Constipatia nu este comuna in timpul perioadei de alaptare, dar poate aparea uneori. Bebelusii alaptati la san tind sa abia mai putine episoade de constipatie si diaree decat cei hraniti cu lapte praf, deoarece laptele de la san este mai usor de digerat.
Un bebelus poate fi constipat daca are scaune care arata ca niste bilute mici, sau daca are un abdomen distensionat. Din moment ce fiecare bebelus are propriul lui orar de eliminare a scaunelor, frecventa tranzitului nu constituie intotdeauna o indicatie precisa a constipatiei.
Afla cauzele posibile ale constipatiei la bebelusii alaptati la san si vom afla care sunt simptomele acesteia, precum si tratamentele si remediile naturale disponibile.
Este recomandat ca bebelusii sa fie hraniti la san cel putin 6 luni de la nastere. In acest timp, se sugereaza sa nu introducem mancaruri aditionale sau lichide decat daca medicul a recomandat acest lucru. Dupa cele 6 luni, parintii pot introduce in alimentatia bebelusului alimente solide.
La inlocuirea laptelui de la san cu cel praf sau la adaugarea de alimente solide este posibil ca parintii sa observe schimbari in tranzitul intestinal al bebelusului, al culorii scaunului si a consistentei acestuia.
La introducerea anumitor alimente solide, precum lactatele si cerealele din orez, este posibil ca scaunul bebelusului sa aiba o consistenta mai tare si sa apara constipatia pana la varsta de 1 an.
Alte cauze posibile ale aparitiei constipatiei la bebelusii alaptati la san pot fi: administrarea insufucienta de lichide, anumite afectiuni, retentia de scaun de catre bebelus, stres.
Afectiuni precum boala Hirschprung pot cauza constipatie si alte simptome digestive. Infectiile pot de asemenea sa scada apetitul bebelusului sau sa duca la varsaturi si diaree, ceea ce duce la deshidratare si, in final, constipatie.
Retinerea scaunului de catre bebelusi apare atunci cand eliminarea unui scaun este dificila sau dureroasa. Iritatia produsa de scutece poate de asemenea sa determine retentia scaunului pentru a evita durerea.
Expunerea la medii noi, calatoriile, sau schimbarile meteorologice pot fi stresante pentru un bebelus. Stresul ii poate afecta sanatatea fizica si poate rezulta in schimbari ale scaunului si frecventei eliminarii lui si, posibil, constipatie.
O femeie care alapteaza la san se poate intreba daca alimentatia ei afecteaza in vreun fel laptele pe care il produce, si in ce fel ar putea acest lucru sa influenteze sanatatea sistemului digestiv al bebelusului. Raspunsul este da: este necesar ca o femeie sa evite anumite alimente pe tot parcursul perioadei de alaptare.
Femeile ar trebui de asemenea sa evite cafeina in timpul alaptarii deoarece mici cantitati de cafeina pot ajunge in laptele de la san si in organismul copilului. Cafeaua reduce nivelul de fier din laptele de la san, ceea ce poate duce la o anemie feripriva usoara la bebelus.
Desi majoritatea femeilor nu au restrictii in ceea ce priveste alimentatia proprie in perioada in care alapteaza, ele ar trebui sa se asigure ca mancarea consumata este diversa si plina de nutrienti.
Desi schimbarile de frecventa a tranzitului intestinal pot indica constipatie la copiii mai mari si la adulti, nu este neaparat cazul si pentru bebelusi.
Nou-nascutii pot avea mai multe scaune pe zi. De la varsta de 3-6 saptamani, bebelusii alaptati la san pot avea doar un scaun pe saptamana, deoarece laptele de la san lasa foarte putine reziduri solide care trec prin tractul digestiv.
Simptome ale constipatiei la bebelusii alaptati la san pot include: neliniste excesiva, plans pentru perioade lungi de timp, refuzul de a se hrani, abdomen distensionat si rigid, sangerari rectale, scaune tari sau cu sange, plansul in timpul eliminarii scaunului, scadere in greutate exagerata.
