Este cunoscut faptul ca persoanele ce au activitati variate in rutina lor zilnica se simt mai fericite. Totusi, pandemia COVID-19 a modificat foarte mult rutina avuta de majoritatea persoanelor, iar acest lucru vine la pachet cu un nivel crescut de stres.
Astfel, sanatatea mintala in timpul pandemiei COVID-19 este in pericol daca nu sunt adoptate anumite masuri simple si utile. Astfel, acest articol are ca scop prezentarea celor mai bune activitati zilnice care pot imbunatati sanatatea mintala in timpul situatiei actuale.
Fie ca era vorba de mers la serviciu sau la scoala, de gatit sau de iesit cu prietenii, oamenii se bucurau de activitati diverse inainte de pandemie. Specialistii au constatat faptul ca oamenii erau cu atat mai fericiti si aveau o stare de dispozitie mai buna, cu cat activitatile lor zilnice erau mai variate.
Totusi, odata ce numarul cazurilor de imbolnaviri provocate de virusul SARS-CoV-2 a devenit mai mare, au fost adoptate masuri de protectie ce au afectat inclusiv comportamentele de zi cu zi ale oamenilor. Astfel, rutina zilnica a fost modificata, se recomanda statul in casa si evitarea colectivitatilor, iar numeroase persoane si-au pierdut locurile de munca sau sunt nevoite sa lucreze de acasa.
Chiar si scolile sau gradinitele au fost inchise, iar cei mici sunt nevoiti sa se adapteze la aceasta situatie noua de acasa. Toate aceste lucruri sunt stresante si pot reprezenta factori nefavorabili pentru sanatatea mintala, iar din acest motiv trebuie ca situatia sa fie gestionata cat mai corect posibil.
Studiile de specialitate au aratat faptul ca o stare buna de dispozitie este corelata cu activitati zilnice diverse. Astfel, chiar daca in acest moment cea mai mare parte a timpului este recomandat a fi petrecuta in casa, rutina zilnica poate cuprinde numeroase activitati ce au ca scop imbunatatirea sanatatii mintale si protejarea psihicului de efectele negative ale pandemiei.
Chiar daca poate parea dificil sa se apeleze la nou in aceasta perioada, acest lucru trebuie incercat, deoarece poate crea diversitate si o stare psihica mai buna. Asadar, chiar si in propria locuinta pot fi facute lucruri noi si interesante care vor imbunatati starea de spirit.
Spre exemplu, pot fi citite carti noi, pot fi urmarite emisiuni ce nu au mai fost vazute, poate fi ascultata muzica noua sau se pot juca diferite jocuri interesante. In plus, pandemia de COVID-19 poate fi privita ca un moment perfect pentru a sta mai mult timp impreuna cu copiii.
Privarea de somn este nesanatoasa pentru corp si minte si poate avea drept consecinta instalarea anxietatii. De asemenea, lipsa somnului supune creierul la un stres mult mai mare si la un efort mai intens pentru a procesa lucrurile. Asadar, pentru a avea o stare de sanatate optima, oamenii trebuie sa se asigure ca dorm suficient in fiecare noapte. Specialistii recomanda ca durata de somn profund sa fie de aproximativ 8 ore in cazul adultilor.
Pentru a obtine un somn de calitate in aceasta perioada dificila, specialistii recomanda stabilirea unui program de somn, cu ore clare de culcare si trezire. Persoanele care adorm greu trebuie sa isi acorde timp suplimentar pentru a face acest lucru si trebuie sa stie ca somnul este o necesitate, nu o dorinta.
In plus, se recomanda evitarea utilizarii inainte de culcare a dispozitivelor cu ecrane, precum telefoanele inteligente sau televizoarele. Camera trebuie sa fie comoda, linistita si cu o temperatura placuta. Pe langa toate aceste lucruri, adormirea poate fi favorizata de citirea unor carti sau ascultarea unor melodii calme.
Oamenii trebuie sa se asigure ca fac exercitii fizice zilnice sau de cateva ori pe saptamana, deoarece acestea au un real efect pozitiv asupra creierului si a starii de dispozitie. In plus, activitatea fizica regulata poate reduce anxietatea, poate imbunatati parerea despre propria persoana si poate proteja sanatatea fizica si mintala. Totusi, oamenii nu trebuie sa considere ca trebuie sa faca sport de performanta pentru aceste beneficii, deoarece chiar si urcatul scarilor sau curatenia activa a casei pot stimula foarte bine organismul.
