Obezitatea creste riscul complicatiilor in cazul persoanelor infectate cu COVID-19

Persoanele care sufera de obezitate prezinta un risc mai mare de a dezvolta simptome si complicatii severe ale COVID-19, potrivit celor mai recente cercetari. Informatia a fost confirmata si de catre Dr. Alison Tedstone, nutritionist sef in cadrul Public Health England, care a subliniat ca, intr-adevar, persoanele obeze sau supraponderale prezinta un risc mai mare de complicatii sau deces in cazul imbolnavirii cu noul coronavirus.

Specialistul subliniaza ca pierderea in greutate poate aduce beneficii uriase pentru sanatate si poate ajuta, totodata, la protejarea impotriva risculor cauzate de COVID-19.

Nu este primul studiu care atesta faptul ca noul coronavirus este periculos pentru persoanele obeze. In luna martie organizatia World Obesity dezvaluia, in urma statisticilor, ca aproape doua treimi din pacientii infectati cu nou coronavirus care prezinta simptome severe sufera de obezitate. Ulterior tot mai multi epidemiologi au ajuns la aceleasi concluzii.

Marea Britanie este una dintre tarile cu cele mai inalte niveluri de obezitate din Europa Occidentala. Doua treimi din adultii din Anglia sunt supraponderali sau obezi, statisticile fiind ingrijoratoare si in Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord. De altfel, recent premierul Boris Johnson a anuntat ca a lansat un plan pentru a interzice reclamele la mancarea de tip fast food si junk food, online si la TV, inainte de ora 21:00. Mai mult decat atat, restaurantele de tip fast food si magazinele alimentare nu vor mai putea oferi reduceri de pret sau oferte la astfel de produse.

De ce persoanele obeze sunt mai predispuse sa sufere complicatii severe sau chiar sa isi piarda viata din cauza infectiilor precum cea cu coronavirus? Sistemul imunitar al acestor persoane se afla intr-o continua lupta, nemaiavand resursele necesare pentru a lupta si impotriva COVID-19.

De asemenea, arterele infundate ingreuneaza circulatia celulelor imune care transporta sange in mai multe parti ale corpului pentru a invinge infectia. Alimentatia este iarasi un factor important in lupta cu orice afectiune, nu numai cu COVID-19. Persoanele obeze tind sa aiba o alimentatie saraca in fibre si antioxidanti, lucru care afecteaza sistemul imunitar. Sportul si miscarea joaca, de asemenea un rol important in consolidarea sistemului imunitar, motiv pentru care chiar si in perioada starii de urgenta era permisa activitatea fizica individuala in aer liber.

Surse: https://www.worldobesity.org/news/coronavirus-disease-covid-19-outbreak-for-people-living-with-obesity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819692/#:~:text=OBESITY%20AS%20A%20CONDITION%20WITH%20CHRONIC%20LOW%2DGRADE%20INFLAMMATION,Several%20hypotheses%20have%20been%20proposed.
https://www.bbc.com/news/health-53532228
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/junk-food-adverts-ban-watershed-obesity-coronavirus-a9635476.html
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jun/15/obesity-is-a-major-risk-factor-for-dying-of-covid-19-we-need-to-take-it-more-seriously