Gura uscata, numita medical xerostomie, reprezinta o situatie inconfortabila pentru pacienti, dar care poate avea si anumite complicatii, precum alterarea simtului gustului sau cresterea riscului de aparitie a cariilor dentare.
Unele persoane pot observa ca uscaciunea de la nivelul gurii survine noaptea, iar acest lucru poate fi cauza mai multor factori, precum variatiile naturale ale cantitatii produse de saliva sau chiar anumite afectiuni medicale.
Afla care sunt cele mai frecvente cauze care pot avea ca efect o gura uscata noaptea, dar si optiunile de tratament asociate si cateva remedii eficiente care lupta impotriva uscaciunii de la nivelul gurii.
Gura uscata noaptea poate avea o multitudine de cauze. Astfel, in continuare vor fi aduse in discutie cele mai frecvente dintre acestea.
Variatia naturala a productiei de saliva
Conform unor studii de specialitate, glandele salivare ale unei persoane produc, de obicei, mai putina saliva in timpul noptii. Drept urmare, unii oameni pot observa ca gura este mult mai uscata noaptea.
Pentru a controla acest lucru, medicii pot recomanda ca gura sa fie spalata sau umezita cu solutii speciale inainte de culcare. De asemenea, persoanele ce sufera de uscaciune la nivelul gurii in timpul noptii ar trebui sa pastreze intotdeauna un pahar cu apa la indemana. Consumul de apa va ajuta la umezirea gurii, dar si la hidratarea intregului organism.
Specialistii din domeniul medical au ajuns la concluzia ca aproximativ 20% dintre adultii in varsta sufera de uscaciune la nivelul gurii. Aceasta situatie apare cel mai frecvent ca urmare a deshidratarii, dar si ca efect secundar al unor anumite medicamente.
Varstnicii care poarta proteze dentare pot constata ca acestea nu se mai potrivesc foarte bine ca urmare a uscaciunii cavitatii bucale. In plus, fara saliva in cantitate suficienta, protezele dentare se pot freca de gingii si pot provoca leziuni si dureri.
Persoanele care resimt uscaciune la nivelul gurii trebuie sa se prezinte la medic, deoarece acesta poate determina care este cauza exacta. Daca deshidratarea este un efect produs de medicamente, medicii pot schimba dozajul sau medicamentul sau pot recomanda un consum mai mare de apa. Totusi, in unele cazuri, oamenii pot primi medicamente ce au ca efect imbunatatirea functiei glandelor salivare.
Profesionistii din domeniul medical afirma ca peste 400 de medicamente pot reduce capacitatea organismului de a produce saliva. In plus, persoanele care primesc seara aceste medicamente pot observa ca uscarea gurii este mai accentuata noaptea.
Cateva exemple de medicamente care pot provoca uscarea gurii sunt reprezentate de antihipertensive (medicamente care scad tensiunea arteriala), antihistaminice, antidepresive, diuretice. Chiar si chimioterapia sau radioterapia ar putea avea ca efect o gura uscata pe timpul noptii.
Persoanele care considera ca uscarea gurii este un efect al medicatiei trebuie sa discute cat mai rapid cu medicul. Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui sa inceteze sa isi ia medicamentele decat daca au aprobarea medicului pentru a face acest lucru.
Medicii pot sugera trecerea la un medicament ce nu usuca gura sau pot reduce doza medicamentelor ce produc astfel de efecte adverse. De asemenea, medicii pot face si alte recomandari, precum:
• administrarea medicamentelor sa fie realizata impreuna cu niveluri ridicate de apa;
• consumul unei cantitati crescute de apa inainte de culcare;
• utilizarea gumei de mestecat, deoarece acesta poate incuraja productia de saliva;
• folosirea de umidificatoare pentru aer.
Unii oameni se trezesc in timpul noptii si observa ca au gura extrem de uscata. Acesta poate fi un semn care indica asupra faptului ca au respirat pe gura in timp ce dormeau. Unele cauze posibile ale respiratiei pe gura sunt reprezentate de obstruarea orificiilor nazale, infectii ale cailor respiratorii superioare, alergii, apnee obstructiva de somn, sforait etc.
Tratamentul gurii uscate asociate cu respiratia pe gura depinde foarte mult de cauza de baza. Spre exemplu, antibioticele pot ajuta la tratarea infectiilor bacteriene, in timp ce decongestionantele pot ajuta la ameliorarea oricarei congestii sinusale asociate. Antihistaminicele pot ajuta la tratarea alergiilor, iar corticosteroizii pot ajuta la reducerea inflamatiilor nazale asociate.
