Legatura dintre consumul moderat de vin rosu si sanatatea intestinala

Prezentare generala

Exista nenumarate studii care contureaza efectele nefaste ale consumului de alcool. Aportul de alcool, mai ales in cantitati mari, este asociat cu cresterea riscului de a dezvolta numeroase afectiuni de sanatate, inclusiv boli de ficat, cancere si boli de inima.

Cu toate acestea, un nou studiu de specialitate a dezvaluit ca un pahar cu vin rosu consumat in fiecare zi ar putea fi benefic pentru flora microbiana sanatoasa a intestinelor.

Flora microbiana a intestinelor, numita si microbiom, este alcatuita din bacterii sanatoase care sunt corelate cu diverse beneficii pentru sanatate. De exemplu, un microbiom intestinal sanatos este legat de o imunitate adecvata si de buna functionare a sistemului digestiv.

Modul in care consumul moderat de vin rosu ar putea ajuta la mentinerea sanatatii intestinale

Vinul rosu si sanatatea intestinala

Pentru a observa mai bine legatura dintre vinul rosu si sanatatea intestinala, cercetatorii au colectat date din alte 3 mari studii. Astfel, s-au colectat date inclusiv despre alimentatie, consum de bauturi si alte obiceiuri dietetice. Datele colectate au provenit din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Belgia, cu mentiunea ca datele din Marea Britanie au implicat 916 perechi de gemeni.

Rezultatele au relevat faptul ca un consum moderat de vin rosu, chiar si atunci cand este combinat cu alte forme de alcool, este asociat cu un model sanatos de microbiom intestinal. Pentru ca rezultatele sa fie si mai clare, echipa de cercetatori a luat in calcul si factorii genetici si familiali, astfel incat au analizat si un numar crescut de frati gemeni.

Rezultatele au fost cele asteptate, gemenii care au consumat vin rosu avand o flora microbiana mai sanatoasa in comparatie cu fratii gemeni care nu au consumat vin rosu sau au consumat cantitati mult mai mici.

In urma cercetarii s-a constatat ca persoanele care beau vin alb sau alte tipuri de bauturi alcoolice nu se bucura de beneficii similare cu cele ale consumului de vin rosu. De asemenea, cercetatorii au mentionat ca persoanele care beau vin rosu au un risc mai mic de a dezvolta obezitate si niveluri crescute ale colesterolului rau.

Acest lucru a fost analizat si in cazul gemenilor, rezultatele fiind mai favorabile in cazul fratilor care au consumat vin rosu. Specialistii considera ca aceste ultime beneficii ar putea fi atribuite si bacteriilor intestinale sanatoase.

Echipa de cercetatori a explicat faptul ca s-au observat asocieri importante intre vinul rosu si diversitatea microbiotei intestinale, dar nu trebuie sa se exagereze cu consumul acestei bauturi. Chiar daca un pahar de vin rosu pe zi ar fi util, se considera ca si un pahar la doua saptamani ar putea fi eficient. In plus, persoanele care doresc neaparat sa consume o bautura alcoolica intr-o zi, pot apela la vinul rosu, deoarece are si efecte benefice asupra sanatatii.

De ce este bun vinul rosu?

Cercetatorii explica faptul ca anumite componente specifice vinului rosu, adica polifenolii, sunt responsabile de beneficiile regasite in cazul persoanelor din lotul de studiu.

Specialistii afirma faptul ca polifenolii sunt regasiti si in alte alimente, precum nucile si semintele, dar si in anumite legume si fructe, inclusiv strugurii. Strugurii au un continut bogat in polifenoli, mai ales in coaja, iar niveluri mai mari se gasesc in vinul rosu fata de cel alb.

De asemenea, vinul rosu este bogat in anumiti antioxidanti, precum resveratrolul. Acesta din urma are anumite proprietati ce pot ajuta la imbunatatirea compozitiei microbiene intestinale. In plus, aceste calitati antioxidante nu sunt gasite doar in vin, ci si in fructe si legume, cafea, ciocolata si ceai.

