Cele mai bune remedii non-invazive pentru constipatia bebelusului

Constipatia bebelusului

De cele mai multe ori, bebelusii pot sta zile intregi si chiar mai mult de o saptamana fara a avea scaune. Acest lucru este normal si nu trebuie sa creeze panica in randul parintilor. Totusi, bebelusii pot deveni constipati si pot necesita putin ajutor din partea adultilor din jur.

In cazul in care un bebelus este constipat, medicul pediatru poate recomanda utilizarea unor remedii la domiciliu pentru ameliorarea constipatia. Aceste remedii sunt non-invazive si reprezinta, de cele mai multe ori, tratamentul de prima linie pentru constipatia bebelusului.

Manifestarile constipatiei in cazul bebelusilor

Constipatia in cazul bebelusilor poate fi mai greu de detectat, mai ales din cauza faptului ca acestora le poate lua foarte mult timp sa aiba scaune. Astfel, parintii trebuie sa fie atenti la anumite elemente, precum instalarea unor scaune rare si de consistenta crescuta. De asemenea, copiii pot sa para incordati si sa planga atunci cand incearca sa elimine fecalele, dar pot chiar si sa le elimine cu anumite dungi sau firisoare de sange.

Lipsa poftei de mancare si asocierea cu un abdomen marit si tare sunt alte semne ce trebuie luate in calcul.

Varsta si alimentatia unui bebelus sunt factori ce pot influenta semnele de constipatie. Spre exemplu, copiii care nu se hranesc cu alimente solide pot avea doar scaune moi si cu o consistenta asemanatoare untului de arahide.

Initial, bebelusii ce se hranesc cu lapte de san pot avea o frecventa mai mare a scaunelor, deoarece acest tip de hrana este usor de digerat. Totusi, bebelusii de 3-6 saptamani pot avea scaune rare, chiar si o data la o saptamana. In cazul copiilor hraniti cu formule de lapte praf, scaunele pot surveni chiar si zilnic.

In cazul bebelusilor carora li se ofera alimente solide, sansele de constipatie sunt mult mai mari. Laptele de vaca este de multe ori oferit in aceste cazuri, dar trebuie stiut ca acesta ridica riscul de constipatie. Astfel, medicul pediatru trebuie consultat inainte de a introduce orice alimente noi.

Remedii pentru constipatia bebelusului

Exista cateva remedii non-invazive ce pot ajuta bebelusii sa lupte contra constipatiei. Acestea trebuie incercate, dar daca scaunele tot nu isi fac aparitia, parintii trebuie sa apeleze la consultul medical.

Cresterea nivelului de activitate fizica

Exercitiile fizice sunt ideale pentru stimularea peristaltismului intestinal. Acest lucru este valabil in cazul adultilor, dar si al bebelusilor. Totusi, parintii se pot intreba cum sa creasca nivelul de activitate fizica al unui bebelus pentru a stimula scaunele, mai ales ca cei mici nu se deplaseaza la comanda. Sarcina este una simpla, chiar daca pare dificila initial.

Parintii celui mic ii pot misca in mod usor membrele inferioare, astfel incat acestea sa imite mersul pe bicicleta. Copilul va sta culcat pe spate in tot acest timp, iar miscarile realizate il vor ajuta in ceea ce priveste ameliorarea constipatiei.

Realizarea de bai calde

Baile calde sunt placute si relaxante pentru adulti, dar efectele acestea sunt resimtite si de cei mici. Astfel, un bebelus ce va face o baie calda va resimti o relaxare musculara importanta. Chiar si muschii abdominali se vor relaxa, lucru ce va ajuta la diminuarea simptomelor neplacute asociate constipatiei.

Adoptarea unui plan alimentar eficient

Schimbarea planului alimentar, cel putin pentru o perioada, poate ajuta la ameliorarea constipatiei. Totusi, alimentatia trebuie sa fie adaptata in functie de varsta pe care o are bebelusul.

Este important de avut in vedere faptul ca multe mame isi pot alapta copiii, iar acestia sa devina constipati. Pentru a ameliora simptomele nedorite, mamele pot incerca anumite modificari dietetice, precum eliminarea unor alimente din dieta, de exemplu lactatele.

In acest caz trebuie stiut ca poate fi nevoie de mai multe incercari si greseli pentru a descoperi modificarile alimentare optime. De asemenea, sunt sanse foarte mari ca modificarile alimentare sa nu aiba efectele dorite asupra episoadelor de constipatie suferite de cel mic.

