Conform specialistilor, carnea de porc este cea mai mancata carne din lume, reprezentand aproximativ 38% din productia globala de carne. Desi aceasta carne este foarte populara la nivelul globului, sunt si persoane care evita consumul de carne de porc. Astfel, acest tip de carne este destul de controversata, iar mii de oameni incep sa o elimine din alimentatie, fie de dragul vietii animalelor, fie din dorinta de a-si proteja sanatatea.
Afla care sunt beneficiile pe care le ofera carnea de porc, dar si cateva dintre cele mai tulburatoare motive pentru care consumul sau ar trebui oprit. In acest fel, oamenii pot compara efectele pozitive cu cele negative si pot hotari daca aportul de carne de porc este sau nu potrivit pentru ei.
Carnea de porc este una dintre cele mai bogate surse de proteine si de cantitati mari de grasimi, cu toate ca multe persoane o considera o carne slaba. Pe langa acestea, carnea de acest tip contine o multime de vitamine, minerale si aminoacizi, toate fiind benefice cand consumul este realizat cu moderatie.
Valoarea nutritionala a carnii de porc este uluitoare. Aceasta contine aproape toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie pentru a functiona corect. De asemenea, in structura sa pot intra diferite substante bioactive, precum colesterolul, taurina si creatina.
Analizand 100 de grame de carne macra de porc, se poate observa ca aceasta contine aproximativ 300 de calorii, din care 26 de grame sunt proteine. Grasimile ocupa aproximativ 19 grame, carbohidratii lipsesc, iar restul este format din apa, vitamine si minerale.
Datorita continutului ridicat de nutrienti, carnea de porc bine gatita vine la pachet si cu anumite beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, este important ca oamenii sa consume doar carne provenita de la porci ce au fost crescuti natural, iar cantitatea consumata trebuie sa fie moderata.
Beneficiile pentru sanatate ale carnii de porc sunt existente doar daca porcii sunt crescuti in medii cu iarba proaspata, aer curat, spatiu larg de miscare si nutritie adecvata.
Carnea de porc neprocesata este o sursa incredibila de potasiu, dar avand in acelasi timp un nivel redus de sodiu. Cand aceste elemente se afla in cantitati optime, tensiunea arteriala este mentinuta in limite normale.
Mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali este importanta pentru starea de sanatate. Hipertensiunea arteriala necontrolata poate deteriora si slabi vasele de sange ale creierului si poate duce chiar la accident vascular cerebral sau diferite alte boli grave, precum insuficienta renala, dementa, insuficienta cardiaca, bolile coronariene etc.
Consumul regulat de cantitati mari de legume si cantitati mici de carne de porc poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acest risc este diminuat prin capacitatea carnii de porc de a regla tensiunea arteriala, dar si ca urmare a continutului crescut de antioxidanti.
Cu toate acestea, este important de stiut ca exista anumite studii care indica faptul ca un consum frecvent de carne de porc poate duce si la cresterea riscului de a dezvolta boli de inima, dar totul depinde de modul in care carnea este gatita si mancata.
Carnea de porc naturala contine proteine de inalta calitate, acestea fiind esentiale pentru dezvoltarea si mentinerea in stare optima a masei musculare. Pe masura ce o persoana imbatraneste, este mult mai important pentru aceasta sa isi mentina la un nivel optim masa musculara.
Cercetatorii sustin faptul ca majoritatea problemelor de sanatate legate de varsta sunt cauzate de micsorarea nivelului muscular. Stresul, lipsa exercitiilor fizice, alimentatia precara, poluarea aerului si bolile fizice/mentale au un impact negativ asupra sanatatii musculare, astfel incat trebuie evitate.
Aceste motive tin de sanatatea consumatorilor, astfel incat trebuie avute permanent in vedere.
Gripa porcina
Recent, carnea de porc a fost eliminata de pe pietele din multe tari din cauza pericolului de gripa porcina. Desi virusii implicati au afectat porcii, s-a dovedit ca pot fi transmisi chiar si la oameni. Cand o persoana cumpara carne de porc, nu isi poate da seama daca animalul a fost bolnav sau sanatos, astfel incat riscul de a contracta gripa porcina este mare. In plus, aceasta boala este greu de tratat, astfel incat riscul nu merita sa fie asumat.
