Conform specialistilor din domeniul medical, numarul persoanelor cu diabet a depasit valoarea de 350 de milioane, iar aproximativ o treime dintre acestia sufera de retinopatie diabetica, poate cea mai frecventa cauza a pierderii vederii la adultii ce se afla in capacitate de munca.
Prevalenta retinopatiei diabetice a crescut semnificativ in ultimii 20 de ani, iar motivul principal consta in cresterea numarului de persoane diagnosticate cu diabet. Astfel, intelegerea relatiei dintre diabet si vedere este foarte importanta.
Retina este o structura foarte importanta a ochiului, la nivelul acesteia fiind formate imaginile. Este o componenta sensibila la lumina si este situata in partea din spate a ochiului. In structura sa intra numeroase vase de sange, celule nervoase (neuroni) si celule specializate (fotoreceptori), acestea din urma fiind implicate in mod direct in detectarea luminii.
Capacitatea retinei de a percepe lumina necesita energie, care depinde de oxigenul furnizat de sangele care circula prin vasele de sange. In diabet, nivelurile crescute ale zaharului din sange pot afecta chiar si vasele sangvine ale retinei. Aceste vase de sange deteriorate vor permite pierderea de lichide, vor sangera si nu vor oferi cantitati adecvate de oxigen retinei, ceea ce va duce la ischemie retiniana.
Ca urmare, celulele de la nivelul retinei incep sa moara, iar retina nu va mai functiona in mod corespunzator. In plus, diabetul dauneaza in mod direct neuronilor de la nivelul retinei. In final, toate aceste efecte negative ce actioneaza asupra retinei vor provoca retinopatie diabetica.
Pierderea vederii asociata cu retinopatia diabetica poate afecta initial vederea centrala a unei persoane, acest lucru fiind consecinta unei afectiuni numite edem macular diabetic. Aceasta umflare sau edematiere a maculei, o portiune a retinei ce este responsabila de vederea centrala, poate duce la vedere incetosata si la distorsionarea imaginilor.
Cazurile avansate ale retinopatiei diabetice se caracterizeaza prin formarea de vase de sange neregulate si cu risc crescut de sangerare la nivelul intraocular. Sangerarea de acest tip este foarte importanta, deoarece poate provoca o pierdere rapida a vederii.
Complicatiile suplimentare ale retinopatiei diabetice avansate pot fi reprezentate chiar si de detasarea de retina, situatie ce necesita interventie chirurgicala de urgenta. Detasarea de retina poate avea ca efect pierderea permanenta, ireversibila a vederii, astfel incat tratamentul prompt este absolut necesar.
Multe persoane pot avea retinopatie diabetica fara a sti acest lucru. De multe ori, boala nu are simptome in stadiile sale timpurii, singura varianta de a fi detectata fiind consultul medical.
Totusi, pe masura ce retinopatia diabetica se agraveaza, simptomele se pot face simtite, incluzand „musculite zburatoare”, vedere incetosata sau prezenta de zone intunecate in campul vizual. De asemenea, pacientii pot observa ca vederea este decolorata si se modifica pe parcursul zilei, iar noaptea este dificil sa mai vada. Pe langa aceste lucruri, este important de subliniat faptul ca simptomele retinopatiei diabetice afecteaza, de obicei, ambii ochi.
Specialistii din domeniul medical le recomanda persoanelor cu diabet sa isi mentina nivelul hemoglobinei glicolizate (A1c) sub 7% pentru a preveni riscul de complicatii. Acest marker este foarte important, deoarece indica nivelul mediu de zahar din sange din ultimele doua sau trei luni. Deoarece nivelurile crescute de zahar din sange dauneaza direct vaselor sangvine retiniene, exista dovezi epidemiologice puternice conform carora controlul nivelului glicemiei se va traduce prin scaderea incidentei si severitatii retinopatiei diabetice.
