Multi adulti se asteapta sa le cada parul pe masura ce inainteaza in varsta. Insa, pierderea parului la copii poate fi un semnal de alarma, mai ales cand acestia au portiuni ale scalpului unde nu mai exista par, sau acesta este foarte subtire. Cu toate acestea, pierderea parului la copii este relativ comuna.
Pierderea parului la copii poate fi diferita fata de cea a adultilor. La copii, cauze comune sunt reprezentate de infectii bacteriene sau fungice, stresul, si alopecia de tractiune. Medicii pot trata majoritatea pierderilor de par.
Infectiile fungice de la nivelul scalpului sunt comune si contagioase. Ele cauzeaza o iritatie rosie in forma de inel. Pot aparea portiuni rosii si senzatie de mancarime, pe care parintii o observa atunci cand copilul isi scarpina scalpul.
Scarpinarea zonei de infectie si leziunile pe care insasi infectia le face contribuie la caderea treptata a parului. Unii copii chiar trag de par pentru a ameliora mancarimea. Pierderea parului apare doar intr-un singur loc sau in doua, de obicei in zonele cu piele iritata.
Medicul poate sa prescrie o crema antifungica pentru scalp. Atunci cand infectia dispare, parul ar trebui sa creasca la loc.
Alopecia areata este un tip de pierdere a parului de cauza imuna, in care sistemul imunitar ataca foliculii pilosi. Ocazional, poate cauza pierderea totala a parului sau subtierea severa a acestuia. Unii copii isi pierd de asemenea genele si sprancenele. Portiunile lipsite de par sunt de obicei netede si de culoarea pielii.
Multi copii cu alopecia areata au perioade de exarcerbare a episoadelor de pierdere a parului urmate de perioade de crestere a acestuia. Medicii au identificat mai multe subtipuri ale acestei afectiuni, iar modelul de cadere a parului variaza de la persoana la persoana.
Nu exista remediu pentru alopecia areata, dar unele tratamente pot ajuta la gestionarea simptomelor. Nu exista medicamente specifice disponibile pentru tratarea alopecia areata, dar medicii pot prescrie medicamente nespecifice care ar putea ajuta organismul sa opreasca organismul din a mai ataca foliculii de par.
Trasul de par. Copiii care se trag de par, sau il rasucesc, pot leza firele de par, cauzand caderea acestuia. Unii copii se trag singuri de par din cauza anxietatii sau au o tulburare obsesiv-compulsiva. Medicii numesc acest fenomen tricotilomania.
Cand copilul inceteaza din a se trage de par sau a-l rasuci, parul ar trebui sa creasca la loc. In cazul in care copilul sufera de anxietate sau tulburare obsesiv-compulsiva, este important sa tratam cauza ce sta la baza caderii parului prin terapie, suport emotional si social, sau medicatie.
Alopecia de tractiune este un tip de cadere a parului care apare atunci cand scalpul resimte tensiune sau tragere de lunga durata, cum ar fi purtarea de impletituri sau cozi foarte stranse pentru perioade lungi de timp.
Unele persoane dezvolta, de asemenea, alopecie de traciune din extensii plasate prost. Acest lucru se poate intampla din cauza extensiilor ieftine sau de atasarea extensiilor la domiciliu.
Scalpul poate fi iritat si poate da senzatie de mancarime, cu portiuni mari de alopecie (chelie) sau de par subtiat. Caderea parului se concentreaza de obicei pe zonele in care exista cea mai mare presiune. De exemplu, o coafura care pune tensiune asupra par la tample va cauza o pierdere de par mai mare in zona respectiva.
Alopecia de tractiune ar trebui sa se vindece de la sine daca se pastreaza o coafura care nu pune parul in tensiune, dar poate dura mai mult timp pentru ca parul sa creasca la loc. Daca o persoana cu acest tip de cadere a parului dezvolta o infectie a scalpului, un medic poate recomanda antibiotice.
Leziuni ale scalpului. O leziune a scalpului, precum o arsura sau un traumatism la nivelul capului poate distruge firele de par. Acest lucru poate cauza piederi semnificative ale parului in zona afectata. Cand leziunea se vindeca, parul ar trebui sa creasca la loc.
Efluviul telogen este o forma de pierdere temporara a parului care apare in urma unui soc fizic sau emotional.
Parul sanatos creste dupa un program previzibil. Un fir de par poate creste timp de 2–6 ani. Aceasta este faza anagena. Parul trece apoi intr-o „perioada de repaus”, numita faza telogena.
Aceasta faza dureaza 2–4 luni inainte ca firul de par sa cada si un fir nou sa il inlocuiasca. Cand parul este sanatos, 80–90% dintre fire cresc activ in orice moment. Efluviul telogen apare atunci cand un anumit factor cauzeaza intrarea in faza telogena a mai multor fire de par decat de obicei si ramanerea lor in aceasta faza.
Cativa factori posibili de efluviu telogen sunt: leziuni fizice, stres emotional, febra sau infectii, interventii chirurgicale cu anestezie generala, anumite medicamente, dezechilibre nutritionale precum excesul de vitamina A.
De cele mai multe ori, efluviul telogen ramane netratat deoarece oamenii nu stiu ca o au. Deoarece dureaza cateva luni pentru ca firele de par sa cada in timpul fazei telogene, persoana respectiva ar putea obseva o cadere a parului pentru o perioada, fiind deja prea tarziu pentru tratament. In majoritatea cazurilor parul creste la loc dupa un timp.
Pierderea parului constituie o problema medicala, deci este imperativ sa vorbim cu un cadru medical oricand un copil pierde mai mult par decat de obicei.
Unii parinti se impacienteaza cand vad foarte mult par ramas in peria de par a copilului, desi tututror copiilor le cade parul in fiecare zi. Ar trebui sa apelati la un medic daca: copilul se plange de un scalp dureros sau care ii da mancarime, copilul pierde fire de par din sprancene sau gene, exista portiuni vizibile lipsite de par, copilul incepe sa piarda mult mai mult par decat de obicei, copilului a inceput sa ii cada parul in urma unei boli sau in urma administrarii unei medicatii, sau daca copilul are leziuni ale scalpului sau arsuri.
Copiii cu pierdere cronica a parului ar putea avea nevoie de consiliere psihologica.
Pierderea parului este comuna la copii. Exista multi factori care pot duce la acest lucru, inclusiv infectiile, stresul, si coafurile care pun firele de par in tensiune. Majoritatea cauzelor pot fi tratate. Pentru un diagnostic mai sigur, puteti merge la medic pentru a afla ce a cauzat pierderea parului la copilul dumneavoastra.