Cauzele potentiale ce duc la ingalbenirea picioarelor

Prezentare generala

Exista mai multe motive pentru care o persoana poate experimenta ingalbenirea picioarelor. Cateva dintre cauzele posibile includ icterul, anemia si calusurile. Persoanele cu picioarele ingalbenite pot avea, de asemenea, zone cu piele ingrosata, ceroasa sau uscata. In unele cazuri, doar degetele de la picioare sau talpile devin galbene, in timp ce alte persoane sufera ingalbenirea la nivelul intregii zone a picioarelor.

Trebuie stiut ca pot exista si alte simptome, dar acestea depind de cauza de baza ce produce ingalbenirea picioarelor. Aceste simptome pot fi reprezentate de:

- Fatigabilitate;
- Sensibilitate la temperaturi reci;
- Prurit.

Tratamentul picioarelor galbene nu este unul specific, ci depinde de cauza care sta la baza acestui simptom.

Cele mai frecvente cauze ale ingalbenirii picioarelor

Calusurile

Un calus reprezinta o zona ingrosata si intarita a pielii. Acesta poate sa apara ca o portiune galbena si dura, uneori ceroasa, avand drept motiv de aparitie expunerea prelungita la presiune sau frecare.

De cele mai multe ori, calusurile se formeaza la nivelul picioarelor ca urmare a unei perioade prelungite de stat in picioare sau de mers. Acest lucru este accelerat si agravat de purtarea de incaltaminte necorespunzatoare. Calusurile nu sunt un motiv de ingrijorare si, in general, nu necesita tratament. Cu toate acestea, daca disconfortul produs este prea mare, acesta poate fi ameliorat prin:

- Purtarea de incaltaminte de calitate, confortabila si de marime potrivita;
- Folosirea unor pernute protectoare special destinate purtarii in incaltaminte;
- Inmuierea calusurilor in apa calda si sapun;
- Indepartarea zonelor de piele ingrosata cu o piatra ponce;
- Aplicarea de tratamente special destinate eliminarii calusurilor.

Icterul

Icterul reprezinta coloratia in galben a tegumentelor si a albului ochilor. Acesta se dezvolta atunci cand in corp se acumuleaza un nivel prea mare de bilirubina. Bilirubina este o substanta ce apare ca produs rezidual din descompunerea globulelor rosii.

Persoanele cu icter pot experimenta ingalbenirea picioarelor, dar si a pielii de la intreg corpul. De asemenea, aceste persoane pot experimenta mancarimi, uneori chiar foarte intense. Icterul este un simptom ce apare in mai multe situatii, cele mai frecvente fiind reprezentate de:
- Infectiile virale, precum hepatitele A, B si C;
- Urmarea de tratamente cu anumite medicamente;
- Administrarea de suplimente pe baza de plante;
- Existenta unor probleme biliare;
- Insuficienta hepatica.

Tratamentul icterului presupune abordarea cauzei de baza. Astfel, persoanele cu icter trebuie sa consulte medicul, deoarece acesta poate evalua situatia in mod corespunzator si poate oferi tratament adecvat.

Anemia

Conform specialistilor din domeniul medical, pielea palida sau galbena poate fi un simptom al anemiei feriprive. Exista si alte simptome ce se pot indica anemia, acestea fiind reprezentate de:

- Fragilizarea unghiilor;
- Dureri la nivelul pieptului;
- Fatigabilitate;
- Pierderea parului;
- Cefalee;
- Tahicardie;
- Afectarea respiratiei;
- Slabiciune.

Persoanele cu anemie feripriva necesita suplimente de fier, astfel incat nivelurile acestui mineral sa revina la normal. In plus, medicii pot recomanda chiar si modificari in alimentatie. In cazul in care pierderile de sange contribuie la niveluri scazute de fier, medicii pot prescrie alte tipuri de tratament. De exemplu, femeile care sufera de sangerari severe in timpul menstruatiei pot beneficia de tratamente cu contraceptive orale, acestea avand si rolul de a regla ciclul menstrual.

Boala Raynaud

In cazul in care ingalbenirea nu apare la nivelul intregului picior, ci doar la nivelul degetelor, medicii pot suspecta existenta bolii Raynaud. Aceasta boala afecteaza pana la 10% din populatie si face ca degetele de la maini si picioare sa fie amortite si reci ca raspuns la temperaturi scazute sau stres emotional. Alte senzatii asociate sunt reprezentate de intepaturi sau furnicaturi.

In cadrul acestei afectiuni, pielea incepe sa se decoloreze, devenind alba. Cu toate acestea, exista cazuri in care pielea se ingalbeneste. In timp, pielea devine albastra si apoi rosie. Aceasta coloratie este o versiune exagerata a raspunsului normal al organismului la frig.

