O dieta complet lichida inseamna excluderea alimentelor solide si pastrarea doar a celor fluide, precum a supelor, sucurilor si smoothie-urilor. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta dieta este o masura temporara si nu reprezinta o strategie nutritionala pe termen lung.
Dieta doar cu lichide foloseste orice tip de lichide, nu doar cele clare, precum apa si ceaiul. Lichidele „complete” din aceasta dieta ofera gusturi diverse si valori nutritive mai mari. Astfel, persoanele ce doresc sa urmeze diete doar cu lichide pot fi capabile sa manance alimentele preferate sub forma de piureuri foarte moi, dar si varietati crescute de lichide mai groase, precum supa de rosii.
Medicii recomanda dietele pe baza de lichide ca strategie pe termen scurt atunci cand o persoana are o problema medicala care face ca un consum de alimente solide sa fie periculos.
Acestia ar putea recomanda oamenilor sa urmeze o dieta cu lichide „complete” in diverse situatii, precum recuperarea dupa pancreatita sau in cazul unor operatii gastrointestinale sau boli digestive. Dieta de acest tip poate fi recomandata chiar si dupa interventii chirurgicale pentru scaderea in greutate, ca pas de tranzitie intre lichidele clare si produsele alimentare moi.
Dieta doar cu lichide poate fi indicata si in urma unor operatii dentare sau orale, fie pentru a reduce durerea, fie pentru ca persoana in cauza nu este in masura sa mestece. In plus, alimentele pot fi consumate sub forma de lichide in urma pierderii mai multor dinti sau dupa lezarea grava a oaselor de la nivelul gurii.
Unele persoane pot utiliza aceasta dieta pentru a incerca sa slabeasca. O dieta doar cu lichide va face mai dificila consumarea unui numar mare de calorii. Totusi, dietele extrem de restrictive pentru pierderea in greutate nu sunt sigure, iar medicii nu le recomanda. In plus, trebuie stiut ca persoanele ce slabesc in acest mod vor recupera rapid greutatea pierduta imediat ce vor reveni la o dieta normala.
Alimentele pe care o persoana trebuie sa le manance pentru a urma o dieta completa cu lichide depind de nevoile nutritionale ale acesteia, de starea sa de sanatate si de recomandarile medicului. Astfel, sunt permise toate alimentele ce pot capata forme lichide, inclusiv apa, sucurile de fructe, limonada, ceaiul, mierea de albine, cafeaua, inghetata, piureurile de fructe si legume, laptele, carnea pasata sau mixata, mancarea de bebelusi, fulgii de ovaz, smoothie-urile si bauturile proteice. De asemenea, sunt permise milkshake-urile, margarina, untul, maioneza si budincile.
Poate fi dificila obtinerea unor cantitati suficiente de fibre si proteine intr-o dieta lichida, astfel incat oamenii ar trebui sa acorde prioritate alimentelor cu continut nutritiv bogat. Acest lucru este si mai important atunci cand dieta lichida trebuie sa fie tinuta pentru mai mult de cateva zile.
Cateva exemple de alimente pe care o persoana le poate manca si care ofera valori nutritive mai mari sunt:
• Bauturile proteice cu niveluri reduse de zahar;
• Smoothie-uri din fructe si legume;
• Produse pe baza de oua moi, precum mancarea pentru copii;
• Piureuri moi de legume si carne;
• Lapte.
Oamenii care necesita urmarea acestei diete ar trebui sa solicite o lista mai detaliata a alimentelor permise chiar de la medic. Acesta poate evalua fiecare persoana si ii poate oferi alimente care sa nu provoace neplaceri, mai ales in cazul existentei unor diferite probleme de sanatate.
O persoana care urmeaza o dieta lichida trebuie sa evite alimentele solide, precum si piureurile ce pot contine bucati intregi in ele. Cateva exemple de alimente de evitat sunt reprezentate de fructe si legume intregi, paine, cereale, supe care contin bucati mari sau tari de carne/legume, carne sau peste, orice seminte dure si care trebuie mestecate, nuci si unt de arahide, taitei, orez, prajituri, branza si tofu.
