Vitamina C este un nutrient esential care mentine organismul functional. Aceasta a fost utilizata de-a lungul timpului pentru prevenirea sau tratarea scorbutului si a altor boli asociate cu deficienta de vitamina C.
Vitamina C este o vitamina esentiala, ceea ce inseamna ca organismul nu o poate produce. Cu toate acestea, are multiple roluri si beneficii impresionante pentru sanatate. Este solubila in apa si se gaseste in multe fructe si legume, inclusiv portocale, lamai, capsuni, kiwi, ardei gras, broccoli, kale, spanac, etc.
Rolul Vitaminei C pentru organism
Previne stresul. Vitamina C este un bine cunoscut antioxidant cu rol in starile de anxietate, stres, depresie, oboseala si stare de dispozitie la om. Stresul oxidativ poate declansa tulburari neuropsihologice, iar antioxidantii pot juca un rol terapeutic important in combaterea daunelor cauzate de stresul oxidativ la persoanele care sufera de anxietate. Studii recente au aratat ca o dieta bogata in vitamina C poate fi un adjuvant eficient al tratamentului medical si psihologic al anxietatii si imbunatateste performantele cognitive.
Stimuleaza sistemul imunitar. Vitamina C ajuta la stimularea productiei de celule albe din sange, cunoscute sub numele de limfocite si fagocite, care ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor. Mai mult, vitamina C ajuta aceste celule albe din sange sa functioneze mai eficient, protejandu-le de substante potential daunatoare, precum radicalii liberi.
Poate scadea riscul aparitiei bolilor de inima. Multi factori cresc riscul aparitiei unor boli de inima, inclusiv hipertensiunea arteriala, trigliceridele ridicate sau nivelul de colesterol LDL rau si nivelurile scazute de colesterol bun HDL. Vitamina C poate ajuta la reducerea acestor factori de risc, ceea ce poate reduce riscul bolilor de inima.
Are efect anti- age. Vitamina C este cel mai cunoscut antioxidant pentru piele. Contribuie la eliminarea radicalilor liberi si previne transformarea acestora in celule canceroase si stopeaza procesul de imbatranire. Deoarece vitamina C predomina in piele, acesta este organul care sufera cel mai mult in fata factorilor de stres ai mediului. Fumatul, expunerea la soare si poluarea „absorb” nutrientii din organismul nostru.
Contribuie la formarea colagenului. Vitamina C este critica pentru sinteza acidului hialuronic. Acidul hialuronic contribuie la accelerarea timpului de recuperare si pentru ameliorarea articulatiilor dureroase. Fara un nivel optim de vitamina C, organismul nu poate asimila intregul beneficiu al alimentelor care contin acid hialuronic. Acidul hialuronic se regaseste in mod natural in organism, dar scade odata cu inaintarea in varsta. Consumul alimentelor bogate in vitamina C si aminoacizi poate creste nivelul de acid hialuronic si colagen din organism.
Are efect anti- alergic. Vitamina C actioneaza ca un antihistaminic natural. Conform unui studiu din 2018 privind administrarea de Vitamina C in tratamentul alergiilor, stresul oxidativ joaca un rol cheie in bolile alergice. Deoarece vitamina C este un puternic antioxidant si antiinflamator, aceasta poate actiona ca un tratament pentru alergii. Cercetatorii au observat ca doze mari de vitamina C au redus simptomele alergiei, iar o deficienta de vitamina C ar putea duce la boli legate de alergii.
Ajuta la absorbtia fierului in organism. Fierul este un nutrient important care are o varietate de functii in organism. Este esential pentru crearea globulelor rosii si transportarea oxigenului in intregul organism. Suplimentele cu Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism. Mai mult, asocierea fierului cu Vitamina C si Acid Folic maximizeaza absorbtia Fierului in organism si productia de hemoglobina.
Vitamina C naturala versus Vitamina C de sinteza
Vitamina C organica se gaseste in natura, in plante si reprezinta un complex complet de elemente, cum ar fi: bioflavonoide, vitamina P, factorul J, factorul K, factorul P, tirozinaza, ascorbigen si acid ascorbic. Actiunea sinergica a complexului de elemente din Vitamina C organica asigura o absorbtie si o eficienta mult mai mare si rezultate mult mai rapide fata de Vitamina C de sinteza. Mai mult, Vitamina C naturala nu provoaca reactii adverse.
Vitamina C de sinteza (acidul ascorbic) nu se regaseste in natura, ea se produce doar in laborator. Acidul ascorbic reprezinta doar stratul exterior al complexului complet numit Vitamina C. Mai mult, Vitamina C de sinteza poate provoca greata, varsaturi, arsuri la stomac, crampe la stomac, dureri de cap si alte reactii adverse. Nu in ultimul rand, aceasta favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi, creste cantitatea de oxalat in urina si poate creste riscul de insuficienta renala la persoanele cu boli renale.
Vitamina C Forte – Herbagetica
• Formula concentrata cu 400 mg de extract standardizat de Vitamina C naturala
• Absorbtie ridicata asigurata de forma naturala de Vitamina C
• Fara adaos de Vitamina C de sinteza (Acid ascorbic)
• Capsula vegetala
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353411/
https://www.webmd.com/beauty/features/myth-vs-reality-on-anti-aging-vitamins#1
https://www.healthline.com/health/ways-to-boost-collagen#aloe-vera
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323276#vitamin-c