Transfuziile sanguine - cand sunt necesare si cum se realizeaza

Cum actioneaza transfuzia de sange

Transfuziile sanguine actioneaza prin inlocuirea sangelui pierdut din organism din cauza unor diferiti factori, precum accidentarile sau interventiile chirurgicale. De asemenea, oamenii pot obtine transfuzii sanguine pentru a trata anumite afectiuni medicale. Afla ce sunt transfuziile de sange, cand sunt acestea necesare si la ce trebuie sa se astepte o persoana in timpul procedurii. In plus, sunt explicate si cateva dintre riscurile si complicatiile asociate.

Ce este o transfuzie sanguina?

O transfuzie sanguina este o procedura medicala care restabileste cantitatea de sange din organism. Specialistii din domeniul medical vor introduce sangele donat in corpul primitorului direct in vena printr-un ac subtire. Sectiunile urmatoare vor acoperi diferitele tipuri de proceduri de transfuzie sanguina, precum si diferitele tipuri de sange.

Tipuri de transfuzii sanguine

Potrivit expertilor, exista patru tipuri comune de transfuzii de sange. Acestea sunt reprezentate de:

- Transfuzii de globule rosii – o persoana poate primi o astfel de transfuzie atunci cand a suferit pierderi de sange, daca are anemie sau daca are o afectiune a sangelui;

- Transfuzii de trombocite – o transfuzie cu trombocite poate ajuta persoanele care au valori reduse ale acestor celule. Diferite afectiuni de sanatate pot avea ca efect trombocitopenia, dar si chimioterapia poate fi incriminata;

- Transfuzii plasmatice – plasma contine numeroase proteine importante pentru sanatate. O persoana poate primi o transfuzie plasmatica daca a suferit arsuri, infectii sau insuficienta hepatica severa;

- Transfuzie cu sange integral – acest tip de transfuzie poate fi necesar in cazul persoanelor care au suferit hemoragii severe, de exemplu in cazul traumatismelor.
Inainte de o transfuzie de sange, specialistii vor elimina globulele albe din sange. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste celule pot transporta diverse virusuri. Totusi, exista cazuri in care pot fi transfuzate si celule albe, mai exact granulocite, acestea putand ajuta oamenii sa faca fata unor infectii ce nu au raspuns la antibiotice. Granulocitele pot fi colectate din sange printr-un proces complex ce poarta denumirea de afereza.

Tipuri de sange

Este foarte important ca o transfuzie sa se realizeze cu un tip corect de sange. In caz contrar, organismul va putea respinge sangele donatorului, iar consecintele pot fi severe, inclusiv decesul.
Trebuie stiut ca exista patru tipuri de sange: A, B, AB si O.

Tipul de sange O este compatibil cu toate celelalte tipuri de sange, astfel incat oamenii cu aceasta grupa de sange sunt considerati a fi donatori universali. Daca cineva se afla intr-o stare critica si sangereaza puternic, medicii pot folosi sange din grupa O pentru transfuzie. Fiecare tip de sange poate fi pozitiv sau negativ, aceasta repartizare fiind facuta pe baza factorului Rhesus (Rh). Astfel, transfuzia de sange trebuie sa tina cont si de acest factor, in caz contrar putand exista riscuri majore.

De ce sunt necesare transfuziile de sange?

Transfuziile sanguine sunt necesare atunci cand corpul nu dispune de suficient sange pentru a functiona corect. De exemplu, o persoana poate necesita o transfuzie de sange daca a suferit o vatamare severa sau daca a pierdut sange in timpul unei interventii chirurgicale. Totusi, exista cazuri in care anumite afectiuni pot face ca pacientii sa necesite transfuzii de sange.

Anemia este o astfel de afectiune, caracterizandu-se printr-un nivel insuficient de globule rosii. Anemia poate surveni din mai multe motive, cum ar fi lipsa unei cantitati optime de fier din organism (anemie cu deficit de fier sau anemie feripriva).

Hemofilia este o alta afectiune ce poate necesita transfuzii de sange, deoarece sangele nu se poate coagula corect si are nevoie de mai multe trombocite. Persoanele care sufera de diferite boli renale, hepatice sau oncologice pot avea nevoie, de asemenea, de transfuzii de sange.