Conform specialistilor, virusurile ce produc gripa porcina sunt extrem de endemice in randul porcilor, iar diferite forme apar pe tot parcursul anului. Atunci cand carnea este gatita la o temperatura optima, virusurile sunt distruse, iar riscul este diminuat. Cu toate acestea, daca temperatura de gatire nu este optima, riscul de imbolnavire este mare.
Cresterea riscului de cancer
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca produsele procesate din carne de porc, precum slanina, sunca si mezelurile, pot provoca diferite tipuri de cancer. Carnea prelucrata este adesea clasificata ca fiind cancerigena, iar cea de porc nu face exceptie. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca un consum zilnic de minim 50 de grame de carne procesata de porc ridica riscul de cancer cu 18%.
Toxinele
Consumatorii cunosc foarte putine detalii despre porcii de la care s-a procurat carnea. Astfel, porcinele pot dezvolta probleme grave ale sistemului digestiv, deoarece digestia lor este rapida, iar toxinele raman in organism.
Persoanele ce consuma carnea de porc pot ingera ulterior aceste toxine, iar efectul nociv este evident, printre complicatiile posibile fiind si inflamatiile cronice.
Nivelul ridicat al toxinelor din carnea de porc exista din mai multe motive. Pe langa digestia rapida a porcilor, acestia nici nu au glande sudoripare functionale si aproape ca nu transpira. Astfel, oamenii trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a manca produse realizate din carne de porc.
Paraziti
S-a dovedit ca porcii transporta o mare varietate de paraziti periculosi in corpurile lor. Unii dintre acesti paraziti raman in carne chiar si dupa o gatire corecta. Trichineloza este o infectie grava pe care oamenii o pot obtine dupa ce au consumat carne de porc infectata. Parazitii implicati pot produce febra, dureri musculare insuportabile, inflamatii faciale si palpebrale, crampe abdominale, diaree, greata si slabiciune severa.
Orice persoana care considera ca sufera de trichineloza trebuie sa anunte urgent medicul. Aceasta boala este tratabila, dar necesita tratament specific, astfel incat nu poate fi rezolvata acasa. Pe langa parazitii ce produc trichineloza, porcii pot fi purtatori ai altor agenti infectiosi, precum virusul Menangle, virusul Nipah, virusul hepatic E si Taenia solium.
Antibiotice
Statisticele arata ca peste 70% dintre porcii crescuti in fermele din fabrici sufera de boli periculoase, inclusiv pneumonie. Mediul de trai necorespunzator, alimentatia precara si atitudinea cruda a ingrijitorilor afecteaza fiecare porc. Astfel, animalele ar muri foarte rapid daca nu s-ar folosi antibiotice. Din pacate, acestea sunt folosite in exces, iar efectele pot fi resimtite chiar si de consumatorii finali.
Milioane de consumatori de carne de porc, in special copiii, sufera de diferite probleme de sanatate din cauza antibioticelor din carne. Simptomele sunt usoare sau moderate si includ dureri abdominale, greata, diaree, febra si slabiciune. Din pacate, multe persoane considera ca aceste simptome sunt produse de intoxicatiile alimentare, astfel incat efectele antibioticelor vor continua sa progreseze.
Fiecare persoana este libera sa consume ce alimente doreste, inclusiv atunci cand vine vorba despre carnea de porc. Totusi, aceasta carne poate fi insotita nu doar de efecte benefice, ci si de efecte secundare. Astfel, oamenii pot compara cele doua categorii de efecte pe care organismul le poate suferi, tocmai pentru a face alegerea corecta in ceea ce priveste consumul de carne de porc.
In orice caz, este important de retinut faptul ca efectele pozitive sunt valabile doar atunci cand carnea de porc este 100% naturala.
Bibliografie:
The Great Benefits and Shocking Side Effects of Pork, https://hubpages.com/health/The-Great-Benefits-and-Shocking-Side-Effects-of-Pork
4 Hidden Dangers of Pork, https://www.healthline.com/nutrition/is-pork-bad