Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice reprezinta o procedura de ambulatoriu minim invaziva care ajuta la tratarea hemoroizilor, dar si la prevenirea revenirii lor.
Hemoroizii sunt vase de sange inflamate ce sunt situate in partea inferioara a anusului si rectului. Ei pot provoca disconfort, dureri anale si mancarimi, iar simptomele tind sa fie mai frecvente pe masura ce oamenii imbatranesc.
Persoanele cu hemoroizi incearca tratarea acestora adesea la domiciliu, dar, uneori, hemoroizii nu raspund eficient la tratamentele de la domiciliu. In aceste cazuri, ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice este o optiune eficienta de tratament medical.
Cu toate acestea, este important de stiut ca procedura poate sa nu fie potrivita pentru toata lumea.
Multe persoane isi amelioreaza simptomele produse de hemoroizi prin intermediul remediilor de la domiciliu, cum ar fi compresele reci, baile de sezut sau chiar medicamentele antiinflamatorii. Acestea pot ajuta la usurarea durerilor si a mancarimilor.
Este posibil ca hemoroizii sa nu raspunda intotdeauna la tratamentele si remediile de la domiciliu. In aceste cazuri, simptomele se pot amplifica, durerile si mancarimile devenind extrem de suparatoare. In plus, unii pacienti pot sangera.
Daca sangerarile sunt persistente sau insotite de durere, ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice poate reprezenta o solutie.
Totusi, trebuie stiut ca aceasta interventie este o optiune valabila doar pentru hemoroizii interni, nu si pentru cei externi. Hemoroizii interni se formeaza pe mucoasa rectului si a anusului si trebuie diferentiati de cei externi.
Inainte de a fi supus procedurii, un pacient cu hemoroizi ar trebui sa discute cu medicul despre medicamentele pe care sa le ia, inclusiv suplimentele si medicamentele fara prescriptie medicala. Medicul poate sfatui pacientul sa opreasca administrarea unor medicamentele pana la procedura sau poate oferi optiuni alternative.
Un medic va oferi, de asemenea, indrumari cu privire la comportamentele ce trebuie avute inainte de a veni la spital. De exemplu, pacientii vor fi sfatuiti sa nu manance si sa nu bea timp de cateva ore inainte de procedura.
In cele din urma, medicul va discuta cu pacientul despre necesitatea anesteziei generale si despre necesitatea unei persoane de sprijin pentru perioada imediat urmatoare interventiei.
Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice reprezinta o procedura relativ simpla si care nu necesita internare de lunga durata. Exista numeroase cazuri in care persoana supusa interventiei poate pleca acasa in aceeasi zi. Procedura se efectueaza, de obicei, la spital, dar pot exista si cabinete medicale in care acest act medical se poate realiza fara probleme.
De obicei, interventia pentru ligaturarea hemoroizilor implica anestezie locala sau topica la nivel rectal. Totusi, exista si momente in care anestezia generala este necesara, mai ales daca hemoroizii provoaca dureri semnificative sau daca exista un numar crescut al acestora care necesita ligaturare cu benzi elastice.
Odata ce persoana in cauza este anesteziata, medicul va introduce un anoscop in rect. Anoscopul, numit si speculum rectal, reprezinta un tub lung ce este prevazut cu o lumina la capat. Acest instrument ii permite medicului sa localizeze si sa ajunga la hemoroizi.
Cand hemoroizii sunt detectati, anoscopul permite introducerea unui instrument mic care are ca scop legarea hemoroidului cu o banda mica de cauciuc. Baza hemoroidului va fi legata, iar medicul va repeta procesul pentru fiecare hemoroid pe care il gaseste. De obicei, intreaga procedura dureaza cateva minute, dar durata exacta va depinde de numarul total de hemoroizi prezenti.
In urma procedurii, hemoroizii vor incepe sa se atrofieze si sa cada. Poate dura chiar si cateva saptamani pentru ca acest lucru sa se intample, iar multe dintre persoanele ce au suferit interventia nici nu vor observa pierderea hemoroizilor prin defecatie.
Persoanele care doresc sa apeleze la ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice ar trebui sa stie ca pot sa apara chiar si unele reactii adverse dupa interventie, precum inflamarea sau durerea abdominala, meteorism, flatulenta si chiar constipatie.
Unele persoane pot prezenta sangerare in urma procedurii, dar aceasta este considerata normala. Totusi, daca pierderile de sange nu se opresc dupa o zi sau doua, medicul trebuie anuntat cat mai urgent.
Prevenirea constipatiei si a gazelor se poate face prin prescrierea de catre medic a unor laxative. Totusi, acestea nu trebuie folosite in exces sau fara aprobarea medicului, deoarece pot produce complicatii nedorite.
Conform specialistilor, ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice este o interventie ce are succes la aproximativ 8 din 10 persoane. Cu toate acestea, pana la 1 din 10 persoane pot avea nevoie de o interventie chirurgicala de indepartare a hemoroizilor in urma ligaturarii.
Efectele secundare nu sunt foarte frecvente in cazul acestei proceduri, dar cele care au fost raportate includ sangerari de la nivelul anusului, dureri severe si care nu raspund la tratament medicamentos, infectii anale sau in zonele invecinate, hemoroizi recurenti si chiar probleme la urinare.
Daca o persoana experimenteaza aceste efecte secundare, dar si alte neplaceri din cauza interventiei, ar trebui sa discute cu medicul, deoarece acesta poate propune cele mai bune solutii.
Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice reprezinta una dintre solutiile nechirurgicale preferate pentru hemoroizii interni. Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane sa nu doreasca sa se supuna acestei proceduri, deoarece poate fi inconfortabila sau dureroasa. Astfel, medicii pot recomanda alte optiuni de tratament alternative pentru hemoroizi.
O alternativa frecvent intalnita in practica medicala este scleroterapia. Aceasta este o forma de terapie in care un medic va injecta o substanta chimica in hemoroizi, avand ca scop taierea fluxului de sange de la nivelul acestora. Totusi, scleroterapia este un tip de tratament care necesita mai multe vizite la cabinetul medicului, iar hemoroizii pot reveni la normal dupa o anumita perioada.
Electrocoagularea este o alta alternativa la ligaturare. In aceasta metoda, medicul foloseste curentul electric pentru a crea caldura si tesut cicatricial. Exista si proceduri similare, dar care folosesc lumina infrarosie pentru a produce caldura. Totusi, trebuie stiut ca dupa toate aceste metode tot exista riscul ca hemoroizii sa reapara.
O alternativa finala la ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice este reprezentata de indepartarea lor chirurgicala. Desi interventia chirurgicala poate fi mai eficienta, aceasta metoda prezinta riscuri mai numeroase decat alte terapii. Astfel, se evita complicatiile prin apelarea la metodele anterioare.
Bibliografie:
Albuquerque, A. (2016). Rubber band ligation of hemorrhoids: A guide for complications.
wjgnet.com/1948-9366/full/v8/i9/614.htm
Definition & facts of hemorrhoids. (2016).
niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/definition-facts
Hemorrhoid banding. (2017).
winchesterhospital.org/health-library/article?id=14820
Iyer, V. S., et al. (2004). Long-term outcome of rubber band ligation for symptomatic primary and recurrent internal hemorrhoids [Abstract].
link.springer.com/article/10.1007/s10350-004-0591-2
Madoff, R. D., & Fleshman, J. W. (2004). American gastroenterological association technical review on the diagnosis and treatment of hemorrhoids.
gastrojournal.org/article/S0016-5085(04)00355-5/fulltext