OMS: Virusul nu se transmite prin alimente!

Organizatia Mondiala a Sanatatii revine asupra faptului ca virusul SARS-COV-2 nu poate fi transmis prin alimente, dupa ce China a anuntat ca a descoperit urme de coronavirus in alimente de import.

Totul a pornit in orasul chinez Shenzhen, unde autoritatile sustin ca au detectat urme de coronavirus pe suprafetele unor produse alimentare importate din Brazilia. Centrul local pentru prevenirea si controlul bolilor a precizat ca testele de acid nucleic viral prezent in proba au iesit pozitive, iar loturile vandute din acest produs au fost date in urmarire si confiscate de autoritati.

Specialistii OMS sustin, insa, ca oamenii nu trebuie sa se teama in privinta alimentelor sau ambalajelor alimentare, intrucat nu exista date care sa demonstreze ca virusul s-ar putea transmite prin intermediul lor.

„Nu credem ca noul coronavirus se poate transmite prin alimente. Daca am inteles bine, China cauta virusul pe ambalaje, a testat sute de mii si a gasit foarte putine, sub 10 (esantioane) pozitive”, a declarat un specialist OMS.

Totusi, „stim ca (virusul) poate ramane o vreme pe suprafete” si „am dat indicatii, impreuna cu FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru alimentatie si agricultura), cu privire la normele de securitate si munca” in sectorul alimentar, a mentionat cercetatoarea, responsabila cu maladiile emergente in cadrul OMS.

OMS mai explica faptul ca astfel de informatii nu trebuie exacerbate, pentru ca „oamenii se tem deja destul de pandemie”.

Surse:
https://news.cgtn.com/news/2020-08-14/People-should-not-fear-spread-of-COVID-19-in-food-packaging-WHO-SWk5FvvX0Y/index.html
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-who/people-should-not-fear-spread-of-covid-19-in-food-packaging-who-idUSKCN2592D5