Orgasmul uscat apare atunci cand actul sexual este urmat de orgasm, dar fara ejaculare (anejaculare). Acest lucru inseamna ca organismul nu mai elibereaza material seminal, iar motivele sunt diverse si numeroase. Unele dintre acestea sunt temporare si de scurta durata, in timp ce altele pot dura perioade lungi de timp sau pot fi permanente.
Orgasmul uscat nu reprezinta neaparat o problema de sanatate, dar situatia care sta la baza sa poate necesita tratament in unele cazuri. Anejacularea poate avea efecte negative atunci cand o persoana se simte stanjenita sa discute despre aceasta problema cu partenerul sexual. De asemenea, anejacularea poate afecta capacitatea unei persoane de a avea copii.
Tratamentele sunt disponibile doar pentru unele dintre cauzele orgasmului uscat. Evaluarea de catre medic in cel mai scurt timp de la aparitia simptomelor ajuta la punerea unui diagnostic in timp util si la instituirea unui tratament adecvat.
Orgasmul repetat
O cauza obisnuita si frecventa a orgasmelor uscate o reprezinta orgasmele repetate. Ejacularile multiple intr-o perioada scurta pot duce la imposibilitatea de a mai ejacula, doarece organismul nu mai are depozite de sperma disponibile. Astfel, este nevoie de o perioada de timp pentru ca productia de spermatozoizi sa revina la normal, aceasta situatie nefiind, de obicei, un motiv de ingrijorare.
In cazul unor barbati, materialul seminal se regenereaza mai repede decat in cazul altora. Totusi, cateva ore de repaus sexual ar trebui sa fie suficiente pentru ca rezervele sa fie restabilite.
Anomalii genetice
Unii barbati nu produc suficienta sperma pentru a ejacula, acest lucru putand fi cauzat de anumite anomalii genetice. In aceste cazuri, sanatatea persoanei nu este afectata, dar vizita la medic este necesara pentru confirmare.
Deficitul de testosteron
Nivelurile reduse de testosteron pot contribui la pierderea capacitatii de a mai ejacula, mai ales pe masura ce o persoana imbatraneste. De asemenea, aceasta situatie poate sa apara si la persoanele cu anumite dezechilibre hormonale.
Obstructii
Unele situatii ce implica orgasmul uscat sunt cauzate de blocaje la nivelul uretrei sau a canalului ejaculator. Astfel, materialul seminal devine captiv si nu mai poate fi eliminat de organism. Chisturile reprezinta motive frecvente ale acestei probleme.
Leziuni ale nervilor
Leziunile nervoase pot duce la probleme de ejaculare, inclusiv orgasmul uscat. Acestea pot sa apara ca urmare a unui accident ce s-a soldat cu leziuni la nivelul coloanei vertebrale, dar si in urma complicarii unei alte afectiuni, precum cancerul, diabetul sau scleroza multipla.
Interventii chirurgicale
Interventiile chirurgicale de la nivelul penisului sau dintr-o zona apropiata acestuia pot provoca anumite tulburari sexuale, printre care si orgasmul uscat. De exemplu, persoanele care sufera indepartarea chirurgicala a prostatei, a vezicii urinare sau a ganglionilor limfatici pot intampina dificultati la producerea lichidului seminal la ejaculare. Operatiile pot afecta chiar si nervii sau muschii ce joaca roluri in ejaculare.
Indepartarea completa a prostatei sau a vezicilor seminale va duce la orgasm uscat permanent. In aceasta situatie, organismul va produce in continuare spermatozoizi, dar acestia vor fi resorbiti in loc sa fie eliminati.
Procedurile chirurgicale si alte tratamente medicale care pot afecta ejacularea si pot duce la instalarea orgasmului uscat sunt reprezentate de:
- cistectomia;
- prostatectomia;
- interventiile cu laser la nivelul prostatei;
- disectia ganglionilor limfatici;
- rezectia endoscopica a prostatei;
- incizia transuretrala a prostatei;
- terapia prostatica transuretrala cu microunde;
- radioterapia.
Ejacularea retrograda mai este numita si orgasm uscat, dar nu este acelasi lucru cu anejacularea. Aceste afectiuni sunt usor de confundat, rezultatele ambelor fiind similare prin faptul ca persoana in cauza nu ejaculeaza materialul seminal in timpul orgasmului. Totusi, diferentierea trebuie facuta.
