Cum sunt afectati copiii de coronavirus?

Cum actioneaza COVID-19 asupra copiilor

De obicei, copiii sunt printre cele mai vulnerabile grupe de persoane atunci cand vine vorba despre boli, mai ales despre gripa sau alte infectii cu coronavirusuri. Totusi, studiile recente cu privire la COVID-19 au observat faptul ca riscul de imbolnavire la copii este mai mic, iar cazurile confirmate s-au recuperat mai rapid si nu au dezvoltat forme severe.

Chiar daca nu se poate vorbi despre imunitate in cazul copiilor, oamenii de stiinta au observat o rezistenta remarcabila pentru COVID-19 la acestia. Totusi, cercetari suplimentare sunt necesare pentru se observa exact modul in care COVID-19 actioneaza asupra copiilor.

Ce spun studiile?

Cercetatorii chinezi au evaluat 10 copii cu varste cuprinse intre 2 luni si 15 ani si care au avut COVID-19 si s-au recuperat. Sapte copii au prezentat simptome, inclusiv febra, tuse, dureri in gat si congestie nazala, dar nici unul nu a prezentat dureri de cap sau dureri musculare, manifestari regasite la adulti. De asemenea, radiografiile efectuate la cei 10 copii nu au prezentat semne de pneumonie, aceasta fiind identificata in cazurile severe la adulti. Totusi, prezentarile usoare si atipice ale infectiei la copii pot face dificila detectarea sa.

Pe langa aceste aspecte, cercetatorii din China au examinat 745 de copii care s-au aflat in contact strans cu pacientii cu COVID-19 sau erau membri ai familiilor bolnave. Din cei 745 de copii suspectati de a fi infectati, aproximativ 1,3% au fost bolnavi. In plus, din cele aproape 45000 de cazuri confirmate in China pana la 11 februarie, a existat un singur deces la o persoana mai mica de 20 de ani si nici macar un deces in randul copiilor mai mici de 10 ani.

Dovezile de pana acum sugereaza faptul ca imbolnavirile sunt mult mai rare la copii, iar atunci cand apar sunt asimptomatice sau simptomele sunt usoare. Din fericire, statisticile indica faptul ca infectiile grave si decesele sunt incredibil de rare in cazul copiilor. Specialistii noteaza ca adultii alcatuiesc majoritatea cazurilor cunoscute pana in prezent, iar adultii in varsta si persoanele cu afectiuni medicale cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si bolile pulmonare, sunt cele mai vulnerabile.

Specialistii afirma ca majoritatea copiilor par sa se descurce bine pe fondul pandemiei COVID-19, lucru ce nu este valabil si in cazurile de gripa sau alte infectii respiratorii. Chiar daca se pare ca persoanele foarte tinere si copiii nu prezinta simptome severe sau nu le manifesta deloc, nu inseamna ca nu vor contracta virusul si nu il vor raspandi catre alte persoane.

Totusi, trebuie mentinuta o atentie sporita in continuare, astfel incat cei mici sa nu imprastie boala.

Sunt diferite simptomele copiilor?

Simptomele COVID-19 sunt similare la copii si adulti. Cu toate acestea, copiii cu COVID-19 confirmat au raportat in general simptome usoare. Simptomele raportate sunt asemanatoare cu cele ale unei raceli obisnuite, incluzand febra, rinoree si tuse. Totusi, au fost experimentate si diaree sau varsaturi.

Complicatiile severe ale coronavirusului, precum pneumonia, par a fi foarte putin frecvente la copii. Cu toate acestea, sunt multe lucruri de invatat despre impactul bolii asupra celor mici. De exemplu, deocamdata nu se stie daca unii copii pot avea un risc mai mare de imbolnavire severa, chiar daca au anumite afectiuni medicale preexistente.

De ce se inchid scolile?

Chiar daca cei mici se pot bucura ca nu mai merg la ore, inchiderea scolilor este o decizie complicata. In situatia mondiala actuala, specialistii sugereaza ca inchiderea scolilor este o metoda eficienta pentru a reduce raspandirea bolii. Parintii pot fi nemultumiti de aceasta decizie, dar trebuie sa inteleaga faptul ca lupta cu pandemia de COVID-19 implica numeroase decizii ce nu sunt intotdeauna usoare.