Izolarea nu trebuie sa reprezinte un motiv pentru sedentarism, deoarece pe internet exista o multime de clipuri video cu exercitii fizice ce pot fi realizate chiar acasa. Asadar, oamenii pot profita de aceasta perioada pentru a slabi sau pentru a obtine masa musculara mult visata.
Adoptarea unei atitudini pozitive este foarte importanta, iar oamenii trebuie sa considere ca viitorul va fi unul pozitiv. Aceasta atitudine este benefica pentru sanatatea mintala, dar si pentru cea fizica.
Psihologii recomanda ca oamenii sa gaseasca cel putin un aspect pozitiv pentru activitatile din ziua respectiva si sa priveasca lucrurile cu multumire si recunostinta. De asemenea, pot fi notate cate 5-19 lucruri pentru care oamenii sunt recunoscatori intr-o anumita zi, chiar daca acestea sunt mici si aparent nesemnificative. In acest mod se poate scapa de negativitate, iar nivelul de stres si anxietate poate di redus.
Aceasta perioada ofera motivul perfect pentru a gati acasa si pentru a adopta o dieta sanatoasa.
Oamenii nu trebuie sa se mai grabeasca sa manance sau sa gateasca, iar din acest motiv pot opta pentru alimente de calitate. Se recomanda mese sanatoase si hranitoare, cat mai naturale. De asemenea, trebuie evitate alimentele procesate si cu adaos de zahar, deoarece acestea pot amplifica nervozitatea, anxietatea si chiar starile depresive. Cu alte cuvinte, organismul uman are nevoie de combustibil sanatos si de calitate pentru a combate stresul, inclusiv cel provocat de pandemia cu noul tip de coronavirus.
Includerea in programul propriu a numeroase activitati este benefica, dar, oamenii trebuie sa isi acorde timp si pentru propriile placeri. Astfel, pauzele trebuie sa existe neaparat, iar timpul pentru lucruri ce aduc fericirea este absolut necesar.
Tendinta de a neglija propria persoana trebuie redusa cat mai mult, iar pentru acest lucru se poate apela la diferite hobby-uri. Spre exemplu, oamenii pot reveni la pasiuni mai vechi sau pot incerca ceva nou, cum ar fi pictatul, dansul, cantatul sau orice alte activitati placute. Situatia actuala vine la pachet cu posibilitatea de a accesa o multime de cursuri online ce sunt in ton cu pasiunile oricui.
Oamenii nu trebuie sa isi supraaglomereze programul si trebuie sa economiseasca timp pentru imbunatatirea sanatatii mintale. Asadar, trebuie facute lucruri pentru propria persoana de cel putin cateva ori pe saptamana sau chiar in fiecare zi. Aceste lucruri vor reprezenta un puternic impuls motivational si vor face ca aceasta perioada dificila sa treaca mult mai usor.
Pandemia cu noul tip de coronavirus reprezinta momentul perfect prin care poate fi petrecut mai mult timp cu familia. Distantarea sociala este foarte importanta, dar persoanele ce stau in aceeasi locuinta pot profita de acest timp.
Copiii mici vor fi cei mai incantati, deoarece nu se mai duc la gradinita sau la scoala si pot sta mai mult cu parintii. Asadar, pot fi jucate diferite jocuri de familie sau pot fi facute anumite activitati amuzante, precum concursuri de gatit. In acest mod timpul va trece mai rapid si va fi petrecut intr-un mod placut, iar starea de bine a sanatatii mintale va fi amplificata.
Bibliografie:
https://www.everydayhealth.com/emotional-health/boxed-in/boxed-in/how-daily-routines-can-make-the-pandemic-more-bearable/
https://www.healthline.com/health-news/humans-thrive-on-new-and-diverse-experiences-how-to-make-that-work-under-lockdown#The-bottom-line
https://patient.info/news-and-features/covid-19-how-to-manage-mood-swings-during-coronavirus-lockdown
https://medium.com/@frontseatryder/6-successful-daily-routines-to-improve-mental-health-9e48e74c0e0e