Ejacularea retrograda este o afectiune usor diferita, deoarece materialul seminal este produs, dar ajunge in vezica urinara in loc sa se exteriorizeze prin penis. In acest caz, materialul seminal va ramane in vezica urinara pana cand organismul il va elimina prin urinare. In unele cazuri, persoanele cu aceasta afectiune pot experimenta urinari tulburi din cauza prezentei spermei in urina.
Ejacularea retrograda este mai frecventa la persoanele care se supun unor proceduri medicale specifice, cum ar fi interventiile chirurgicale ce implica prostata. Anumite medicamente, precum alfa-blocantele, pot provoca, de asemenea, ejaculare retrograda.
Pe de alta parte, orgasmul uscat este termenul prin care se caracterizeaza incapacitatea de a elimina materialul seminal in timpul orgasmului. Prin urmare, desi orgasmele uscate si ejacularile retrograde pot avea cauze si efecte similare, acestea sunt diferite.
Orice persoana care experimenteaza anejacularea trebuie sa consulte cat mai rapid un medic. Acesta va pune o serie de intrebari despre simptomele resimtite, dar si despre istoricul medical. De asemenea, interventiile chirurgicale suferite si tratamentele urmate de persoana in cauza sunt extrem de importante in punerea unui diagnostic corect.
In cele mai multe cazuri, medicii vor realiza examinarea fizica a penisului, prostatei si rectului. In plus, pentru a gasi cat mai rapid cauza orgasmului uscat, medicul poate dori sa testeze urina persoanei afectate dupa ce aceasta are un orgasm. Pentru acest lucru, medicii vor oferi un recipient colector si ii vor permite pacientului sa se masturbeze intr-o camera privata, urmand sa urineze dupa orgasm in recipientul oferit. Acest proces poate ajuta la identificarea cazurilor de ejaculare retrograda si poate face mai usoara diagnosticarea cauzei de baza.
In functie de suspiciunile avute, medicii pot solicita chiar si alte investigatii speciale pentru a detecta cauza. Un diagnostic amanuntit este important pentru fiecare caz, astfel incat sa se poata oferi tratamente adecvate si eficiente.
In sine, orgasmul uscat nu poate fi tratat. Cu toate acestea, in unele cazuri, tratarea cauzei de baza va preveni viitoarele orgasme uscate. De exemplu, daca o persoana urmeaza anumite tratamente ce provoaca orgasmele uscate, medicii pot inlocui aceste medicamente, rezolvand astfel problema.
Trebuie cunoscut faptul ca unele cauze ale orgasmului uscat nu pot fi tratate. De exemplu, anumite interventii chirurgicale prin care se elimina prostata vor duce la orgasm uscat definitiv.
Desi orgasmele uscate nu afecteaza starea generala de sanatate, acestea pot afecta fertilitatea unei persoane. Orice persoana care isi doreste sa conceapa un copil trebuie sa discute cu medicul pentru a vedea ce tratamente sunt disponibile. Astfel, chiar daca persoana afectata nu poate concepe un copil prin act sexual, exista alte optiuni prin care se pot recupera spermatozoizii necesari fertilizarii ovulului.
Pentru ejacularile retrograde, medicii pot recomanda mai multe tratamente sau proceduri medicale care sa ajute la mentinerea vezicii urinare inchise in perioada de orgasm. In acest caz, medicii pot preleva spermatozoizi din urina, ulterior acestia fiind utilizati pentru inseminare.
Orice persoana care are orgasme uscate trebuie sa discute cu medicul. Acesta poate determina care este problema de baza si o poate tratata atunci cand este posibil. Totusi, orgasmul uscat nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar poate produce probleme de fertilitate.
Este important de retinut ca unele persoane cu orgasm uscat pot elibera inca spermatozoizi in cantitati foarte mici. Prin urmare, utilizarea protectiei in timpul actului sexual este inca importanta pentru a preveni sarcinile nedorite.
Bibliografie:
Cancer can affect a man's ability to ejaculate. (2017). https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/fertility-and-sexual-side-effects/sexuality-for-men-with-cancer/ejaculation-and-treatment.html
Jefferys, A., et al. (2012). The management of retrograde ejaculation: A systematic review and update. https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(11)02795-6/fulltext
Mehta, A., & Sigman, M. (2015). Management of the dry ejaculate: A systematic review of aspermia and retrograde ejaculation. https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(15)01952-4/pdf