Cum se transmite virusul COVID-19?

Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile formeaza o familie numeroasa de virusuri. Specialistii estimeaza ca aceasta familie de virusuri produce aproximativ o treime din cazurile de raceala comuna.

Cele mai frecvente forme de coronavirus afecteaza oamenii si cauzeaza boli usoare pana la moderate. Totusi, exista si alte forme ale coronavirusurilor, acestea afectand chiar si animalele, de exemplu camilele, pisicile si liliecii.

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, numit si SARS-CoV-2 sau COVID-19, este un virus nou ce nu mai afectat oamenii pana acum. Deoarece acest virus este nou, exista anumite aspecte nestiute si care necesita studii suplimentare.

Din pacate, nu se cunosc toate caracteristicile virusului, nu se stie cat de rapid se transmite intre oameni si nu se cunoaste exact cat de grava este boala, deoarece exista cazuri foarte usoare, dar si cazuri ce s-au soldat cu decesul pacientilor. Pe langa toate aceste aspecte, nu exista inca tratament care sa vindece pacientii infectati, dar studiile sunt in continua desfasurare.

Afla mai multe detalii despre COVID-19, in special despre modul de transmitere al acestui virus. In plus, sunt prezentate masurile pe care oamenii ar trebui sa le adopte pentru a preveni boala.

Care a fost sursa focarului de coronavirus?

Expertii din domeniul sanatatii lucreaza din greu pentru a identifica sursa exacta a focarului de COVID-19. La inceput, multi dintre pacientii aflati in focarul din Wuhan, China, ar fi avut o legatura cu o mare piata de fructe de mare si animale, ceea ce sugereaza ca virusul a aparut probabil dintr-o sursa animala.

Tinand cont de cazurile anterioare de infectie cu coronavirus s-au observat lucruri similare. SARS, un alt coronavirus care a afectat sever oamenii, a provenit de la zibete, in timp ce MERS a avut drept sursa camilele.

Au existat zvonuri cu privire la faptul ca tarile cu numeroase cazuri de coronavirus ar putea reprezenta un risc pentru alte state, mai ales prin intermediul coletelor expediate. Coronavirusul nu supravietuieste foarte mult timp pe suprafete, asa ca dovezile actuale indica faptul ca nu exista riscul de imbolnavire dupa contactul cu produse primite din tarile cu risc.

Care sunt simptomele?

Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, pacientii cu COVID-19 confirmat au dezvoltat boli respiratorii usoare pana la severe, iar simptomele principale au fost reprezentate de febra, tuse si dispnee. Totusi, unii pacienti au raportat si alte simptome, precum durerile musculare, cefaleea, durerile in gat sau diareea.

Pe baza a ceea ce s-a observat anterior ca perioada de incubatie a altor coronavirusuri, specialistii considera ca simptomele COVID-19 pot surveni la aproximativ 2-14 zile de la expunere. Totusi, s-a constatat ca, cel mai frecvent, simptomele apar la 5 zile de la expunere.

Simptomele produse de noul coronavirus sunt similare cu cele regasite in cazul altor afectiuni respiratorii frecvente, precum gripa si raceala. Astfel, experimentarea acestor simptome nu reprezinta o certitudine cu privire la infectia cu COVID-19.

Totusi, exista anumite aspecte ce ar putea ridica sansele de imbolnavire. De exemplu, persoanele cu istoric de calatorii in ultimele 14 zile in zone geografice afectate, dar si persoanele care au avut contact strans cu pacienti confirmati cu coronavirus ar trebui sa fie monitorizate.

Mod de transmitere

Virusul SARS-CoV-2 a aparut probabil dintr-o sursa animala, dar acum este capabil sa se raspandeasca de la persoana la persoana. Asadar, este important de retinut ca raspandirea foarte usoara de la persoana la persoana poate produce foarte multe noi cazuri de boala.

Unele virusuri sunt foarte contagioase, de exemplu virusul rujeolei, in timp ce altele au o rata mai mica de contagiozitate. Inca nu se stie exact cat de usor se raspandeste COVID-19 de la persoana la persoana, dar se considera ca rata de transmitere este una crescuta.

Analizand cazurile anterioare de SARS si MERS, dar si cazurile actuale de COVID-19, specialistii considera ca transmiterea agentilor infectiosi s-a realizat in principal prin picaturi respiratorii produse atunci cand o persoana infectata a tusit sau a stranutat.

De asemenea, se crede ca virusul COVID-19 se transmite in mod similar cu alte boli respiratorii, precum gripa. In plus, s-a constatat ca raspandirea SARS si MERS a avut loc, in general, intre contactele apropiate, lucru care este valabil si pentru noul coronavirus.

