Cauzele aparitiei punctelor/petelor rosii de la nivelul penisului

Ce reprezinta petele rosii de la nivelul penisului

Aparitia de puncte sau pete rosii la nivelul penisului poate reprezenta un semn de infectie, iritatie sau alte afectiuni cutanate, precum eczema. In unele cazuri, motivul aparitiei de pete rosii este reprezentat de contractarea unei boli cu transmitere sexuala, precum sifilisul.

Ce pot indica punctele/petele rosii de la nivelul penisului

Eczemele din zona genitala

Persoanele ce sufera de eczeme la nivelul zonei genitale pot prezenta urmatoarele simptome:
- Mancarimi severe;
- Eruptii cutanate la nivelul penisului sau a zonelor invecinate;
- Roseata.

Medicul trebuie consultat atunci cand aceste simptome apar, astfel incat sa poata verifica daca este vorba despre o eczema sau despre o alta afectiune mai grava.

Unele produse pentru ingrijirea pielii, inclusiv gelurile de dus, solutiile antiseptice si cremele pentru hemoroizi, pot irita pielea din regiunea genitala, producand eczeme. Unii oameni raporteaza ca detergentul folosit la spalarea hainelor reprezinta factorul cauzal. Transpiratia si frecarea constanta de imbracaminte sunt, de asemenea, cauze potentiale.

Eczemele genitale pot fi cauzate uneori de utilizarea prezervativelor din latex si a spermicidelor din acestea. Exista prezervative concepute special pentru persoanele alergice la latex, acestea reprezentand o alternativa potrivita.

Herpesul genital

Herpesul genital este o infectie cu transmitere sexuala si care poate determina aparitia unor eruptii la nivelul penisului si zonei genitale. In general, herpesul genital nu produce alte simptome sau acestea sunt foarte usoare. De exemplu, eruptiile de la nivelul penisului pot fi insotite de simptome asemanatoare gripei, precum durerile musculare, febra si adenopatiile.

Infectia de acest tip nu beneficiaza de tratament curativ. Cu toate acestea, persoanele afectate pot primi tratament medicamentos pentru a preveni aparitia simptomelor si pentru a reduce sansele de transmitere a infectiei catre alti parteneri sexuali.

Psoriazisul

Psoriazisul poate afecta orice zona a organelor genitale. Psoriazisul inversat poate sa apara sub forma de leziuni mici si rosii care afecteaza glandul sau corpul penisului. Orice persoana care experimenteaza aceasta afectiune trebuie sa se prezinte la medic pentru a primi tratament adecvat.

Psoriazisul zonei genitale beneficiaza de tratament special cu corticosteroizi sau diferite tipuri de creme. Folosirea cremelor ce se utilizeaza pentru psoriazisul altor zone ale corpului este interzisa, deoarece poate deteriora pielea delicata din zona genitala, producand astfel complicatii nedorite.

Trebuie stiut ca psoriazisul genital nu este contagios, dar poate produce dureri in timpul actului sexual. Spalarea penisului inainte si dupa contactul sexual si aplicarea de creme hidratante pentru pielea sensibila sunt cateva metode prin care iritatiile suplimentare pot fi prevenite.

Balanita

Balanita reprezinta inflamatia glandului penian. Aceasta inflamatie poate fi insotita de simptome, precum eruptiile cutanate sub forma de pete sau puncte rosii la nivelul glandului, secretii urat mirositoare sau prurit si disconfort.

Balanita poate avea la baza diferite cauze, printre care infectiile fungice si bolile cu transmitere sexuala, precum infectia cu herpes. Sapunurile sau spermicidele care irita penisul pot reprezenta alte cauze potentiale. Diabetul poate provoca, de asemenea, balanita, deoarece excesul de zahar din urina incurajeaza dezvoltarea de microorganisme de la nivelul glandului si preputului.

Tratamentul balanitei depinde de afectiunea de baza, optiunile incluzand:
- Creme antifungice – utilizate in cazul infectiilor cu ciuperci;
- Antibiotice – utile doar in cazul infectiilor bacteriene;
- Mentinerea zonei afectate curate si uscate – acest proces ajuta la prevenirea altor infectii, dar si la reducerea inflamatiei.

Sifilisul

Sifilisul reprezinta o infectie cu transmitere sexuala ce poate produce leziuni cutanate la nivelul penisului si a zonelor adiacente. Exista patru stadii ale sifilisului, fiecare avand simptome diferite. Astfel, sifilisul primar produce plagi rotunde, ferme si nedureroase in jurul organelor genitale, a anusului sau a gurii.

Sifilisul secundar duce la eruptii la nivelul intregului corp, dar si la adenopatii, febra si fatigabilitate. Ulterior se instaleaza o etapa asimptomatica sau latenta, urmata de sifilisul tertiar. Acest stadiu al bolii presupune raspandirea infectiei catre sistemul nervos si organele interne.