Pentru majoritatea oamenilor, o dieta lichida este o masura adoptata pe termen scurt. Persoanele care trebuie sa urmeze aceasta dieta pentru perioade mai lungi trebuie sa fie atente la alimentele pe care le consuma si sa le evite pe cele potential nesanatoase. Astfel, oamenii trebuie sa evite sa obtina caloriile din alimente dulci, precum inghetata sau mierea de albine.
Aportul de fibre trebuie crescut prin smoothie-uri subtiri din fructe, legume si iaurt grecesc. De asemenea, laptele trebuie utilizat ca o sursa valoroasa de proteine. In ceea ce priveste suplimentele de vitamine si minerale, discutia cu medicul trebuie sa aiba loc inainte de a le achizitiona si consuma.
Este foarte dificil ca nutrientii sa fie obtinuti in cantitati optime printr-o dieta cu lichide, in special atunci cand aceasta este urmata pentru perioade lungi. Dietele lichide sunt, de obicei, sarace in vitamina A, fier, vitamina B-12 si tiamina. Astfel, persoanele care trebuie sa urmeze diete exclusiv cu lichide, mai ales pe perioade lungi, ar putea necesita sa ia suplimente pentru a preveni deficitele nutritive.
Este posibil ca oamenii sa obtina suficiente proteine, fibre si alti nutrienti esentiali printr-o dieta lichida, dar acest lucru este dificil si necesita unele planificari si cunostinte dietetice de baza. In plus, sfaturile medicale sunt necesare in cele mai multe dintre aceste cazuri.
Sunt cazuri in care persoanele ce se recupereaza dupa interventii chirurgicale trebuie sa urmeze diete lichide, dar energia sau motivatia scazuta nu ii mai lasa sa caute doar alimente sanatoase. Un risc crescut este ca o persoana sa se bazeze pe alimente lichide, dar putin nutritive, precum inghetata topita sau supele la plic.
In plus fata de malnutritia cauzata de utilizarea pe termen lung a dietei cu lichide, exista si alte riscuri asociate. Acestea includ foamea cronica, schimbarile de dispozitie din cauza senzatiei de foame, lipsa placerii in ceea ce priveste mancatul si dificultatile sociale suferite din cauza cerintelor nutritive speciale.
Desi medicii pot recomanda o dieta doar cu lichide pentru o varietate larga de afectiuni, cercetarile sugereaza ca populatia generala o foloseste pentru a pierde in greutate. Pentru acest lucru, dieta este modificata in mod semnificativ si este facuta mult mai restrictiva decat este necesar.
Studii de specialitate realizate in 2010 si 2012 au concluzionat ca o dieta doar cu lichide a fost benefica si sigura pentru persoanele care se recuperau de pancreatita usoara. In plus, acest tip de dieta a ajutat chiar la scurtarea sederii in spital. Totusi, specialistii recomanda ca dieta doar cu lichide sa fie urmata doar la stricta indicatie a medicului.
Urmarea unei diete doar cu lichide poate fi dificila. Daca este necesar ca aceasta dieta sa fie urmata pentru o perioada lunga de timp, oamenii ar trebui sa discute cu un nutritionist pentru a se asigura ca obtin suficiente substante nutritive vitale. Astfel, acesta poate face cele mai bune recomandari cu privire la dieta ce trebuie urmata, iar in multe cazuri poate fi posibil ca dieta sa fie completata cu piureuri foarte moi realizate din alimentele preferate.
Bibliografie:
Full liquid diet. (n.d.). uwhealth.org/healthfacts/nutrition/348.pdf
Moraes, J. M. M.,et al.(2010). A full solid diet as the initial meal in mild acute pancreatitis is safe and result in a shorter length of hospitalization [Abstract]. journals.lww.com/jcge/Abstract/2010/08000/A_Full_Solid_Diet_as_the_Initial_Meal_in_Mild.17.aspx
Oates, J. R., & Sharma, S. (2019). Clear liquid diet. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538500/
Rajkumar, N.,et al.(2012). Clear liquid diet vs soft diet as the initial meal in patients with mild acute pancreatitis [Abstract]. onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533612466112
Room service dining menu — liquids & pureed foods. (2009).clinicalcenter.nih.gov/nutr/menu/liquids_pureed.html