Raspandirea COVID-19 de la persoana la persoana

Dupa cum a fost specificat, se considera ca virusul se raspandeste in cea mai mare masura de la persoana la persoana. Asadar, persoanele bolnave pot contamina chiar si persoanele aflate la aproximativ 1-2 metri de ele, mai ales atunci cand elimina picaturi respiratorii prin tuse sau stranut. Aceste picaturi pot ajunge in narile sau gurile persoanelor care se afla in apropiere sau pot fi inhalate in plamani.

Poate o persoana sa raspandeasca virusul fara a avea simptome?

Expertii afirma ca persoanele cele mai contagioase sunt cele care prezinta simptome. Totusi, transmiterea agentilor infectiosi poate fi posibila chiar si inainte ca oamenii sa prezinte simptomatologie. Cu toate ca exista rapoarte si despre aceasta posibilitate, nu se crede ca este principalul mod de raspandire a virusului.

Imbolnavirea dupa atingerea unor suprafete sau obiecte contaminate

Este important de stiut ca este posibila infectarea cu COVID-19 dupa atingerea unei suprafete care a fost contaminata cu virusul si apoi atingerea propriei guri, a nasului sau, eventual, a ochilor. Totusi, specialistii nu cred ca acest mod de transmitere este cel mai frecvent.

Sfaturi pentru prevenirea imbolnavirii

In prezent nu exista un vaccin care sa ajute la prevenirea afectiunii produse de infectarea cu noul tip de coronavirus. Astfel, cel mai bun mod de a preveni imbolnavirea este de a evita expunerea la acest virus. Asadar, se recomanda evitarea apropierii de persoanele din jur, mai ales daca acestea sunt bolnave. Distanta minima intre persoane ar trebui sa fie de aproximativ 2 metri, iar oamenii ar trebui sa evite zonele aglomerate.

Spalarea mainilor cu apa si sapun este extrem de importanta si reprezinta un element cheie in protejarea impotriva COVID-19. Spalarea mainilor trebuie sa se faca pentru cel putin 20-30 de secunde, mai ales dupa tuse, stranut sau suflarea nasului. De asemenea, mainile trebuie sa fie spalate cu apa si sapun inainte de atingerea gurii, a ochilor si a nasului. Daca sapunul si apa nu sunt disponibile, dezinfectantele pe baza de alcool pot fi de ajutor.

Persoanele bolnave ar trebui sa ramana la domiciliu si sa isi monitorizeze atent starea de sanatate. Exista posibilitatea ca simptomele sa fie produse de o simpla raceala, astfel incat panica nu ar trebui sa se instaleze. Persoanele simptomatice trebuie sa anunte autoritatile atunci cand au intrat in contact cu persoane suspecte de COVID-19 sau daca au avut calatorii recente in zone cu risc, precum Italia sau China.

Dezinfectarea suprafetelor comune este la fel de importanta, iar acest lucru se poate face cu produse pe baza de alcool sau cu produse pe baza de clor. Specialistii considera ca obiectele si suprafetele atinse cel mai frecvent sunt reprezentate de robinete, toalete, tastaturi, telefoane, birouri, manere, blaturi, intrerupatoare si mese. Asadar, acestea trebuie curatate si dezinfectate in mod regulat.

Acoperirea nasului si a gurii este absolut necesara atunci cand se stranuta sau tuseste, iar acest lucru se poate face cu un servetel de unica folosinta sau cu cotul. In ceea ce priveste masca de protectie, aceasta trebuie purtata doar de persoanele care suspecteaza ca sufera de infectii respiratorii sau de persoanele care iau contact direct cu persoane bolnave.

Tinand cont de aceste masuri de precautie, riscul de imbolnavire poate fi minimizat. Totusi, persoanele simptomatice care au calatorit in zone cu risc sau care au luat contact cu persoane infectate trebuie sa ramana la domiciliu, sa evite contactul cu alte persoane si sa anunte structurile abilitate prin apel la numarul unic de urgenta 112.

Bibliografie:
The coronavirus' average incubation period is 5 days, a study shows — but in 1% of cases, it may last longer than the standard 2-week quarantine, https://www.businessinsider.com/coronavirus-incubation-period-5-days-average-can-exceed-2-weeks-2020-3
About Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), https://www.health.state.mn.us/diseases/coronavirus/basics.html#symptoms
Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) How it Spreads, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission.html
Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Steps to Prevent Illness, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention.html
Coronavirus (Covid-19), http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/