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor si de prezenta altor afectiuni medicale. Persoanele ce experimenteaza simptome usoare si le pot gestiona prin purtarea de manusi si sosete groase, dar si reducerea stresului.

Formele mai severe ale bolii Raynaud pot necesita tratamente medicamentoase si chiar interventii chirurgicale.

Consumul unor doze mari de turmenic

Turmenicul este un condiment pe care oamenii il folosesc adesea pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. Agentul cel mai important din turmenic, curcuminul, este un pigment colorat in galben intens.

Exista cazuri in care s-a raportat ingalbenirea talpilor picioarelor ca urmare a consumului de doze mari de radacina de turmenic. In aceste cazuri, simptomele s-au ameliorat atunci cand substanta nu a mai fost introdusa in organism.
Cercetatorii afirma ca aplicarea topica a turmenicului poate duce, de asemenea, la modificari de culoare.

Carotenodermia

Carotenodermia se caracterizeaza prin colorarea in galben sau portocaliu a pielii ca urmare a ingerarii de carotenoizi. Carotenoizii sunt pigmenti de culoare rosie-galbena ce se gasesc in fructe si legume. Cel mai cunoscut carotenoid este beta-carotenul, acesta fiind prezent in mod natural in morcovi.

In mod normal, corpul transforma beta-carotenul in vitamina A. Atunci cand o persoana consuma cantitati normale de carotenoizi, acesti pigmenti parasesc corpul prin urina, transpiratie si scaun. Cu toate acestea, aporturile de peste 30 de miligrame pe zi pot duce la ingalbenirea pielii, mai ales la nivelul talpilor si palmelor.

Alimentele bogate in carotenoizi sunt reprezentate de:

- Legume portocalii, precum morcovii, cartofii dulci si dovlecii;
- Legumele verzi, inclusiv broccoli, varza kale si mazarea;
- Citricele;
- Alte fructe, precum caisele, mango si papaia.

Bolile care afecteaza capacitatea organismului de a elimina carotenoizii contribuie, de asemenea, la carotenodermie. Aceste afectiuni sunt reprezentate de:
- Diabet;
- Hipercolesterolemie;
- Hipotiroidism;
- Boli renale;
- Boli hepatice.

Persoanele care dezvolta carotenodermie in urma unui consum exagerat de alimente bogate in carotenoizi pot observa ca pielea revine la normal atunci cand aportul acestor alimente este redus sau oprit. In schimb, persoanele care sufera de carotenodermie din cauza unor afectiuni medicale pot observa ameliorarea acestui simptom odata ce medicul ofera medicamente destinate afectiunii de baza, dar si in urma modificarilor stilului de viata.

Vizita la medic

In unele cazuri, ingalbenirea pielii poate indica probleme medicale grave, mai ales cand acest lucru afecteaza mai multe zone ale corpului. Oamenii trebuie sa consulte medicul atunci cand se asociaza si alte simptome, precum:

- Scaune inchise la culoare;
- Prezenta de sange in fecale sau in lichidul de varsatura;
- Dureri la nivelul pieptului;
- Confuzie;
- Ameteli;
- Fatigabilitate;
- Febra;
- Dureri de cap;
- Dureri de stomac severe;
- Tulburari de respiratie;
- Aparitia de echimoze sau de sangerari fara motive aparente.

Atunci cand ingalbenirea pielii afecteaza doar picioarele, cauzele cele mai probabile sunt reprezentate de calusuri si de aporturi crescute de carotenoizi.

Perspectiva

Perspectiva pentru persoanele ce experimenteaza ingalbenirea picioarelor depinde de cauza de baza a acestei modificari. In cele mai multe cazuri, picioarele vor reveni la culoarea normala odata ce persoana afectata va primi tratament adecvat.

Exista si cazuri in care ingalbenirea tegumentelor poate indica probleme severe, astfel incat vizita la medic este obligatorie. Cu cat medicul va evalua mai rapid situatia, cu atat perspectiva va fi una mai favorabila.

Bibliografie:
Al Nasser, Y., Albugeaey, M. (2018). Carotenemia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534878/
Fardoun, M. M., et al.(2016). Raynaud's phenomenon: A brief review of the underlying mechanisms. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2016.00438/full
Herrick, A. L. (2017). Evidence-based management of Raynaud's phenomenon. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5700788/
Horev, L., et al. (2015). Yellow feet in a patient with breast and thyroid carcinoma, due to oral intake of turmeric. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5005595/
Iron-deficiency anemia. (n.d.). https://www.hematology.org/Patients/Anemia/Iron-Deficiency.aspx