Asexualitatea este o orientare sexuala, la fel ca homosexualitatea, bisexualitatea si heterosexualitatea. Asexualitatea descrie o lipsa de atractie sexuala, dar trebuie diferentiata de abstinenta sau celibat.
Astfel, persoanele asexuale pot experimenta atractii romantice, dar nu simt nevoia de a actiona asupra sentimentelor in mod sexual.
Asexualitatea exista pe un spectru ce implica multa diversitate in ceea ce priveste experientele si dorintele oamenilor pentru relatii, atractie si excitare.
Conform specialistilor, persoanele ce se incadreaza in aceasta orientare sexuala se pot identifica intr-o varietate de moduri. De exemplu, unele dintre aceste persoane pot experimenta atractii romantice, in timp ce altele nu.
Se estimeaza ca aproximativ 1% din populatie este asexuala, desi expertii considera ca procentul ar putea fi mult mai mare. Indiferent de procentul lor, trebuie stiut ca acesti indivizi au aceleasi nevoi emotionale ca oricare alta persoana.
Majoritatea vor dori si vor forma relatii de cuplu, in unele cazuri existand chiar si contacte sexuale. Acestea pot fi realizate din dorinta de a satisface partenerul, din dorinta de a avea un copil etc. Persoanele asexuale pot fi atrase de persoane de acelasi gen sau de gen diferit.
Fiecare individ cu aceasta orientare sexuala va avea experiente diferite. Astfel, unii se pot indragosti, pot experimenta excitarea, masturbarea si orgasmul, in timp ce altii se pot casatori si pot avea copii.
In acronimul LGBTQIAP+, litera „A” provine de la asexualitate. Totusi, mai multe identitati se incadreaza in aceasta categorie. Persoanele asexuale au aceleasi nevoi emotionale ca orice alta persoana.
Astfel, unii oameni asexuali pot dori sa aiba relatii romantice, simtindu-se atrasi din acest punct de vedere de alte persoane, fie de acelasi sex, fie de sex diferit. Alti oameni prefera prietenii stranse mai degraba decat relatii intime.
Trebuie stiut ca unele persoane asexuale vor experimenta excitatia, altele se vor masturba, in timp ce altele nu vor avea niciun interes de a face sex sau de a avea orgasm. In unele cazuri contactul sexual nu este dorit, in timp ce in alte cazuri poate avea loc pentru o legatura emotionala sau pentru a face un copil. In plus, pot exista si persoane neutre din punct de vedere sexual.
Spectrul asexual poate include si alte identitati, precum aromantismul sau demiromantismul. In cazul primei categorii, oamenii nu experimenteaza atractia romantica, ci prefera prietenii stranse si alte relatii fara afectiune.
Multe astfel de persoane vor forma parteneriate platonice, dar care vor avea aceleasi angajamente ca si relatiile romantice. In plus, cuplurile de acest tip pot hotari sa locuiasca impreuna sau chiar sa aiba copii. In cazul demisexualitatii, atractia sexuala sau romantica poate surveni doar dupa ce s-au format legaturi emotionale stranse.
Pe langa aceste orientari, anumite persoane pot fi grisexuale. Aceste persoane se identifica undeva intre cele asexuale si cele sexuale. Astfel, dorinta sexuala poate fi resimtita doar in anumite conditii, specifice.
Asexualitatea este o orientare sexuala. De obicei, o persoana poate banui ca este asexuala daca intotdeauna a observat un interes foarte scazut in ceea ce priveste dorinta sexuala.
Totusi, dorinta sexuala trebuie sa fie persistenta, deoarece asexualitatea nu este acelasi lucru cu pierderea brusca a interesului pentru sex din diferite motive.
De asemenea, asexualitatea nu se caracterizeaza prin alegerea unor persoane de a se abtine de la sex, chiar daca sunt experimentate dorinte sexuale.
