Pierderea mirosului - o veste buna pentru pacientii cu COVID-19?

Tot mai multe persoane infectate cu noul coronavirus acuza simptome precum pierderea gustului si mirosului. Un studiu amplu, realizat de cercetatorii europeni, explica faptul ca acesta ar putea fi un semn bun pentru persoanele care se imbolnavesc. Asta pentru ca, in majoritatea cazurilor, pacientii care si-au pierdut mirosul si/sau gustul in urma infectiei cu SARS-COV-2, au avut forme usoare sau moderate ale bolii.

Studiul a fost realizat de catre medicii de la spitalul Foch din Suresnes, Franta si de Universitatea Mons din Belgia pe un esantion de 1.300 de persoane. Rezultatele au aratat ca anosmia este un simptom asociat mai degraba formelor usoare de Covid-19. Cazurile grave, arata cercetarea, nu ar prezenta acest simptom.

Desi pierderea mirosului nu este deloc o senzatie placuta, medicii spun ca s-a constatat o inflamatie in caile superioare nazare si la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacientii cu forme usoare de COVID-19. In loc sa distruga plamanii, noul coronavirus provoaca mai degraba o reactie inflamatorie in fozele nazale, in cazul persoanelor cu anosmie.

Esantionul a fost impartit in functie de gravitatea bolii:

- pacienti fara pneumonii, monitorizati la domiciliu;

- pacienti cu forme moderate, dar fara indicii de pneumonie grava;

- pacienti cu forma severa, cu frecventa respiratorie diminuata, care au avut nevoie de masti de oxigen;

- cazuri foarte grave, care au necesitat terapie intensiva sau reanimare.

Pana la 85% dintre pacientii cu forme usoare sau moderate prezentau drept simptom pierderea gustului si/ sau a mirosului, in vreme ce intre 10 si 15% dintre cei spitalizati au prezentat acelasi simptom.

9 din 10 pacienti vindecati de COVID-19 au raportat efecte secundare

Potrivit unui studiu preliminar desfasurat in Coreea de Sud, noua din zece pacienti cu COVID-19 au raportat probleme medicale precum oboseala, efecte psihologice si pierderea simturilor mirosului si gustului, dupa ce s-au vindecat.

Studiul a fost realizat online, pe un esantion de 965 pacienti declarati vindecati de COVID-19. Dintre acestia, 879 (91,1%) au raspuns ca inca sufera de cel putin un efect secundar din cauza bolii.

Cel mai raspandit simptom de dupa boala a fost oboseala - 26,2%, urmat de dificultati de concentrare -24,6%. De asemenea, pacientii vindecati au mai raportat si probleme mintale sau psihologice, precum si faptul ca nu si-au recapatat gustul si mirosul saptamani bune dupa boala.

Studiul condus de Kwon Jun-wook, reprezentant al Agentiei Coreene pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, ar fi trebuit sa se faca pe 5.762 de pacienti vindecati din Coreea de Sud, insa doar 16,7% dintre ei au participat efectiv la aceasta cercetare.

1.470 de cazuri noi de COVID-19 in Romania

Alte 1.470 de noi cazuri de infectare cu COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 21.330 teste. Bilantul ajunge la 125.414, potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategica.

Cele mai multe noi cazuri de coronavirus continua sa se inregistreze in Bucuresti (291), in timp ce la Cluj au fost raportate 73 de noi imbolnaviri, in Ilfov - 66, iar in Bacau - 60. Cele mai putine cazuri s-au inregistrat in judetele Ialomita - 2, Mehedinti - 5 si Calarasi - 5.

In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 44 de decese (30 barbati si 14 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 2 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 3 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 14 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 15 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 9 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.527. Dintre acestea, 551 sunt internate la ATI.

Surse:
https://www.archyde.com/covid-19-losing-your-sense-of-smell-rather-good-news-after-all-2/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lary.28993
https://jp.reuters.com/article/health-coronavirus-southkorea-study/nine-in-ten-recovered-covid-19-patients-experience-side-effects-study-idUSKBN26K1GC