Beneficiile asociate sunt importante in protejarea organismului impotriva bolilor de inima si a celor oncologice. Trebuie cunoscut faptul ca si sucul nealcoolic de struguri este bogat in polifenoli, dar continutul este mult mai mare in vinul rosu.

Autorii afirma despre studiul lor ca este unul de amploare si ca este printre cele mai mari cu privire la explorarea efectelor vinului asupra sanatatii intestinale.

Cercetarea a inclus aproximativ 3000 de persoane din 3 tari diferite, iar rezultatele au fost pe masura, dovedind faptul ca vinul rosu este un lichid extrem de pretios si cu multiple efecte pentru sanatatea intestinala, dar nu numai. Spre exemplu, despre vinul rosu se cunoaste faptul ca este benefic pentru sanatatea inimii, dar nu se stiu exact motivele pentru acest lucru.

Prin intermediul acestei cercetari s-a constatat ca polifenolii din struguri ar putea fi implicati in beneficiile controversate pentru sanatate ale vinului rosu.

Totusi, specialistii din domeniul medical nu recomanda consumul de bauturi alcoolice, inclusiv vin rosu, pentru a trata anumite boli. Astfel, orice beneficii pentru sanatate trebuie sa fie luate in calcul, dar trebuie sa se tina cont si de legaturile pe care alcoolul le are cu peste 200 de afectiuni de sanatate, inclusiv cancere si boli cardiace. Pentru ca efectele benefice sa existe, specialistii recomanda un aport optim de polifenoli, dar din alte surse alimentare mult mai sigure.

Alte efecte benefice ale vinului rosu

Beneficiile consumului moderat de vin rosu sunt reprezentate de:

• Cresterea nivelului de acizi grasi Omega-3 – cantitatile mici de vin rosu pot ajuta la imbunatatirea nivelurilor de acizi grasi Omega-3 din sange. Acestia pot ajuta la protectia organismului impotriva afectiunilor cardiace si sunt obtinuti in special prin consum de peste;
• Sustine sanatatea cardiaca a persoanelor cu diabet de tip 2 – studiile au constatat ca vinul rosu este util in cantitati mici in scaderea riscurilor de boli cardiace in cazul persoanelor diabetice;
• Sustine sanatatea vasculara si tensiunea arteriala optima – vinul rosu contine cantitati ridicate de procianide. Acestea ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange;
• Protejeaza creierul – conform specialistilor, resveratrolul din vinul rosu ar putea proteja creierul de daunele produse de accidentul vascular cerebral. Astfel, resveratrolul ridica nivelurile unor enzime implicate in protejarea celulelor nervoase, facand creierul mult mai pregatit pentru un accident vascular;
• Previne pierderea vederii;
• Previne cancerul de colon, de rect, de san sau de plaman;
• Scade riscul de depresie si dementa.

Concluzii

Specialistii din domeniul medical emit frecvent atentionari cu privire la efectele secundare ale consumului de alcool asupra organismului. Cu toate acestea, s-au realizat noi cercetari si s-a stabilit faptul ca exista anumite legaturi benefice intre consumul moderat de vin rosu si sanatatea microorganismelor benefice de la nivelul intestinelor.

Totusi, in ciuda acestor constatari, specialistii recomanda sa nu se exagereze cu consumul de vin rosu, deoarece poate avea si efectele secundare produse de alcool. Astfel, anumite beneficii pe care le are vinul rosu, precum continutul crescut de polifenoli, pot fi regasite si prin consumul unor alte produse alimentare, precum sucul de struguri fara alcool.

Bibliografie:
Red Wine Consumption Associated With Increased Gut Microbiota α-diversity in 3 Independent Cohorts Le Roy, Caroline I. et al. Gastroenterology, https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)41244-4/fulltext;
Why red wine could be good for your gut - in moderation, https://www.bbc.com/news/health-49480864
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635.php
Yvette Brazier, Is red wine good for you?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635.php