Pentru a se cunoaste exact orientarea sexuala, discutia cu un specialist in sexologie este importanta. Aceasta discutie trebuie sa fie sincera, astfel incat sa se poata observa exact categoria in care se incadreaza o anumita persoana.
Cooperarea cu sexologul poate ajuta foarte mult, raspunzand la numeroase intrebari cu privire la propria persoana.
Dupa cum a fost precizat deja, asexualitatea nu trebuie confundata cu celibatul sau abstinenta. Daca cineva apeleaza la celibat sau la abstinenta sexuala, acest lucru inseamna ca a luat o decizie constienta de a nu participa la activitati sexuale, in ciuda faptului ca se confrunta cu atractia sexuala.
Asexualitatea nu este o decizie luata in mod voit, ci o orientare sexuala simtita de o persoana.
Este important de mentionat ca asexualitatea nu este incadrata drept o tulburare sexuala, precum tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale sau tulburarea prin aversiune sexuala.
Acestea doua afectiuni sunt asociate cu anxietatea fata de contactul sexual. Totusi, presiunea sociala poate face ca oamenii asexuali sa se simta nelinistiti in legatura cu sexul, dar acest lucru este diferit.
Pe langa toate aceste lucruri, trebuie precizat si cunoscut faptul ca asexualitatea nu face referire la abstinenta din motive religioase, chiar daca acestea au fost inradacinate inca de la varste fragede. De asemenea, asexualitatea nu implica o frica de intimitate sexuala si nici pierderea libidoului din cauza varstei, a bolilor sau a altor circumstante.
Chiar daca asexualitatea este considerata de cei mai multi specialisti ca fiind o orientare sexuala in adevaratul sens al cuvantului, precum homosexualitatea, exista si cazuri in care acest lucru este contrazis.
De exemplu, unele grupuri afirma ca asexualitatea este o tulburare sexuala ce poate fi provocata de diferiti factori, precum abuzul sexual in copilarie sau tulburarile hormonale.
Cu toate acestea, cele mai multe pareri sunt indreptate catre prima opinie, considerandu-se ca asexualitatea nu este o problema medicala, nu are nevoie de tratament si nu produce complicatii.
Pe langa toate aceste lucruri, trebuie cunoscut faptul ca unele persoane asexuale pot fi considerate, in mod gresit, homosexuale.
Persoanele asexuale nu vor avea intotdeauna parteneri, astfel incat cei din jur ii pot cataloga gresit, spunand despre acestea ca isi ascund adevarata orientare sexuala. Totusi, acest lucru poate avea loc si in mod invers, persoanele homosexuale fiind considerate asexuale.
La fel cum unii oameni sunt homosexuali sau bisexuali, unii pot fi asexuali. Astfel, daca o persoana este asexuala, inseamna ca interesul sau pentru relatiile sexuale este extrem de scazut sau nul. Totusi, atractia emotionala sau romantica poate exista in continuare, desi acest lucru nu este obligatoriu.
Este important de stiut ca spectrul asexualitatii include o gama larga de identitati diferite, de la persoane care nu experimenteaza nicio atractie sexuala si pana la persoane care angajeaza in contacte sexuale in anumite conditii. In aceste circumstante, unele persoane asexuale formeaza relatii de cuplu, se casatoresc si chiar concep copii.
Chiar daca asexualitatea este o orientare sexuala, multe persoane o confunda cu celibatul sau abstinenta. Acest lucru este gresit, deoarece acestea din urma implica dorinta sexuala, dar se alege sa nu fie exteriorizata.
In cazul asexualitatii, oamenii nu vor resimti atractie sexuala, chiar daca in anumite circumstante vor avea contacte sexuale.
Bibliografie:
Overview. (n.d).asexuality.org/?q=overview.html
Pasquier, M. (2018). Explore the spectrum: guide to finding your ace community. glaad.org/amp/ace-guide-finding-your-community
Trevor support centre: Asexual. (n.d.). thetrevorproject.org/trvr_support_center/asexual/