prin impiedicarea contactului lor cu mucoasa intestinala;
• contribuie la eliminarea patogenilor responsabili de diaree si restabileste rapid functionarea normala a peretelui intestinal.
Mai multe detalii aici.
De ce Tasectan ar trebuie sa fie prezent in fiecare casa si in trusa de prim ajutor pentru calatorii?
Datorita actiunii locale (mecanice), fara a fi absorbit, metabolizat si fara a interfera cu functiile organismului, Tasectan:
• Imbunatateste rapid si sigur simptomele de diaree, indiferent de cauza ei
• Actioneaza exclusiv la nivel intestinal si nu este absorbit in organism
• Respecta si restabileste compozitia fiziologica a florei intestinale
• Nu are efecte negative asupra functiei intestinale
• Nu contine lactoza, gluten, drojdie de bere sau soia
• Se poate administra la orice varsta incepand de la varsta de 3 luni sau conform recomandarilor medicului.
Gama Tasectan a fost imbogatita recent cu produsul Tasectan Duo care, contine pe langa mucoprotector si bacterii lactice tindalizate.
Tasectan DUO este o solutie pentru nevoile specifice ale intestinului in timpul diareei - un tratament inovativ, care, pe langa efectele protectoare ale gelatinei tanat, intareste apararea intestinului prin continutul sau de bacterii lactice.
Tasectan Duo este potrivit atat pentru tratamentul diareei acute cat si pentru prevenirea disbiozelor asociate cu diareea prelungita sau cronica- de exemplu, cand apare in urma tratamentului cu antibiotice sau chimioterapice.
Cum se administreaza Tasectan si Tasectan Duo?
Tasectan cat si Tasectan Duo sunt disponibile atat sub forma de capsule respectiv comprimate pentru adulti cat si plicuri cu pudra pentru uz pediatric.
Pudra poate fi administrata de la varsta de 3 luni. Este usor acceptata intrucat nu are gust sau miros si poate fi amestecata cu orice aliment sau lichid care nu este fierbinte.
Tasectan si Tasectan Duo sunt dispozitive medicale marca CE, disponibile in farmacii. Pentru mai multe informatii referioare la posibilele efecte secundare, adresati-va medicului sau farmacistului si cititi prospectul din interiorul ambalajului.
Contactati un medic de fiecare data cand diareea este severa si persistenta sau in caz de diaree la copiii cu varsta mai mica de 3 ani, mai ales cand sunt prezente si alte simptome.
Referinte 1. Lopetuso L. et al., The therapeutic management of gut barrier leaking: the emerging role for mucosal barrier protectors. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2015; 19: 1068-1076; 2.Franceschi F. et al., Management of acute dyarrhea: current and future trends. European Review of Medical and Pharmacological Services. 2014; 18: 2065-206 3.Norman JM, Handley SA, Virgin HW. Kingdom-agnostic Metagenomics and the Importance of Complete Characterization of Enteric Microbial Communities. Gastroenterology.2014;146(6):1459-1469 4. More M et al. Clinical and Experimental Gastroenterology 2015