Cum se realizeaza?

Majoritatea transfuziilor de sange au loc in spitale sau in clinici specializate. Cu toate acestea, exista cazuri in care transfuziile de sange pot fi facute si la domiciliu. Indiferent de locul in care va avea loc procedura, medicii vor fi nevoiti sa efectueze diferite teste care sa indice spre necesitatea transfuziei. De asemenea, sunt necesare teste care sa evidentieze grupa de sange a persoanei respective, dar si Rh-ul. 

Procedura transfuziei de sange poate fi asemanata cu o perfuzie. Astfel, sangele va fi introdus in organism dintr-o punga speciala prin intermediul unui ac subtire montat direct in vena. In timpul transfuziei, functiile vitale ale pacientilor vor fi monitorizate complet si trebuie stiut ca procedura poate dura chiar si aproximativ 4 ore.

Recuperarea dupa transfuzie

Timpul de recuperare dupa transfuzie va depinde de motivul pentru care a fost necesara procedura. Cu toate acestea, exista cazuri in care pacientii pot fi externati si la mai putin de 24 de ore de la transfuzie.

In plus, la nivelul bratului la care s-a realizat transfuzia pot sa apara dureri si echimoze. Poate exista un risc foarte mic de reactie intarziata la transfuzie, dar acest lucru nu provoaca de obicei probleme. Chiar si asa, oamenii ar trebui sa consulte un medic imediat daca se simt rau si au simptome neasteptate, precum greata, icter, edeme si eruptii cutanate insotite de prurit.

Riscuri si complicatii

Transfuziile de sange sunt foarte sigure, deoarece exista proceduri stricte prin care se asigura testarea, manipularea si depozitarea sangelui donat in conditii cat mai optime. Cu toate acestea, este posibil ca organismul persoanei primitoare sa reactioneze la sangele nou introdus. Aceste reactii pot fi usoare sau severe si pot surveni imediat sau chiar la cateva zile de la transfuzie.

1. Reactii alergice- Reactiile alergice sunt frecvente. De fapt, conform specialistilor din domeniul medical, reactiile alergice constituie peste 50% din reactiile secundare raportate in cazul transfuziilor de sange. Medicamentele antihistaminice pot ajuta la tratarea reactiilor alergice, dar supravegherea medicala este importanta.

2. Febra- O persoana poate prezenta febra in urma unei transfuzii de sange. Desi acest lucru nu este grav, asocierea sa cu dureri toracice sau greata ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma, iar medicul ar trebui sa evalueze pacientul imediat.

3. Reactie hemolitica posttransfuzionala- Aceasta reactie poate surveni atunci cand sangele donatorului nu este compatibil cu cel al primitorului. Consecinta va consta in faptul ca sistemul imunitar va ataca noile celule sanguine, provocand dureri lombare si precordiale, urini hipercrome, greturi si febra. Aceasta reactie este rara, dar are potential letal, astfel incat trebuie tratata cu maxima seriozitate.

4. Transmiterea unor infectii- In cazuri foarte rare, sangele donat poate contine bacterii, virusuri sau paraziti. Cateva exemple de boli ce pot fi transmise prin intermediul transfuziilor de sange sunt reprezentate de HIV, hepatita B si hepatita C. Fiecare persoana donatoare este testata pentru diferiti agenti infectiosi, astfel incat exista cazuri foarte rare ale acestei complicatii. De exemplu, conform specialistilor, sansa unei persoane de a se infecta cu hepatita B in urma transfuziei de sange este de 1 la 300.000, iar probabilitatea de a contracta hepatita C este de 1 la 1.5 milioane. Totusi, aceste sanse pot fi mai crescute in tarile cu o situatie socio-economica redusa.

Concluzii

O transfuzie de sange este o procedura medicala ce implica inlocuirea sangelui pierdut din organism din diferite motive. De asemenea, transfuziile pot ajuta si la tratarea unor afectiuni medicale, precum anemia feripriva. Transfuziile de sange pot fi salvatoare, dar pot provoca si unele reactii adverse. Desi infectiile si reactiile hemolitice sunt foarte rare, este posibil ca organismul sa reactioneze la noul sange. In majoritatea cazurilor, insa, aceste reactii sunt usoare.