Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament

Despre coronavirus

Numeroase structuri din domeniul sanatatii, dar si populatia generala, experimenteaza un nivel crescut de ingrijorare din cauza noului tip de coronavirus aparut, unul foarte similar cu virusul ce produce sindromul respirator acut sever (SARS).

China, Japonia, Coreea de Sud si Thailanda sunt locurile in care au fost detectate cele mai multe cazuri ale bolii, multe dintre cazuri fiind soldate chiar cu decesul. Totusi, boala s-a facut prezenta si in alte regiuni ale planetei, iar potentialul sau de a afecta si mai multi oameni este unul crescut.

Conform specialistilor, se pare ca boala a debutat in Wuhan, capitala provinciei Huabei din China. Astfel, autoritatile chineze au realizat cateva cercetari si au stabilit ca aceste cazuri sunt corelate cu prezenta pacientilor intr-o piata de animale aflata in centrul orasului Wuhan.

Piata a fost inchisa la data de 1 ianuarie 2020, considerandu-se ca posibila sursa a virusului este carnea de sarpe.

Ce este coronavirusul si cum se transmite?

Coronavirusul este un virus al carui nume provine de la „ghimpii” ce ies din membrana sa, acestia fiind asemanatori cu razele sau coroana soarelui. Acest virus poate infecta atat animalele, cat si oamenii, provocand boli ale aparatului respirator.

Fiind mai multe tipuri ale virusului, bolile suferite de pacienti pot fi diferite, de la raceala obisnuita pana la afectiuni severe, precum sindromul respirator acut sever. Totusi, noua tulpina a coronavirusului, numita 2019-nCoV, este diferita si nu se cunosc multe informatii despre ea.

Chiar daca nu sunt suficiente cercetari cu privire la modul exact in care noul tip de coronavirus se transmite, specialistii considera ca agentii patogeni sunt transportati prin intermediul lichidelor secretate din sistemul respirator. In primul rand, tusea si stranutul realizate fara a acoperi nasul si gura sunt factori ce pot raspandi virusul in aer.

De asemenea, atingerea sau strangerea mainilor cu o persoana ce are virusul poate face ca oamenii sa se contamineze. Astfel, se recomanda ca persoanele ce tusesc sau stranuta sa o faca in batiste de unica folosinta si sa se spele extrem de bine pe maini. Chiar si intrarea in contact cu o suprafata sau obiect ce contine virusul poate fi periculoasa, mai ales atunci cand mainile vor fi duse la nas, ochi sau gura. In rare ocazii, coronavirusul se poate raspandi chiar si prin contactul cu fecalele persoanelor bolnave.

Carnea de sarpe – cauza probabila a noului tip de coronavirus

Noua tulpina a coronavirusului (2019-nCoV) poate afecta plamanii in mod sever, producand decesul pacientilor, iar specialistii considera ca unul dintre motivele bolii ar putea fi reprezentat de consumul sau expunerea la carne de sarpe.

Specialistii din domeniul sanatatii au observat ca marea majoritate a persoanelor bolnave au fost anterior intr-o piata din Wuhan, in aceasta aflandu-se spre vanzare animale, precum serpi, lilieci, fructe de mare, pasari etc. Folosind probe izolate de virus de la pacienti, oamenii de stiinta din China au determinat codul genetic al virusului si au folosit microscoape speciale pentru a-l fotografia.

In plus, cercetatorii au analizat noul coronavirus si l-au comparat cu coronavirusuri gasite in diferite gazde animale, precum pasari, serpi, marmote, arici, lilieci si pangolini. Astfel, in urma analizelor amanuntite s-a stabilit ca Bungarus multicinctus si Naja atra sunt speciile de serpi cele mai probabile pentru infectarea cu coronavirusul 2019-nCoV.

Pe langa toate aceste lucruri, s-a constatat ca liliecii ar putea fi primele gazde ale coronavirusului. Serpii vaneaza adesea lilieci in salbaticie, iar boala ar fi putut fi transmisa si in acest mod. Chiar si asa, modul in care virusul s-ar putea adapta atat gazdelor cu sange rece cat si gazdelor cu sange cald ramane un mister. Mai multe studii vor fi efectuate pentru a se obtine informatii despre elaborarea protocoalelor de profilaxie si tratament, dar pana atunci oamenii ar trebui sa evite consumul de animale salbatice daca doresc sa previna zoonozele.

