Intr-o lume in care statisticile arata ca aproximativ 4 din 10 barbati si 3,5 din 10 femei vor dezvolta cancer in timpul vietii, iata ca stiinta, atunci cand isi indreapta atentia catre intelegerea mecanismelor evolutive, perfectionate de natura in milioane de ani, face descoperiri uluitoare care ofera speranta si sprijin in prevenirea si stoparea dezvoltarii celulelor canceroase in organismul uman.
Profesorul Dan Burke, impreuna cu grupul sau de cercetare de la Universitatea din Aberdeen, a descoperit prezenta, in celulele tumorale, a unui nou tip de enzima, numita CYP1B1, din familia citocromului P450, enzima ce are implicatii imense in evolutia cancerului.
Ca urmare a acestei descoperiri, Prof. Gerrald Potter, din cadrul Universitatii Montfort (Leicester, Marea Britanie) a gasit anumiti fitonutrienti care au capacitatea de a interactiona cu enzima CYP1B1.
Acesti fitonutrienti, pe care Prof. Potter i-a denumit ulterior Salvestroli, sunt produsi de catre plante ca un mecanism de aparare impotriva unei game largi de patogeni din categoria virusurilor, bacteriilor, fungilor si inclusiv impotriva agresiunilor produse de radiatii.
Studiul pe mai multe tesuturi tumorale a aratat ca de indata ce salvestrolii patrund in celula canceroasa, enzima CYP1B1 ii metabolizeaza (transforma) in substante citotoxice care intoxica celula canceroasa si ii provoaca moartea. Mai mult decat atat, deoarece aceasta enzima exista doar in celulele deviante, mutagene, salvestrolii actioneaza ca citostatice doar in cazul celulelor tumorale, in timp ce celulele sanatoase folosesc salvestrolii ca si nutrienti.
Analizand mii de fructe, legume si ierburi, grupul de cercetare Burke - Potter a ajuns la concluzia ca dieta actuala contine cu 90% mai putini salvestroli decat in urma cu 50 - 100 de ani, singurele surse de salvestroli fiind plantele nemodificate genetic, crescute organic (bio), sau cele gasite in flora salbatica.
De asemenea, plantele produc salvestroli mai ales in ultimele 3 zile de coacere, iar cea mai mare parte a fructelor care ajung in magazine au fost culese crude.
Practic unul dintre factorii principali care contribuie azi la numarul crescator de cazuri de cancer este si diminuarea cantitatii de salvestroli din alimentatie.
Este mai putin cunoscut faptul ca in organismul uman se produc aproximativ 1000 de celule canceroase in fiecare zi, iar sistemul imunitar are sarcina de a le identifica si inlatura continuu. Lipsa de nutrienti precum salvestrolii, stresul, obiceiurile toxice, poluarea, diminueaza capacitatea sistemului imunitar de a face fata corespunzator la toate nevoile zilnice ale organismului.
Cu scopul de a contrabalansa neajunsul zilnic, echipa de cercetare au reusit sa creeze doua formule concentrate cu salvestroli, una menita preventiei, care adauga necesarul de salvestroli de care orice organism are nevoie in alimentatia sa, si o formula deosebit de concentrata recomandata in cazuri de afectiuni tumorale.
Studiile arata ca in cazul afectiunilor tumorale sunt utile doze mari de salvestroli destul de greu de obtinut din alimentatie, chiar daca este organica.
La nivel mondial, salvestrolii sunt tot mai cunoscuti pentru eficienta lor in cancer, fiind folositi in diverse clinici din Canada, China, Japonia si Romania.
Dr. Atsuo Yanagisawa, expert international in medicina integrativa si ortomoleculara vorbeste despre modul cum actioneaza salvestrolii :
Salvestrolii sensibilizeaza celulele canceroase la tratamentele medicale, radio sau chimioterapia, crescand astfel eficienta acestor terapii dar in acelasi timp micsoreaza efectele secundare pe care aceste tratamente le pot avea asupra celulelor sanatoase.
Din acest motiv, tot mai multi practicieni din domeniul oncologiei sau al medicinei integrative includ suplimentarea cu Salvestrol in protocolul de tratament oncologic al pacientilor.
Studii noi au aratat ca mecanismul antitumoral de interactiune intre salvestroli si enzima CYP1B1, este potentat de extractul standardizat de Curcuma Longa cu 95% curcuminoide in forma lipozomala. Studiile au aratat ca aceasta este singura forma in care extractul de curcuminoide se poate absorbi in celula pana la 99%.
Curcumina este un foarte puternic antiinflamator, care inhiba activitatea NF-kB, factor transcriptional care contribuie la supravietuirea tumorii si a starii inflamatorii asociate cancerului.
Alti nutrienti care cresc eficacitatea mecanismului de aparare CYP1B1 + Salvestroli sunt magneziul lipozomal si vitamina c lipozomala. Pentru informatii si recomandari despre administrarea salvestrolilor alaturi de nutrientii lipozomali, puteti apela 0754045411.
Cercetarile continue si rezultatele obtinute cu Salvestrol in Romania si al nivel international ii dovedesc eficacitatea ca tratament complementar in afectiunile oncologice si ne motiveaza sa integram in ecuatia de tratament acesti nutrienti naturali, deosebit de eficienti in inducerea apoptozei celulelor canceroase.
Farm.Primar Iuliana Vasilache