Cu siguranta ati vazut, fie in propria locuinta, fie la altcineva acasa, mucegai pe pereti, tavan sau in colturile camerelor. Poate nu ati asociat imediat, insa cu siguranta era vorba de incaperi cu o umiditate ridicata - baie, bucatarie - sau zone in care exista infiltratii de apa ori scurgeri ale instalatiei sanitare – balcon, debarale sau subsoluri.
Mucegaiul este o ciuperca microscopica si se inmulteste prin spori. Pentru a creste si a se dezvolta, sporii de mucegai au nevoie de un mediu incarcat in umiditate. Exista mii de specii de ciuperci care duc la aparitia mucegaiului de interior. Denumirile stiintifice ale celor mai intalnite tipurilor de mucegai din locuinta sunt: Cladosporium, Penicillium, Aspergillus si Alternaria.
In prima faza, mucegaiul apare in zonele umede si mai putin vizibile (in spatele mobilei, in spatele masinii de spalat), dar in timp se poate intinde usor in intreaga casa.
Ce inseamna o umiditate ridicata in locuinta?
Cand gradul de umiditate depaseste 60%, sunt create conditiile aparitiei mucegaiului. Asociat cu o ventilare precara si conditii de condens, umiditatea crescuta este garantia aparitiei petelor nadorite de mucegai ce vin la pachet cu mirosurile neplacute si riscul crescut pentru afectarea sanatatii persoanelor care locuiesc in acea incapere sau casa.
Persoanele cele mai sensibile la mucegaiul din locuinta sunt batranii, copiii mici si bebelusii, din cauza faptului ca au sistemul imunitar mult mai scazut.
Multi dintre copiii care sunt diagnosicati cu astm bronsic, la o varsta extrem de mica, au fost expusi la mucegai de interior pe termen lung.
Principalele simptome care ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne dea de banuit ca undeva in incapere exista mucegai, sunt: nasul infundat, lacrimarea, inrosirea ochilor, tulburari de vedere, respiratie suieratoare sau iritatii la nivelul pielii. Iar o expunere pe termen lung la o tulpina de mucegai irita foarte tare caile respiratorii si plamanii, conducand la stranut, tuse persistenta, febra si rinite alergice.
O boala mai grava cauzata de expunerea prelungita la mucegai este pneumonita de hipersensibilitate. Aceasta reprezinta o infectie severa la nivelul plamanilor. Simptomele acesteia sunt identice cu cele ale unei pneumonii (febra, lipsa de aer, tuse seaca, stare generala proasta), dar consecintele sunt mult mai grave.
Umiditatea ridicata este un factor favorizant pentru dezvoltarea mai multor alergeni
1. Mucegaiul negru-verzui in combinatie cu aburul produce microtoxine, care inhalate, irita cavitatea nazala si ataca tesuturile, ceea ce duce la complicatii severe ale cailor respiratorii si ale tractului respirator.
2. Microorganismele gasesc un mediu propice pentru a se dezvolta in camerele in care ventilatia este insuficienta, lipseste oxigenul si umiditatea stagneaza o perioada mai indelungata.
3. Numarul acarienilor de praf creste intr-un mediu in care temperatura este ridicata, exista si condens, iar umiditatea depaseste 70%RH. Persoanele care se stiu suferinde de alergii respiratorii sau afectiuni dermatologice la acarieni trebuie sa evite astfel de incaperi.
4. Chiar si o persoana sanatoasa daca se expune timp indelungat la mucegaiul de interior risca sa dezvolte afectiuni respiratorii, iritatii ale ochilor si ale pielii. In cazul celor care sufera de alte alergii, printr-o expunere la mucegai, pot manifesta diverse simptome neplacute.
Medicii specialisti din zona dermatologica afirma ca eruptiile cutanate cauzate de contactul cu mucegaiul de interior se manifesta, in general, sub forma de urticarie sau dermatite de contact alergice, iar in cazurile foarte grave se poate ajunge la soc anafilactic.
Tot in situatii grave, mucegaiul afecteaza sistemul nervos provocand febra si dureri de cap, tulburari de memorie, schimbari de dispozitie, dificultati majore de respiratie.
Este clar ca, pentru a scapa de mucegai, trebuie controlata umiditatea din incapere, iar acest lucru poate fi realizat de un dezumidificator.
Acesta va extrage umiditatea din incapere in mod eficient, iar daca este prevazut si cu un sistem de filtrare, va si purifica aerul in acelasi timp, retinand sporii de mucegai sau alte particule poluante.
Evitati aparitia mucegaiului pentru a va proteja sanatatea. Chiar daca nu este vizibil, acesta poate exista in zonele ascunse, de aceea nu este rau sa aveti in casa macar un aparat care sa masoare nu doar temperatura, ci si umiditatea relativa.