Pentru bebelusii hraniti cu formule de lapte praf, parintii ar trebui sa incerce apelarea la un alt tip de formula. Pentru acest lucru se indica consultul la medicul pediatru, acesta facand cele mai bune recomandari, astfel incat sistemul digestiv al bebelusului sa nu aiba de suferit.

In cazul copiilor ce au trecut deja la o alimentatie solida, parintii trebuie sa aleaga alimente bogate in fibre. Fibrele sunt ideale pentru stimularea intestinala, iar alimentele cele mai indicate sunt fructele si legumele.

Exemple si mai concrete de alimente bogate in fibre, dar care pot ajuta si la ameliorarea constipatiei bebelusilor, sunt reprezentate de mere decojite, prune, pere, piersici si broccoli. De asemenea, cerealele integrale si painea integrala sunt alte alimente potrivite.

Cresterea aportului de lichide

De obicei, lichidele suplimentare nu sunt necesare pentru bebelusi. Acestia primesc toata hidratarea de care au nevoie prin intermediul laptelui matern, dar si al formulelor de lapte praf. Totusi, cand constipatia afecteaza bebelusii, parintii le pot oferi cantitati mici de lichid suplimentar pentru a stimula excretia.

Conform specialistilor, cresterea aportului de lichide poate ajuta la ameliorarea constipatiei, dar trebuie facuta in mod potrivit. Apa este cel mai potrivit lichid impotriva constipatiei, dar si sucurile de fructe pot ajuta, mai ales cand copiii au depasit deja 2-4 luni. Sucurile din prune sau mere sunt foarte bune in tratarea constipatiei, dar trebuie alese cele 100% naturale.

Expertii recomanda un aport foarte mic de suc de fructe in mod initial, deoarece zaharul continut poate fi greu de digerat. In urma ingestiei de suc de fructe, o cantitate mai mare de lichide ajunge in intestine, iar scaunul poate fi eliminat mai usor. Totusi, trebuie subliniat si retinut faptul ca fructele nu ar trebui oferite bebelusilor fara acordul medicului.

Masarea zonei abdominale

Constipatia poate fi ameliorata prin masarea zonei abdominale. Exista mai multe modalitati de a face acest lucru, fiecare fiind foarte usoara. De exemplu, parintii pot realiza miscari circulare pe abdomenul copilului sau pot masa de sus in jos aceasta zona. O alta metoda de masaj ce poate fi de ajutor implica flexia coapselor bebelusului pe abdomen, in timp ce picioarele si gambele sunt tinute tot in flexie.

Masurarea temperaturii rectale

Atunci cand bebelusul sufera de constipatie, masurarea temperaturii pe cale rectala poate reprezinta o solutie. Aceasta manevra trebuie sa se realizeze cu un termometru curat si se indica lubrifierea sa pentru o alunecare mai usoara.

Totusi, este foarte important de subliniat faptul ca masurarea temperaturii rectale nu trebuie realizata foarte frecvent, deoarece poate avea ca efect secundar inrautatirea constipatiei. De exemplu, copiii pot intelege ca scaunele trebuie eliminate doar cu aceasta metoda de ajutor sau pot intelege ca defecatia se asociaza cu un act extrem de neplacut.

Cand se recomanda vizita la medic?

Specialistii recomanda vizitarea medicului atunci cand bebelusul nu a mai avut scaun de aproximativ 2 zile, iar acest lucru se asociaza si cu alte manifestari. Printre acestea se regasesc iritabilitatea, durerile abdominale si prezenta de sange in scaun. De asemenea, medicul trebuie consultat si atunci cand constipatia nu se amelioreaza cu remediile realizate la domiciliu.

Tratamentul medical este instituit atunci cand remediile non-invazive nu functioneaza si include laxative, clisme si supozitoare. Indiferent de tipurile tratamentelor, parintii trebuie sa inteleaga faptul ca acestea nu trebuie realizate fara indicatie din partea pediatrului. Astfel, chiar daca episoadele de constipatie nu trebuie sa produca panica, sfatul unui specialist este foarte important.

Bibliografie:
Afzal, N. A., et al. (2011). Constipation in children.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3143086/
Constipation. (2019).
seattlechildrens.org/conditions/a-z/constipation/
Constipation: Infant. (n.d.).
nationwidechildrens.org/conditions/constipation-infant
Infant and toddler health: Expert answers. (2017).
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/infant-constipation/faq-20058519