Persoanele care se confrunta cu apnee de somn pot necesita dispozitive speciale care sa le ajute sa respire optim in timpul noptii. Aceste dispozitive sunt dotate cu masti ce se potrivesc peste gura sau nas si furnizeaza o cantitate suficienta de aer in caile respiratorii pentru a le mentine deschise in timpul somnului.
Totusi, trebuie cunoscut faptul ca aceasta metoda de tratament ar putea agrava simptomele unei guri uscate prin fluxul constant de aer. Astfel, discutia cu medicul este foarte importanta, tocmai pentru a se lua cele mai bune decizii cu privire la optiunile de tratament.
Sindromul Sjogren este o tulburare autoimuna in care organismul isi ataca propriile glande lacrimale si glande salivare. Ca urmare, persoanele ce sufera de acest sindrom vor experimenta, de obicei, uscaciune la nivelul gurii. Aceasta manifestare se poate agrava in timpul noptii, atunci cand glandele salivare produc in mod natural saliva in cantitati mai mici.
Persoanele ce sufera de sindrom Sjogren pot prezenta si alte simptome in asociere cu uscaciunea gurii. Acestea sunt reprezentate de dificultati la inghitirea alimentelor, durere la nivelul gurii si probleme de vorbire, mai ales noaptea. De asemenea, poate fi observata uscaciune vaginala, oculara, nazala si la nivelul gatului.
Medicii pot prescrie medicamente care sa amelioreze uscaciunea gurii si pentru a incuraja productia de saliva. Pilocarpina este un astfel de medicament, dar se indica si apelarea la un consum crescut de lichide. Chiar si utilizarea gumei de mestecat fara zahar poate fi de ajutor, stimuland productia de saliva.
Indiferent de cauza de baza a unei guri uscate noaptea, urmatoarele remedii pot ajuta la reducerea senzatiilor neplacute. Astfel, se recomanda evitarea bauturilor cofeinizate noaptea, evitarea fumatului sau a oricaror produse pe baza de tutun. Bomboanele tari sau guma de mestecat pot fi utile in stimularea salivatiei, dar este indicat sa fie alese cele fara zahar.
Pentru a reduce riscul de carii dentare asociate unei guri uscate, oamenii ar trebui sa mentina o igiena orala buna. Aceasta presupune perierea de doua ori pe zi a dintilor, dar si folosirea de pasta de dinti pe baza de fluor. In plus, persoanele care experimenteaza uscaciune la nivelul gurii ar trebui sa aiba controale stomatologice mai dese, tocmai pentru a se asigura ca nu au dezvoltat carii.
O gura uscata nu reprezinta neaparat o urgenta medicala, dar oamenii ar trebui sa discute cu medicul atunci cand uscaciunea afecteaza somnul, provoaca disconfort si chiar durere. De asemenea, o atentie deosebita trebuie avuta atunci cand incep sa apara carii fara schimbari in rutina dentara. Specialistii vor investiga fiecare situatie in parte, vor detecta cauzele si vor recomanda cele mai bune tratamente.
Bibliografie:
Choi, J. E.,et al.(2015). Intraoral pH and temperature during sleep with and without mouth breathing. onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joor.12372
Dry mouth. (2019).nidcr.nih.gov/sites/default/files/2019-06/dry-mouth.pdf
Dry mouth: A primary symptom of Sjogren's. (2019).sjogrens.org/home/about-sjogrens/symptoms/dry-mouth
Epstein, J. B., & Jensen, S. B. (2015). Management of hyposalivation and xerostomia: Criteria for treatment strategies.oralmedicinepacific.com/docs/whats-new/Hyposalivation-Treatment-Strategies-Complendium-Sept-2015.pdf
Freeman, A. (n.d.). What to do about CPAP dry mouth.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/dry-mouth/what-to-do-about-cpap-dry-mouth
Oral health and aging: Information for caregivers. (2018).nidcr.nih.gov/sites/default/files/2018-08/DryMouth&OlderAdults-508.pdf
Sleep apnea. (n.d.).sleepfoundation.org/sleep-apnea
Xerostomia: Helping patients with dry mouth. (n.d.).oralcancerfoundation.org/complications/xerostomia/