Accidentul vascular cerebral nu tine cont de varsta si nici de sex, insa o predispozitie familiara creste riscul producerii indiferent daca esti adult sau varstnic.
Pentru a preveni in schimb aparitia unui asemenea eveniment in viata ta se pot lua masuri simple ce trebuiesc respectate deoarece varsta nu poate fi data inapoi, cum nici istoricul familial nu se poate schimba.
Pentru a recurge la aceste masuri generale sau nu trebuie initial sa cunosti factorii de risc ce duc la aparitia unui accident vascular cerebral daca nu sunt controlati.
1.Tensiunea arteriala crescuta este printre principalele cauze de aparitie a unui AVC(accident vascular cerebral) si de aceea astazi se pune accentul pe diagnosticarea si tratarea cat mai precoce a acestei patologii, tocmai in ideea de preventie si confort destinata sanatatii pacientului.
Pentru a o descoperi esential este sa mergi la medicul de familie sa iti determine valorile tensionale sau sa te trimita la un consult cardiologic pentru investigatii mai elaborate, apoi sa iti explice ca valorile tensionale ideala sunt cuprinse intre 120/70-80mmHg iar pentru a le atinge in cazul in care tensiunea este mare trebuie sa respecti tratamentul medicamentos daca el a fost initiat, sa tii un regim hiposodat, sa eviti mancarurile grase, sa faci miscare in mod regulat si sa reduci consumul exagerat de cafea, tutun si alcool.
Nu sunt niste reguli imposibile de respectat, conditia numarul unu este sa iti pese de sanatatea ta si sa stii la ce riscuri te supui daca nu le respecti.
2.Scaderea ponderala in randul persoanelor obeze, dar si complicatiile aparute treptat dupa acumularea grasimii in exces duc la riscurile unui AVC, dar si cresterea tensiunii arteriale data si de suprasolicitarea cordului.
Un indice de masa corporala in parametri se obtine destul de greu pentru cei supraponderazi sau obezi si dieta este destul de severa pentru o persoana care mananca destul de mult si fara sa tina cont ce consuma.
Cheia succesului consta in limitarea grasimilor saturate ,implementarea unei diete, apeland la un nutritionist si cresterea activitatii fizice fara a te epuiza.
3.Consumul de alcool pentru unii care consuma cu moderatie si in cantitati mici nu ar fi asa o mare probleme atata timp cat nu sufera de alte afectiuni, insa pentru cei ce au hipertensiune arteriale, diabet zaharat, sau alte afectiuni ce pot duce la aparitia unui AVC nu mai este atat de indicat.
Totul tine de pacient si de cum isi gestioneaza el “poftele” in ceea ce priveste tipul de batura si cantitatea zilnica.
4.Tratarea fibriliatiei atriale este o conditie obligatorie atunci cand este depistata deoarece poate duce la formarea unor cheaguri de sange care pot migra pana la creier si pot determina un accident vascular ischemic cu sechele destul de grave.
5.Depistarea si tratarea diabetului zaharat este o alta conditie importanta ce se cere a fi investigata din ce in ce mai des deoarece a crescut incidenta acestei boli, iar printr-o simpla intepatura iti poti depista valoarea glicemica cu ajutorul glucometrului ce il orieteaza pe medic spre o posibila noua afectiune ce trebuie investigata mai mult.
In cazul in care il ai deja sau abia l-ai depistat trebuie sa stii ca monitorizarea si tratarea corespunzatoare te poate salva de instalarea complicatiilor precoce date de aceasta boala. Dieta ramane in cadrul acestei afectiuni topul in ceea ce priveste mentinerea unor glicemii in limite normale.
6.Hipercolesterolemia familiala sau hipertrigliceridemia sunt doua denumiri diferite care evidentiaza valorile crescute ale colesterolului si ale trigliceridelor intalnite la mai multi membri din familie si care netratata poate determina instalarea unui accident vascular cerebral cu repercursiuni severe.
Aceste valori ale colesterolului si ale trigliceridelor sunt obtinute in urma unui bilant anual facut la medicul de familie care de obicei recomanda dozarea acestora pe langa alti paramentri biochimici si in urma rezultatului obtinut se decide daca se incepe terapia cu statine in cazul valorilor foarte mari sau daca se recurge doar la o dieta bazata pe excluderea preparatelor bogate in grasimi si suplimentata cu acizi omega 3.
7.Practicarea unui sport sau a unor exercitii fizice usoare dar care sunt facute zilnic poate ajuta intr-o mare masura la prevenirea instalarii unui posibil AVC prin simplul fapt ca nu cresti in greutate facand sport si iti mentii si tensiunea arteriala in limite normale. Inclusiv simpla renuntare la lift macar la coborat poate fi un exercitiu fizic usor si util de facut si care te ajuta la mentinerea unui stil de viata sanatos.
8.Consumul de aspirina cardio ce contine o concentratie mica poate fi utila in preventia AVC-ului deoarece impiedica agregarea plachetara si formarea cheagurilor, insa nu trebuie luata din proprie initiativa, ci la recomandarea medicului deoarece poate creste riscul aparitiei microhemoragiilor sau a problemelor gastrice.
9.Renuntarea la fumat este un alt lucru important in ceea ce priveste schimbarea stilului de viata si preventia AVC-ului, deoarece fumatul excesiv determina ingrosarea sangelui ceea ce duce la cresterea cantitatii de placa depusa pe artere si care in mod automat duce la cresterea riscului de producere a unui accident vascular hemoragic sau ischemic.
10.Consumul de anticonceptionale in randul femeilor poate fi un factor declansator mai ales daca persoana in cauza ia in mod regulat si de multi ani pilule. De aceea este de preferat sa renunti la pilulele contraceptive si sa apelezi la alte metode mai putin nocive de contraceptie.
Trebuie retinut faptul ca pe langa factorii mai sus mentionati ce pot fi modificati si ajustati exista si factori de risc ce nu pot fi controlati.
Acestia tin de varsta inaintata in primul rand, mai ales cei ce au peste 65 de ani sunt predispusi la un risc mai mare, apoi sexul masculin se spune ca este mai predispus la apritia unui AVC comparativ cu sexul feminin, insa mortalitatea este mai mare in randul femeilor comparativ cu barbatii.
Antecedentele familiale si ereditatea sunt termeni tot mai des discutati in diverse studii de specialitate doar pentru simplul fapt ca nu se poate interveni cu nimic in ceea ce priveste mostenirea genetica si ca intradevar riscul este mult mai mare pentru persoanele ce au rude de gradul unu sau doi sa faca un AVC.
Persoanele ce au suferit deja un AVC si au ramas cu sechele dar s-au recuperat mai mult sau mai putin sunt predispuse de a mai suferi un nou accident vascular chiar daca se afla sau nu sub tratament corespunzator.