Este vital ca persoanele infectate sa primeasca tratament cat mai rapid posibil. Fara tratament, sifilisul poate provoca probleme grave de sanatate si poate pune in pericol viata. Chiar si cu tratament antibiotic, aceasta infectie poate produce pagube ireversibile.

Scabia

Sarcoptes scabiei hominis reprezinta un acarian ce afecteaza pielea, producand scabie sau raie. Boala se poate lua prin contact direct cu o alta persoana infectata, inclusiv in timpul actului sexual.

Scabia produce eruptii cutanate si mancarime, aceasta din urma fiind extrem de severa noaptea. Acarienii sapa sub straturile pielii pentru a-si depune ouale, acest lucru ducand la prurit intens. Orice persoana care sufera de aceste simptome trebuie sa consulte urgent un medic pentru a primi tratament corespunzator.

Micoza genitala

Micoza genitala, numita si Tinea cruris, reprezinta o infectie fungica insotita de mancarime si eruptii la nivelul penisului. Aceasta se poate raspandi si in zonele adiacente penisului, dar si la nivelul feselor si a coapselor interioare. De asemenea, persoanele afectate de micoza genitala pot resimti senzatii de arsura si usturime la nivel inghinal.

Cremele antifungice pot fi de ajutor in cazul acestei infectii. Totusi, daca acest tip de tratament nu este eficient, medicul poate fi nevoit sa recomande medicamente orale mai puternice.

Mentinerea unei igiene corespunzatoare si purtarea unor haine lejere si de calitate reprezinta cateva metode care pot accelera procesul de vindecare si ameliorarea simptomelor.

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum reprezinta o infectie virala ce duce la aparitia de leziuni iesite in relief la nivelul organelor genitale. Aceste excrescente nu produc durere, dar pot duce la mancarimi.

Virusul poate fi transmis cu usurinta prin contactul direct cu pielea infectata si prospera in locurile calde si umede. Persoanele cu sisteme imunitare slabite, de exemplu cele infectate cu HIV sau cele care urmeaza tratamente pentru cancer, pot suferi de cazuri mai severe de Molluscum contagiosum.

Tratamentul poate ajuta la eliminarea eruptiilor cutanate si la oprirea raspandirii virusului. Cu toate acestea, tratamentul nu este eficient in toate cazurile, dar simptomele se remit de multe ori pe cont propriu. Optiunile de tratament includ:
- Inghetarea leziunilor produse de infectie;
- Indepartarea leziunilor cu laser;
- Folosirea de medicamente topice.

Administrarea de medicamente

Unele medicamente pot provoca reactii secundare, inclusiv eruptii cutanate la nivelul unor anumite zone ale corpului. De exemplu, unele antibiotice pot produce sindromul Steven-Johnson, afectiune ce presupune afectarea severa a tegumentelor si mucoaselor.

In cele mai multe cazuri, eruptiile cutanate ce apar in urma administrarii de medicamente dispar atunci cand tratamentul este intrerupt. Cu toate acestea, tratamentul trebuie inlocuit cu unul care sa nu provoace simptome. In plus, eruptiile existente pot necesita tratamente cu antihistaminice si corticosteroizi.

Eruptiile cutanate ce apar in urma consumului de medicamente provoaca, de obicei, simptome grave. Persoanele ce le experimenteaza trebuie sa se adreseze cat mai urgent medicului pentru a primi cele mai bune recomandari.

Profilaxie

Spalarea penisului in mod regulat si eficient, dar si schimbarea frecventa a hainelor dupa realizarea de exercitii fizice sau atunci cand vremea este calda reprezinta cateva metode ce pot contribui la reducerea riscului de infectie.

Persoanele cu penisuri necircumcise trebuie sa acorde o atentie mult mai sporita igienei peniene, curatand frecvent zona de sub preput, tocmai pentru a preveni acumularea de bacterii.

Utilizarea prezervativelor in timpul actului sexual reprezinta o alta optiune ce contribuie la scaderea riscului de a contracta si transmite infectii sexuale.

Bibliografie:
Genital herpes — CDC fact sheet. (2017). https://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
Genital psoriasis. (2018). https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/genitals
How can I treat genital psoriasis? (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis/diagnosis-and-treatment-of-psoriasis/how-can-i-treat-psoriasis-on-my-genitals
Male genital eczema [Fact sheet]. (2018). http://www.eczema.org/documents/610
Medications and drug allergic reactions. (n.d.). https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/medications-and-drug-allergic-reactions
Molluscum contagiosum. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/molluscum-contagiosum#overview
Rash 101 in adults: When to seek treatment. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/rashes/rash-in-adults
Scabies frequently asked questions (FAQs). (2018). https://www.cdc.gov/parasites/scabies/gen_info/faqs.html
Syphilis — CDC fact sheet. (2017). https://www.cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis.htm
What are yeast infections? (n.d.). https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/yeast-infections
What is penile cancer? (2018). https://www.cancer.org/cancer/penile-cancer/about/what-is-penile-cancer.html
Wray, A. A., & Khetarpal, S. (2019). Balanitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537143/