COVID-19 se transmite prin consumul de alimente? Ce spune Protectia Consumatorului?

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, afirma ca nu exista dovezi conform carora virusul SARS-COV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se multiplica in alimente, ci au nevoie de o gazda-animal sau de una umana pentru a se multiplica, explica acesta.

Chiar daca existra studii care arata ca virusul persista pana la 24 de ore pe carton si pana la cateva zile pe suprafete dure, nu exista nicio dovada ca ambalajele contaminate ar transmite infectia. „Nu exista nicio dovada privind prezenta in alimente a virusului, supravietuirea acestuia in aliment si riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este pozitia oficiala a autoritatilor internationale amintite, care a ramas neschimbata de la inceputul pandemiei pana in prezent”, a mai mentionat Paul Anghel.

Acesta subliniaza ca studiul realizat de Universitatea din Bucuresti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar si ca va solicita o opinie oficiala asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategica.

Directorul general al ANPC sustine ca regulile de igiena la cumparaturi raman aceleasi si face din nou apel pentru respectarea lor: purtarea mastilor in magazine, dezinfectarea frecventa a mainilor, atingerea exclusiva a produselor care sunt puse in cos.

Studiu: 15% din formele severe ale bolii se datoreaza anomaliilor genetice si imunologice

De ce raspunsul individual la infectia cu SARS-CoV2 variaza atat de mult de la persoana la persoana? Cercetatorii au raspuns pentru prima data la aceasta intrebare!
La debutul pandemiei Covid-19, cercetatorul Jean-Laurent Casanova (Institut Imagine, Paris si Universitatea Rockefeller din New York) si echipa sa au infiintat un consortiu international, ”COVID the human genetic effort”, pentru a identifica factorii genetici si imunologici care ar putea explica aparitia formelor severe ale bolii.

Prin directionarea cercetarilor lor asupra mecanismelor specifice imunitatii, cercetatorii au descoperit anomalii genetice la anumiti pacienti care scad productia de interferon de tip I (3-4% din formele severe). La alti pacienti, cu varste cuprinse intre 25 si 87 de ani, acestia au mai descoperit boli autoimune care blocheaza actiunea interferonului de tip 1 ( in 10-11% din formele severe). Toate aceste descoperiri ar explica astfel 15% din formele severe ale Covid-19.

Interferonii (IFN) sunt proteine naturale produse de catre celule ale sistemului imunitar, ca raspuns la agentii straini cum ar fi virusi, paraziti si de celule tumorale. Interferonii apartin marii clase de glicoproteine cunoscuta ca citokine.

Prima lucrare publicata in Science descrie anomalii genetice la pacientii cu forme severe de Covid-19 la nivelul a 13 gene deja cunoscute ca guverneaza raspunsul imun IFN de tip I controlat impotriva virusului gripal. Mutatiile acestor gene sunt cauza unor forme severe de gripa. Indiferent de varsta, persoanele cu aceste mutatii prezinta un risc mai mare de a dezvolta o forma potential fatala de gripa sau Covid-19.

In cel de-al doilea studiu, publicat in Science , cercetatorii arata ca pacientii cu forme severe de Covid-19 au un nivel ridicat de anticorpi in sange, care sunt directionati impotriva IFN-urilor de tip I (autoanticorpi) si sunt capabili sa neutralizeze efectul acestor molecule antivirale. Acesti autoanticorpi se gasesc la mai mult de 10% dintre pacientii care dezvolta pneumonie severa din cauza infectiei cu SARS-COV-2.

1.271 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore. Rata de pozitivare a ajuns la 20,6%

Alte 1.271 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore, in Romania, din 6.162 de teste efectuate. 557 pacienti sunt internati in unitatile de Terapie Intensiva!

De asemenea, au fost inregistrate 30 de decese (15 barbati si 15 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Cluj, Constanta, Dolj, Gorj, Maramures, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 1 deces la categoria de varsta 40-49 de ani, 2 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 7 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 10 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

29 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.528. Dintre acestea, 557 sunt internate la ATI.

Pana astazi, 28 septembrie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 123.944 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 99.344 pacienti au fost declarati vindecati.

Surse:
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/09/26/paul-anghel-anpc-nu-exista-dovezi-ca-virusul-sars-cov-2-s-ar-transmite-prin-consumul-de-alimente--579722
https://www.institutimagine.org/en/covid-19-15-severe-forms-disease-are-due-genetic-and-immunological-abnormalities-909
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/09/25/science.abd4570
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/09/23/science.abd4585