Sistemul nostru imunitar actioneaza ca un gardian pentru corpul nostru, protejandu-l de fortele daunatoare din mediu si este esential pentru supravietuirea noastra. Acest sistem de aparare este alcatuit din diferite organe, celule si proteine. Alaturi de sistemul nervos, sistemul imunitar este cel mai complex sistem din corpul nostru.
Desi nu ne dam seama, sistemul nostru imunitar depune mari eforturi pentru a ne mentine sanatosi si a ne apara de agenti patogeni, toxine si paraziti. Cu toate acestea, uneori sistemul imunitar se poate slabi si poate deveni mai putin eficient, facandu-ne mai predispusi la infectii frecvente. Acest lucru se poate intampla din mai multe motive, cazuate de stilul de viata, cum ar fi fumatul, consumul de alcool si nutritia deficitara. Cand acest lucru se intampla, organismul ne avertizeaza prin anumite simptome ca ceva este in neregula.
Iata mai jos ce se intampla atunci cand ai o imunitate scazuta:
Esti stresat continuu. Cand esti stresat, capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva agentilor patogeni este redusa, fiind astfel predispus la infectii. Atunci cand hormonul stresului- cortizolul este eliberat in mod constant in organism, acesta interfereaza cu functiile naturale ale sistemului imunitar, rezultand inflamatii, o reducere a globulelor albe din sange si o predispozitie mai mare la infectii si la distrugerea tesuturilor.
Pentru intarirea sistemului imunitar evita expunerea la stres, adopta hobby-uri noi care sa te relaxeze, practica yoga si fa mai multa miscare in aer liber. Pentru a reduce nivelul de cortizol alege suplimente cu Rhodiola, planta cu efect antistres.
Simti o oboseala permanenta. Daca sistemul imunitar se lupta, este posibil sa simti ca nu ai energie pentru a face nimic si ca esti obosit tot timpul. Unul dintre motive ar putea fi ca organismul tau incearca sa pastreze cat mai multa energie posibila pentru a fi utilizat de catre sistemul imunitar, in incercarea de a combate bacteriile si bolile.
Stresul cronic poate provoca, de asemenea dificultati de somn. Lipsa somnului este de asemenea asociat cu o eficienta redusa a sistemului imunitar, astfel incat se pare ca stresul, somnul si sistemul imunitar au o stransa legatura. Un somn insuficient scade nivelul celulelor T (limfocite care joaca un rol esential in raspunsul imun) , iar nivelul de citokine inflamatorii creste, riscand astfel dezvoltarea unei boli sau infectii, preccum o raceala sau gripa.
Pentru un sistem imunitar puternic dormi un min. de 7-8 ore pe noapte, intr-un dormitor intunecat, fara stimuli de lumina din partea ecranelor smart. Daca ai un somn agitat incearca un supliment cu Magneziu sau suplimente din plante care sustin un somn odihnitor.
Te imbolnavesti des iar convalescenta este indelungata- Daca racesti des sau de fiecare data cand circula vreun virus este un semn ca organismul tau ar putea sa nu fie pregatit pentru a lupta impotriva germenilor la care este expus in mod regulat. Este complet normal sa racesti de doua -trei ori pe an. La majoritatea oamenilor, raceala dureaza aproximativ 7 zile iar in acest timp, sistemul imunitar are nevoie de aproximativ 3- 4 zile pentru a-si crea anticorpii necesari combaterii infectiei. in cazul unui sistem imunitar slabit, perioada de convalescenta se poate intinde si pana la 4 saptamani.
Pentru a-ti intari sistemul imunitar incearca sa dormi mai mult, sa reduci nivelul de stres si sa te hranesti corect. Anumite suplimente cum ar fi Zinc, Vitamina C, Vitamina D sau extractul de Astragalus au efect tonic pentru imunitatea ta.
Ai probleme digestive- Tractul intestinal are bacterii esentiale pentru bunastarea organismului. Aproximativ 70% din sistemul imunitar se afla in sistemul digestiv si intestine. Mucoasa gastrica contine anticorpi care opresc absorbtia de paraziti, virusuri si bacterii in organism. Cand microbiomul din intestine este echilibrat, sistemul imunitar este, de asemenea, echilibrat. Orice dezechilibru poate afecta integritatea sistemului imunitar.
Diareea, greata si infectiile stomacale sunt semne ca sistemul imunitar poate fi afectat.
in vederea intaririi sistemului imunitar verifica prin analize medicale daca ai sau nu un parazit intestinal. Daca intr-adevar ai unul, incerca si remedii naturiste pentru paraziti intestinali. Daca nu, include in dieta ta probiotice si alimente bogate in fibre.
Nu te expui suficient la soare/lumina- Persoanele cu tulburari autoimune au uneori o reactie alergica la razele ultraviolete (UV) numite fotodermatita. Aceasta se manifesta prin eruptii cutanate sau pete solzoase dupa expunerea la soare. Sau este posibil sa aveti frisoane, dureri de cap sau greata. Este recomandata expunerea zilnica la soare, timp de minim 10-15 min.
Lumina soarelui permite corpului nostru sa produca vitamina D, care este esentiala pentru starea noastra de bine, dar exista un alt beneficiu. Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Georgetown au descoperit ca lumina soarelui energizeaza si celulele T, care joaca un rol activ in raspunsul nostru imunitar.
Asadar, fa-i o favoare sistemului imunitar si iesi in aer liber cateva minute in fiecare zi. Desigur, foloseste intotdeauna protectie solara si evita expunerea prelungita la soare. in cazul in care timpul nu iti permite sa petreci timp afara sau in lunile de iarna cand expunerea la soare este scazuta, incearca suplimente cu vitamina D3.
Immunity Stem
• Formula puternic imunostimulatoare cu 7 plante si extracte din plante: Astragalus, Gheara- Matei, Ginseng siberian, Ganoderma, Spirulina, Chlorella si Alga AFA.
• 3 alge verzi -albastre: Alga AFA, Chlorella si Spirulina- stimuleaza productia de celule Stem in organism.