Chiar daca cei mici par sa fie mai bine decat adultii in contextul COVID-19, exista si o problema importanta ce trebuie adusa in discutie. Acestia se pot infecta si pot imbolnavi persoanele din jur, mai ales cand acestea sunt vulnerabile. Acesta este si unul dintre motivele pentru care multe scoli se inchid. In acest fel, copiii pot urma lectiile de acasa, dar fara a mai intra in contact cu persoane potential contaminate.

Cum pot fi protejati copiii?

Pe langa distantarea sociala impusa de inchiderea scolilor, copiii ar trebui sa ramana la domiciliu cat mai mult posibil. In plus, parintii trebuie sa le explice copiilor rolul spalatului pe maini, sa ii invete cum sa se spele corect si sa se asigure ca cei mici fac acest lucru in mod regulat.

Spalarea mainilor distruge virusurile, astfel incat este considerata esentiala. Mainile trebuie spalate cu apa calduta si sapun, iar acest lucru trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde.

Copiii pot gasi o melodie preferata pe care o pot canta atunci cand se spala. Pe langa toate aceste lucruri, adultii trebuie sa se asigure ca cei mici isi igienizeaza mainile ori de cate ori ies si se intorc de afara, tusesc, mananca, merg la toaleta, stranuta, tusesc sau isi sufla nasul.

Poate fi dificila instruirea copiilor cu privire la acoperirea gurii si a nasului in timpul tusei sau a stranutului, dar acestia vor imita aproape mereu adultii. Asadar, acestia din urma trebuie sa adopte obiceiuri potrivite. In plus, adultii trebuie sa isi supravegheze constant copiii si sa incerce sa le explice ca nu este bine sa isi atinga fata cu mainile.

Suprafetele trebuie dezinfectate in mod frecvent de parinti, astfel incat microorganismele sa fie indepartate. Chiar si jucariile trebuie curatate, deoarece pot ascunde numerosi microbi.

Parintii trebuie sa le explice situatia celor mici, astfel incat acestia sa inteleaga lucrurile esentiale si sa nu se panicheze. O educatie corecta ii poate ajuta chiar si pe cei mai mici copii sa limiteze raspandirea bolii.

Concluzii

Este satisfacator faptul ca infectia cu COVID-19 nu produce efecte negative majore in cazul copiilor. Studiile de specialitate au evidentiat faptul ca numarul cazurilor severe de infectii cu noul coronavirus la copii este mic. De asemenea, majoritatea copiilor infectati vor dezvolta simptome minore sau vor fi asimptomatici. Acest lucru poate fi imbucurator, dar poate duce la o dificultate in descoperirea la timp a bolii. Consecinta acestui fapt poate fi reprezentata de infectarea altor persoane, astfel incat luarea de masuri de protectie este absolut necesara.

Contactul social trebuie redus si in cazul copiilor, iar inchiderea scolilor are acest scop. De asemenea, parintii trebuie sa tina cont de indicatiile primite de la specialisti, astfel incat riscul de imbolnavire cu COVID-19 sa fie minim. Adoptarea unor masuri minime de igiena poate fi de mare ajutor, iar exemplele includ spalarea mainilor si dezinfectarea suprafetelor comune.

Bibliografie:
Are kids immune to coronavirus? Scientists say children show remarkable resistance to COVID-19, https://thehill.com/changing-america/well-being/487504-children-arent-immune-to-coronavirus-but-theyve-largely-been
COVID-19 and children, https://www.phila.gov/services/mental-physical-health/environmental-health-hazards/covid-19/covid-19-and-children/
Coronavirus Disease-2019 (COVID-19) and Children, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/children-faq.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fspecific-groups%2Fchildren-faq.html

Coronavirus And Parenting: What You Need To Know Now, https://www.npr.org/2020/03/13/814615866/coronavirus-and-parenting-what-you-need-to-know-now?t=1584290966014
COVID-19 and children, https://www.phila.gov/services/mental-physical-health/environmental-health-hazards/covid-19/covid-19-and-children/
Talking with children about Coronavirus Disease 2019: Messages for parents, school staff, and others working with children, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/talking-with-children.html