Vitamina D, denumita si „vitamina soarelui”, este o vitamina liposolubila, produsa la nivelul pielii dupa expunerea la razele soarelui. Varsta inaintata, supraponderabilitatea, lipsa pestelui din alimentatie, expunerea limitata la soare concomitent cu folosirea de protectie solara, desfasurarea majoritatii activitatilor in interior, sunt doar cativa dintre factorii de risc comuni care pot duce la deficienta de vitamina D.
Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D functioneaza ca un hormon si fiecare celula din corp are un receptor pentru aceasta. Vitamina D joaca un rol semnificativ in mentinerea oaselor sanatoase si a imunitatii puternice.
Desi vitamina D se gaseste in anumite alimente, cum ar fi pestele gras si produsele lactate fortificate, este foarte dificil sa obtii o cantitate suficienta doar din dieta, avand in vedere ca aportul zilnic recomandat este de minim 400-800 UI.
Deficitul de vitamina D este foarte frecvent, estimandu-se ca aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume au niveluri scazute de vitamina D.
Majoritatea persoanelor nu isi dau seama ca au deficienta de vitamina D, deoarece simptomele sunt in general subtile, chiar daca acestea au un impact negativ asupra sanatatii: oboseala excesiva, dureri de oase, lipsa calciului din organism, depresie, vindecarea slaba a ranilor, afectiuni ale pielii, caderea parului si slabirea sistemului imunitar.
Numeroasele studii medicale efectuate au demonstrat ca deficienta de vitamina D determina o sensibilitate crescuta la infectii
Vitamina D ajuta sistemele noastre imunitare sa ramana puternice in timpul sezonului gripei. Rolul pe care il joaca vitamina D in mentinerea sanatatii sistemului imunitar este foarte complex. Daca exista o stimulare prea mare a sistemului imunitar, se pot instala boli autoimune, iar daca nu exista suficienta activitate a acestuia, pot aparea infectii frecvente, dupa cum relateaza Institutul National de Sanatate din SUA.
In 2017, un studiu clinic a aratat ca administrarea de vitamina D reduce sansele de a dezvolta o infectie respiratorie cu aproximativ 42% la persoanele cu niveluri de baza scazute de 25-hidroxivitamina D; sub 25 ng / mL.3.
Analiza sugereaza ca administrarea zilnica sau saptamanala de vitamina D a fost mai eficienta decat dozele mai mari unice luate lunar. Cea mai frecventa doza zilnica folosita a fost vitamina D3 intre 300-4,000 UI.
Exista dovezi conform carora cantitati adecvate de vitamina D ajuta la scaderea ratelor de infectii respiratorii precum raceli, bronsite si pneumonie, noteaza cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra. Acestia confirma ca suplimentarea cu Vitamina D3 reduce numarul persoanelor care risca sa sufere de o infectie respiratorie acuta. Acest lucru explica si efectul favorabil al expunerii la soare la bolnavii cu TBC. Daca tratamentului cu antibiotic i se asociaza un supliment de vitamina D, vindecarea este mai rapida.
Insuficienta si deficienta de vitamina D sunt frecvente in randul populatiei varstnice. Vitamina D joaca un rol imunoregulator atat in imunitatea innascuta, cat si in cea adaptativa, iar nivelul scazut de vitamina D a fost implicat in etiologia tulburarilor imunitare, precum bolile infectioase si tulburari autoimune. Imunitatea innascuta si cea adaptativa sunt afectate odata cu cresterea varstei. Suplimentarea nutritionala cu vitamina D intarzie deteriorarea sistemului imunitar odata cu inaintarea in varsta.
Cea mai recomandata forma de vitamina D este vitamina D3 sau colecalciferolul. Aceasta este forma naturala de vitamina D pe care corpul tau o sintetizeaza din razele soarelui.
Vitamina D3 2000 UI este un produs COSMO PHARM din gama PREMIUM, intr-o formula si o doza ce asigura absorbtia imediata si efecte terapeutice garantate:
• ajuta la buna functionare a sistemului osteo-articular,
• intervine in homeostazia sangelui,
• creste permeabilitatea membranei celulare,
• mareste gradul de absorbtie al calciului si fosforului,
• ajuta la prevenirea bolilor degenerative grave,
• protejeaza sistemul cardiovascular,
• reduce hipertensiunea arteriala,
• ajuta la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei,
• participa la procesul de diviziune celulara,
• intareste sistemul imunitar,
• stimuleaza productia de peptide in celulele albe si cele epiteliale,
• fortifica tractul respirator si plamanii,
• protejeaza organismul in fata infectiilor gripale si virale,
• are efect antiinflamator,
• sustine sanatatea pielii, ajuta la mentinerea elasticitatii acesteia si la refacerea si regenerarea tesuturilor,
• este eficienta in prevenirea afectiunilor autoimune.
Cereti acordul medicului in administrarea suplimentului alimentar Vitamina D3 2000 UI, in cazul in care sunteti insarcinata sau alaptati, suferiti de afectiuni ale rinichilor, ati avut sau aveti calculi renali (pietre la rinichi) sau aveti un nivel crescut de calciu in sange.
Conform unui studiu realizat pe 17 persoane timp de doar 2-3 luni, administrarea de vitamina D odata cu cea mai consistenta masa din zi, a crescut nivelul de vitamina D din sange cu aproximativ 50%.
Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din Natura!