Pentru a reduce complicatiile cardiovasculare si microvasculare ale diabetului, precum retinopatia, nefropatia (boala renala) si neuropatia (leziunile nervoase), se recomanda ca oamenii sa atinga si sa mentina o tensiune arteriala normala.
Reducerea tensiunii arteriale poate intarzia debutul retinopatiei diabetice, dar nu este clar daca gestionarea tensiunii arteriale poate schimba cursul retinopatiei diabetice deja instalate. In mod similar, administrarea colesterolului este adusa in discutie pentru gestionarea globala a diabetului, dar nu este clar daca acest lucru reduce riscul de retinopatie diabetica.
Un medic oftalmolog poate diagnostica si poate sa trateze retinopatia diabetica inainte ca vederea sa fie afectata. In general, persoanele cu diabet de tip 1 ar trebui sa consulte un medic oftalmolog o data pe ani, incepand cu cinci ani de la debutul bolii.
In schimb, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui sa consulte medicul oftalmolog pentru o examinare a retinei chiar la scurt timp dupa diagnosticarea bolii. Ulterior, examenele oftalmologice trebuie facute anual, dar acest lucru nu reprezinta o regula, fiind si situatii in care vizita poate fi facuta si mai frecvent. Aceste situatii survin in cazul femeilor insarcinate sau in cazul persoanelor la care boala evolueaza rapid.
Exista doua tipuri principale ale retinopatiei diabetice. Acestea sunt reprezentate de retinopatia diabetica non-proliferativa si de retinopatia diabetica proliferativa. Primul tip este echivalentul stadiului incipient al bolii, iar multe persoane cu diabet il au. Vasele de sange permit scurgerea de lichid, iar edemul survine la nivel retinian. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru care persoanele cu diabet isi pierd vederea sau aceasta devine incetosata.
Retinopatia diabetica proliferativa este stadiul avansat al bolii, aparand atunci cand la nivel ocular se declanseaza formarea de vase noi de sange. Acestea vase sunt fragile si sangereaza la nivel intraocular. Sangerarile de dimensiuni mici pot duce la vederea unor „musculite zburatoare”, in timp ce sangerarile masive vor duce la pierderea completa a vederii. In plus, vasele noi formate pot duce la aparitia de tesut cicatricial, o cauza posibila pentru detasarea retiniana. Astfel, retinopatia diabetica proliferativa este o afectiune foarte grava si care poate duce la pierderi severe de vedere.
Dupa cum a fost mentionat si mai inainte, deteriorarea vaselor de sange de la nivelul ochiului va duce la o privare de oxigen a retinei. Nivelurile insuficiente de oxigen vor duce la producerea unei proteine speciale, numita factor de crestere a endoteliului vascular (VEGF). Aceasta proteina a fost corelata cu anumite boli oculare, inclusiv retinopatia diabetica.
In prezent exista anumite medicamente care pot inhiba factorul de crestere a endoteliului vascular, imbunatatind ulterior simptomele retinopatiei diabetice. Acesti agenti „anti-VEGF” sunt injectati direct la nivel ocular si pot reduce edemul macular diabetic, putand chiar imbunatati severitatea retinopatiei diabetice. De asemenea, injectarea de steroizi la nivel ocular poate avea aceleasi efecte pentru unele persoane.
In unele cazuri avansate de retinopatie diabetica proliferativa (cea mai avansata forma de retinopatie diabetica), pacientii pot necesita interventii laser sau chirurgicale pentru a opri sangerarile si scurgerile de lichid, dar si pentru a micsora leziunile vaselor de sange sau pentru a elimina acumularile de sange sau de tesut cicatricial.
Bibliografie:
Diabetic retinopathy: Understanding diabetes-related eye disease and vision loss, https://www.health.harvard.edu/blog/diabetic-retinopathy-understanding-diabetes-related-eye-disease-and-vision-loss-2020011618394
What Is Diabetic Retinopathy? https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-diabetic-retinopathy