Cancer de san - factori de risc, analize, diagnostic si tratament

Ce este cancerul de san

Cancerul de san este un tip de cancer ce se dezvolta la nivelul sanului.

Celulele canceroase ale sanului formeaza, de obicei, o tumora care poate fi adesea vazuta pe o radiografie sau simtita la palpare. Cancerul mamar apare aproape in totalitate la femei, dar si barbatii pot suferi de cancer mamar.

Este important sa stim ca majoritatea nodulilor mamari sunt benigni si nu maligni. Tumorile mamare necanceroase nu sunt periculoase pentru viata, dar unele tipuri de tumori benigne pot creste riscul unei femei de a dezvolta cancer la san.

Orice modificare a sanului trebuie sa fie verificata de un profesionist in domeniul sanatatii, pentru a determina daca este benign sau malign (cancer).

De unde pot incepe cancerele mamare?

Cancerul de san poate incepe din diferite parti ale sanului.
Majoritatea cancerelor de san incep in canalele care transporta laptele catre mamelon (cancere ductale).
Altele incep in glandele care produc lapte matern (cancere lobulare).

Exista, de asemenea, alte tipuri de cancer de san care sunt mai putin frecvente precum tumora phyllodes si angiosarcomul.

Tipuri de cancer de san

Exista multe tipuri diferite de cancer de san, iar cele comune includ carcinomul ductal in situ (DCIS) si carcinomul invaziv.
Odata efectuata biopsia, celulele canceroase ale sanului sunt testate pentru proteine numite receptori de estrogen, receptori pentru progesteron si HER2. Celulele tumorale sunt, de asemenea, atent privite in laborator pentru a afla ce grad tumoral este. Proteinele specifice gasite si gradul tumorii pot ajuta la decizia optiunilor de tratament.

Factori de risc

1. Factori de risc ce nu pot fi schimbati

♦sexul feminin: riscul de cancer mamar este mai crescut la femei decat la barbati;

♦varsta inaintata: riscul de cancer de san creste odata cu varsta, multe neoplasme mamare fiind descoperite in jurul varstei de 55 de ani;

♦mostenirea anumitor modificari ale genelor: intre 5%si 10% din cancerele mamare sunt ereditare, adica sunt rezultatul direct ale unor mutatii genice mostenite de la parinti – BRCA1 si BRCA2 sunt cele mai frecvente mutatii genice.

♦istoric de cancer mamar in familie.

♦istoric personal de cancer mamar (cancer mamar in antecedente).

♦afectiuni beninge ale sanului: - lezinuni non-proliferative (cresc foarte putin riscul de cancer mamar): fibroza mamara; nodul unic mamar; fibroza periductala etc.; -leziuni proliferative fara atipii: fibroadenomul mamar; hiperplazia ductala fara atipie; - leziuni proliferative cu atipii: hiperplazia ductala cu atipie si hiperplazia lobulara cu atipie.

♦prima menstruatie inainte varstei de 12 ani.

♦menopauza dupa varsta de 55 de ani.

2. Factori de risc ce pot fi schimbati

♦stilul de viata: consumul de alcool, femeile supraponderale sau obeze; nuliparitatea; hormonoterapia dupa menopauza; implanturile mamare.

Teste screening pentru depistarea precoce a cancerului de san

Ce sunt testele de screening?

Scopul testelor de depistare a cancerului de san este de a-l gasi inainte de a provoca simptome. Screeningul se refera la teste si examene utilizate pentru a gasi o boala la persoanele care nu au niciun simptom. Detectarea timpurie inseamna gasirea si diagnosticarea unei boli inainte de aparitia simptomelor.

Cancerele de san gasite in timpul examenelor de screening sunt mai susceptibile sa fie in stadii incipiente si inca limitate la san. Marimea unui cancer de san si cat de mult s-a raspandit sunt cativa dintre cei mai importanti factori in prezicerea prognosticului (perspectivei) unei femei cu aceasta boala.

Aceste orientari sunt destinate femeilor cu risc mediu de cancer mamar.

Screeningul pentru femeile cu risc mediu de cancer mamar

O femeie este considerata a avea un risc mediu daca nu are un istoric personal de cancer de san, un istoric familial puternic de cancer de san sau o mutatie genetica cunoscuta pentru a creste riscul de cancer de san (cum ar fi in cazul unei gene BRCA) si nu a avut radioterapie toracica inainte de varsta de 30 de ani.

Femeile intre 40 si 44 de ani au optiunea de a incepe screeningul cu o mamografie in fiecare an.
Femeile intre 45 si 54 de ani ar trebui sa faca mamografii in fiecare an.
Femeile de peste 55 de ani pot trece la o mamografie la fiecare an.

Examenele clinice la san nu sunt recomandate pentru depistarea cancerului de san in randul femeilor cu risc mediu la orice varsta.
Mamografiile sunt radiografii ale sanului cu doze mici. Mamografiile obisnuite pot ajuta la gasirea cancerului de san intr-un stadiu incipient, cand tratamentul este cel mai de succes. O mamografie poate gasi adesea modificari ale sanului care ar putea fi cancer cu ani inainte de aparitia simptomelor fizice.

Screening pentru femeile cu risc ridicat

Femeile care prezinta un risc ridicat de cancer la san bazat pe anumiti factori ar trebui sa faca un RMN la san si o mamografie in fiecare an, de obicei incepand cu varsta de 30 de ani. Aceasta include femeile care:

- Exista un risc de cancer de san de aproximativ 20% pana la 25% sau mai mare datorat istoricului familial; au o mutatie genica BRCA1 sau BRCA2 cunoscuta (bazata pe testarea genetica); au o ruda de gradul I (parinte, frate, sora sau copil) cu mutatie genica BRCA1; antecedente de radioterapie la piept cand aveau varste cuprinse intre 10 si 30 de ani.

Metode de diagnostic

Exista numeroase metode de diagnostic a cancerului de san, cum ar fi: mamografia, ecografia mamara; IRM mamar si biopsia mamara.

Tratament

Tratamentul in cazul cancerului mamar poate fi:

1. Tratament local: chirurgia mamara si radioterapia mamara;
2. Tratament sistemic: chimioterapia; hormonoterapia; imunoterapia si terapia tintita.