Desi tratarea constipatiei poate fi facuta cu remedii naturiste, este important ca parintii sa vorbeasca si cu un medic atunci cand se tem ca bebelusul ar putea avea constipatie.
Schimbari in alimentatia bebelusului care consuma lapte praf sau alte mancaruri fata de laptele de la san pot ajuta la ameliorarea constipatiei.
Bebelusii care consuma alimente solide pot prezenta dificultati in digestia fibrelor sau a produselor lactate daca parintii le introduc in alimentatie prea devreme.
Mancarurile bogate in fibre pot ameliora constipatia bebelusilor atunci cand acestia tolereaza alimentele solide. Acestea sunt: cerealele integrale, fructe decojite, brocoli, mazare, piure de prune.
Lichidele pot ajuta la trecerea scaunului prin tractul digestiv, asadar administrarea de lichide poate ajuta.
Exercitiile fizice pot stimula tranzitul bebelusului. Cu toate acestea, bebelusii care nu pot merge vor avea nevoie de asistenta unei alte persoane. Astfel de exercitii pot fi miscarea picioarelor bebelusului asemanatoare pedalarii la bicicleta in timp ca bebelusul sta culcat pe spate. Asezarea bebelusului pe burta si lasat sa se tarasca si sa se joace poate de asemenea sa ajute.
Masajul stomacului bebelusului poate reduce constipatia. Tehnicile de masaj ar trebui sa contina folosirea degetelor pentru a face miscari circulare pe abdomen, indoirea usoara a genunchilor bebelusului si impingerea picioarelor catre abdomen, trecerea usoara a palmei de la torace spre abdomenul bebelusului.
Baia calda relaxeaza muschii abdominali ai bebelusului, ceea ce usureaza trecerea scaunului prin tractul intestinal.
Motivele pentru care parintii ar trebui sa se prezinte la medic cu bebelusul sunt: refuzul de a se hrani, febra, sangerari rectale, sange in scaun, varsaturi, scaderi bruste in greutate, dificultate in eliminarea scaunului.
Doctorul poate diagnostica constipatia bebelusilor cu ajutorul istoricului si a examenului fizic. Foarte rar acesta poate cere radiografii pentru a elimina alte diagnostice posibile.
Daca tratamentele facute acasa nu functioneaza, doctorul poate prescrie laxative sau supozitoare. Acestea nu ar trebui administrate decat la recomandarea medicului.
Constipatia nu este comuna printre bebelusii alaptati la san, dar poate aparea atunci cand alimentatia ii este schimbata.
Scaunele cu frecventa scazuta nu constituie intotdeauna un semnal al constipatiei. Bebelusii constipati pot elimina scaune de consistenta crescuta.
Remediile folosite acasa pot ameliora constipatia bebelusilor alaptati la san, dar daca parintii sunt ingrijorati in legatura cu simptomele prezentate de catre bebelus, este recomandat sa apeleze la un medic.
Bibliografie
Breastfeeding. (2019).
cdc.gov/breastfeeding/index.htm
Breastfeeding challenges. (n.d.).
nhs.uk/start4life/baby/breastfeeding/breastfeeding-challenges/constipation/
Breastfeeding reports and publications. (2019).
hhs.gov/surgeongeneral/reports-and-publications/breastfeeding/index.html
Caffeine. (2019).
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501467/
Johnston, M., et al. (2012). Breastfeeding and the use of human milk.
pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827
Nurko, S., & Zimmerman, L. A. (2014). Evaluation and treatment of constipation in children and adolescents.
aafp.org/afp/2014/0715/p82.html
What are some of the basics of infant health? (2016).
nichd.nih.gov/health/topics/infantcare/conditioninfo/basics
When, what, and how to introduce solid foods. (2019).
cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html
Yoshida, T., et al. (2018). Association between cesarean section and constipation in infants: The Japan Environment and Children's Study (JECS).
bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13104-018-3990-5