Cand un bebelus incepe sa planga in timpul somnului, parintii s-ar putea teme ca ceva este in neregula. Totusi, in majoritatea cazurilor, plansul in timpul somnului reprezinta mai degraba o faza prin care bebelusul trece, nu semnul unei probleme serioase.
Afla care sunt motivele pentru care bebelusii plang in timpul somnului, cum sa ii linistim, si care sunt ciclurile de somn normale pentru diferite grupe de varsta.
Nou-nascutii si bebelusii mai mari pot mormai, plange sau tipa in timpul somnului.
Bebelusii inca nu s-au adaptat cliclurilor de somn regulate, asadar este ceva obisnuit ca acestia sa se trezeasca frecvent sau sa scoata sunete ciudate in timpul somnului.
Atata timp cat bebelusii nu prezinta simptome aditionale ingrijoratoare, precum semne de boala sau durere, plansul in timpul somnului face parte din procesul normal de dezvoltare.
Pe masura ce bebelusii dezvolta mai multe modalitati de a se exprima, plansul in timpul somnului poate insemna ca au cosmaruri sau terori nocturne.
Cosmarurile apar in timpul somnului mai putin profund (REM), iar terorile nocturne apar in fazele mai profunde ale somnului, iar bebelusul incepe sa se agite si sa planga. Cel mai frecvent, acest fenomen apare in prima parte a noptii.
Terorile nocturne sunt relativ rare, si de obicei apar la copiii intre 4 si 12 ani, desi s-au raportat astfel de terori noctune si la bebelusii de 18 luni. Probabilitatea ca un copil sa aiba terori nocturne creste atunci cand acesta este bolnav sau nu a dormit destul in ultima perioada.
De obicei, bebelusii se linistesc singuri dupa ce au plans in timpul somnului. Daca ii ridicam din patut, ii putem trezi si le putem intrerupe ciclul de somn.
Daca plansetul continua, incercati sa le vorbiti incet sau sa le masati usor spatele sau stomacul. Aceste lucruri ii ajuta sa intre intr-o alta faza a somnului si sa inceteze din a mai plange.
Bebelusii alaptati la san care se hranesc in timpul somnului se pot linisti daca sunt alaptati. Parintii ar trebui sa decida daca alaptarea ii va trezi sau nu din somn si daca doresc sa isi asume riscul de a-i trezi.
Intelegerea cliclului de somn al bebelusului poate, de asemenea, ajuta. Unii bebelusi plang usor pe masura ce adorm, sau imediat inainte de a se trezi. Identificarea modelului particular de somn al bebelusului poate ajuta parintii sa recunoasca cauzele plansului.
Unii bebelusi pot plange in timpul somnului cand sunt bonavi sau cand le cresc dintii, dar durerea care cauzeaza plansul de obicei trezeste bebelusul din somn. Parintii pot discuta cu un medic pediatru despre modalitatile prin care pot ameliora durerea bebelusului.
Daca un bebelus se trezeste dupa ce a avut un cosmar, el trebuie alinat. Un ritual de adormire linistitor ii poate adormi la loc. Bebelusii mai mari si copiii vor avea nevoie sa li se spuna ca ceea ce au visat nu este real.
Parintii ar trebui sa discute cu un medic pediatru despre plansul din timpul somnului si alte probleme legate de somn atunci cand: copilul plange din cauza durerii, obiceiurile de somn ale copilului se schimba brusc, problemele legate de somn apar frecvent si ingreuneaza capacitatea de a functiona a copilului, dificultatile de alimentare afecteaza somnul.
Modelele de somn se schimba rapid in primii 3 ani de viata, cu multe variatii de la copil la copil. Cantitatea de somn se va schimba si ea de-a lungul timpului.
Bebelusii au cicluri de somn mai scurte decat adultii si petrec mai mult timp in perioada de somn mai putin profund, ceea ce inseamna ca exista mai multe sanse ca ei sa planga sau sa faca alte zgomote in timpul somnului.
Nou-nascutii (0-1 luni). Somnul este imprevizibil in prima luna, de obicei cu perioade scurte de trezire urmate de perioade de somn mai lungi. Unii bebelusi par sa confunde ziua cu noaptea. Plansul in timpul somnului este obisnuit.
Bebelusii se trezesc la fiecare 2 sau 3 ore, uneori chiar mai des, pentru a manca.
Expunerea bebelusului la lumina naturala si stabilirea unei rutini poate ajuta la reglarea modelului de somn. Pentru majoritatea bebelusilor aflati la aceasta varsta, un orar regulat al somnului este putin probabil a putea fi implementat.
Nou-nascuti mai mari (1-3 luni). La aceasta varsta bebelusul deja se adapteaza la viata in afara pantecului. Unii bebelusi dezvolta un orar regulat de somn, desi dormitul pe toata perioada noptii este rar. De obicei, bebelusii tipa in somn sau se trezesc si plang daca le este foame. Perioada de somn dureaza de obicei 3 ore si jumatate sau mai putin.
Bebelusi intre 3-7 luni. Unii bebelusi incep sa doarma pentru perioade mai lungi de timp, sau chiar toata noaptea. Spre sfarsitul acestei perioade multi bebelusi au un orar de somn care presupune doua reprize de somn mai scurte in timpul zilei si o perioada mai lunga de somn in timpul noptii.
Bebelusi intre 7-12 luni. Majoritatea bebelusilor vor dormi toata noaptea pana la 9 luni. In jurul varstei de 1 an, unii bebelusi scad numarul de perioade de somn diurn la o singura data. Altii raman cu doua reprize de somn in timpul zilei pana la varsta de 2 ani.
Copii peste 12 luni. Acesti copii au nevoie de 12-14 ore de somn zilnic, impartit in somnul din timpul zilei si cel din timpul noptii. Majoritatea dorm o singura data pe zi pana la varsta de 18 luni.
Copiii pot avea ocazional schimbari in obiceiurile de dormit cand ceva le intrerupe rutina obisnuita, daca sunt bolnavi, sau trec printr-o faza de dezvoltare majora. In aceste cazuri copilul s-ar putea sa planga mai mult decat in mod obisnuit.
Un copil care doarme de obicei toata noaptea, de exemplu, se poate trezi cateva nopti la 3 dimineata gata de joaca.
Somnul poate fi o provocare, mai ales in primele luni de viata ale copilului. Fiecare copil este unic si are propriul sau set de nevoi si manifestari.
Parintii pot gasi metode de a lucra cu temperamentul bebelusului pentru a imbunatati calitatea somnului, opri plansului, si a se asigura ca bebelusul se simte in siguranta si confortabil in timpul noptii.
In majoritatea cazurilor, plansul din timpul somnului nu reprezinta o cauza de ingrijorare sau semn al unei probleme mai serioase. Mai devreme sau mai tarziu toti bebelusii trec prin aceasta faza.
Bibliografie:
Hiscock, H., & Davey, M. J. (2012). Sleep disorders in infants and children.
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jpc.12033
Mindell, J. A., et al. (2016). Development of infant and toddler sleep patterns: Real-world data from a mobile application.
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jsr.12414
Nightmares and sleep. (n.d.).
sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems/abnormal-sleep-behaviors/nightmares-and-sleep
Night terrors (2017).
kidshealth.org/en/parents/terrors.html
Understanding children's sleep habits. (n.d.).
sleepforkids.org/html/habits.html