Simptome

Simptomele produse de majoritatea coronavirusurilor sunt similare cu cele produse de oricare alta infectie respiratorie superioara, incluzand rinoree, tuse, dureri in gat si, uneori, febra.

In cazurile usoare, virusul cauzator nici nu poate fi diferentiat pe baza simptomelor, dar analizele de laborator pot fi utile. In schimb, atunci cand coronavirusul afecteaza tractul respirator inferior, complicatiile sunt numeroase, incluzand chiar si pneumonia. Gravitatea bolii este cu mult mai mare cu cat pacientul are varste extreme, are o imunitate scazuta sau are asociate diferite alte afectiuni de sanatate.

In cazul noului tip de coronavirus, specialistii atrag atentia asupra unor simptome similare, acestea incluzand febra ridicata, tuse, dificultati de respiratie, dureri generalizate, dureri in gat, varsaturi si diaree. In plus, leziunile pulmonare sunt si ele prezente, astfel incat evaluarea amanuntita a pacientilor este foarte importanta. Cazurile mai usoare pot semana cu gripa sau raceala, iar detectarea poate fi dificila.

Chiar daca nu se cunosc multe informatii cu privire la factorii de risc asociati coronavirusului 2019-nCoV, specialistii recomanda evitarea calatoriilor in tarile cu risc si renuntarea la consumul de animale salbatice. In plus, persoanele ce s-au aflat in contact strans cu o persoana infectata trebuie sa anunte medicii si trebuie sa stie ca perioada cuprinsa intre expunerea la virus si debutul simptomelor este de aproximativ doua saptamani.

Tratament si prevenire

Din pacate, informatiile cu privire la tulpina 2019-nCoV sunt limitate, astfel incat nu sunt disponibile tratamente specifice. De asemenea, lipsa de informatii despre acest virus duce si la o limitare in realizarea unor vaccinuri, dar specialistii lucreaza constant pentru a dezvolta unul.

Institutiile specializate au confirmat ca se afla in etapele preliminare ale unui vaccin, iar planurile de tratament si vaccinare sunt modificate constant pe masura ce informatii suplimentare devin disponibile. Acelasi lucru este valabil si din punct de vedere al tratamentului, o companie farmaceutica aflandu-se in primele faze de lucru pentru un potential tratament pentru acest coronavirus. Respectiva companie a dezvoltat anterior un tratament similar pentru Ebola.

Pacientilor infectati li se recomanda sa poarte o masca pentru a-i proteja pe cei din jurul lor, dar si sa evite cat mai mult contactul cu alte persoane. De asemenea, persoanele ce se afla in contact cu indivizi infectati trebuie sa poarte masti, dar si manusi si halate de unica folosinta, mai ales atunci cand intra in contact cu lichidele corporale ale acestora.

Persoanelor din domeniul sanatatii care intra in contact cu pacientii infectati li se recomanda masti speciale ce filtreaza 95% din particulele mai mici de 0,3 microni. Chiar si asa, din pacate, in acest moment nu se cunoaste dimensiunea particulelor noului tip de coronavirus.

Pentru o protectie sporita, specialistii sugereaza ca persoanele expuse la pacienti infectati sa utilizeze dezinfectanti. In plus, toate suprafetele ce au intrat in contact cu persoana infectata trebuie dezinfectate, chiar daca este vorba de obiecte banale, precum tastaturile sau telefoanele mobile. Astfel, riscul de infectare poate fi diminuat semnificativ.

Bibliografie:
New SARS-like virus may be spreading outside China https://www.medicalnewstoday.com/articles/327520.php
Snakes Are The Likely Source of China's Deadly Coronavirus. Here's Why https://www.sciencealert.com/snakes-are-the-likely-source-of-china-s-deadly-coronavirus-here-s-why
Coronavirus https://www.webmd.com/lung/coronavirus
2019 Novel Coronavirus, Wuhan, China https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/clinical-criteria.html
What is the new coronavirus? https://www.nbcnews.com/health/health-news/what-new-coronavirus-n1119081