Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2

Legatura dintre consumul de vegetale si reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2

Expertii afirma ca nu toate dietele bazate pe plante sunt la fel. Astfel, efectele benefice maxime pot fi obtinute doar daca aceste diete sunt urmate in mod corespunzator. Unul dintre aceste efecte benefice consta in reducerea semnificativa a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Dietele bazate pe plante sunt, in mare parte, cele care implica veganismul, dar care permit si consumul de alimente sanatoase si naturale care contin proteine animale si carbohidrati.

Alimente procesate vs plante

Dietele bogate in alimente procesate au un impact negativ asupra nivelurilor de zahar din sange, dar si asupra rezistentei la insulina. Dietele pe baza de vegetale reprezinta contrariul, iar specialistii sugereaza ca impactul lor benefic este mult mai larg. Astfel, dietele pe baza de plante pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 prin reducerea riscului de crestere excesiva in greutate.

Studiile de specialitate au reliefat faptul ca alimentatia de acest tip poate duce la pierderea in greutate pe termen scurt si previne cresterea in greutate pe termen lung.

Dietele pe baza de alimente procesate sunt preferate, deoarece sunt rapide si ofera un gust placut. Totusi, exista alternative extrem de gustoase si sanatoase ce sunt realizate din alimente vegetale. Astfel, daca in lume nu ar exista alimente procesate, starea de sanatate a populatiei ar fi una mult mai buna, iar obezitatea s-ar regasi in cazuri mult mai rare.

Cercetarile recente recomanda concentrarea pe diete pe baza de vegetale, adica diete care sa includa numeroase fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, seminte si nuci. Mai mult, cerealele rafinate, amidonul si zaharurile din plante pot fi utilizate in acest plan alimentar, dar cu prudenta, deoarece sunt asociate in mod independent cu un risc mai mare de diabet de tip 2.

De asemenea, studiile efectuate cu privire la profilaxia diabetului au descoperit ca diabetul zaharat de tip 2 poate fi evitat printr-un consum crescut de vitamine, minerale si antioxidanti din surse vegetale, comparativ cu cele provenite din surse animale, in special carne rosie si carne procesata. Totusi, studiile de acest tip nu blameaza consumul de produse naturale si sanatoase de origine animala, precum ouale si carnea slaba de pui sau curcan.

Efectele secundare ale produselor alimentare procesate

Efectele pe termen scurt si pe termen lung ale unei diete nesanatoase includ probleme metabolice grave, dar si pofte crescute . Specialistii afirma ca mancarea de calitate inferioara si procesata indelung produce un ciclu distructiv asupra mai multor aspecte cu privire la nivelurile hormonale corelate cu poftele si greutatea corporala.

Leptina este un element mai putin discutat, dar crucial in gestionarea poftei de mancare. Aceasta este produsa de celulele adipoase ale corpului si de intestinul subtire, avand ca scop reglarea poftei de mancare si trimiterea de semnale catre creier cu privire la senzatia de satietate. Cand o persoana mananca alimente nesanatoase, nivelurile de insulina cresc, acestea blocand productia de leptina.

Atunci cand o persoana dezvolta rezistenta la insulina, dar si la leptina, creierul considera in mod permanent ca organismul trebuie sa manance. Astfel, se produce un tipar anormal si excesiv de foame, aceasta ducand la pofte crescute si la ingerarea unor cantitati necontrolate de mancare, in special prelucrata.

Inversarea acestui lucru incepe prin a face schimbari majore in planul alimentar, reducand considerabil cantitatea de alimente procesate si nesanatoase, dar si prin concentrarea pe alimente integrale, in special legume, fructe, cereale etc.

Notiuni de baza cu privire la dietele pe baza de plante

Trecerea la o dieta bazata pe plante nu necesita costuri ridicate sau alegerea de produse complexe si care implica moduri de gatire dificile si de durata. In schimb, inceperea unei astfel de diete implica analizarea cu atentie a ingredientelor si a modurilor de preparare a produselor consumate in prezent. Astfel, specialistii afirma ca produsele care au un numar crescut de aditivi alimentari trebuie evitate. De obicei, aditivii nesanatosi din alimentele procesate au denumiri dificil de pronuntat, acest lucru fiind un indicator usor de utilizat.

Acesti aditivi sunt utilizati pentru a face mai usoara munca cu privire la prepararea alimentelor, dar si pentru a economisi bani. In schimb, aditivii au efecte secundare pentru organism. Astfel, lista de ingrediente trebuie consultata intotdeauna, chiar daca pe eticheta sunt mici inscriptii pe care scrie „100% natural”, „organic”, „100% BIO” etc. Acelasi lucru este valabil si in cazul alimentelor integrale sau cu continut scazut in grasimi.

Produsele contin o multime de conservanti, arome adaugate, substante chimice si sodiu. Pe langa aceste lucruri, alimentele procesate sunt sarace in vitamine, minerale si alti nutrienti de calitate.

Alimentele neprocesate sau procesate foarte putin sunt cele indicate. Acestea au, in general, o durata scurta de preparare, dar sunt foarte sanatoase. Fructele de padure, ovazul integral si migdalele pot constitui un mic dejun perfect, iar salata de legume nu trebuie sa lipseasca la pranz. Ouale si carnea de pui sunt, de asemenea, permise, dar in cantitati mai reduse.

Cartofii dulci sau orezul brun sunt alegeri bune, dar au un continut crescut de carbohidrati, astfel incat persoanele care vor sa evite diabetul trebuie sa consume din aceste alimente cu prudenta.

Carbohidratii au cel mai mare impact asupra nivelurilor de zahar din sange, dar ofera si o senzatie crescuta de satietate. Persoanele care doresc sa consume paste pot apela la cele integrale, dar tot in cantitati reduse.

Efectele carbohidratilor

In mod obisnuit, atunci cand din alimentatie sunt eliminate anumite produse, cantitatea de carbohidrati este marita pentru a asigura necesarul caloric. Pentru persoanele cu diabet zaharat, reducerea cantitatilor de carbohidrati este importanta, astfel incat nivelurile de zahar din sange sa fie imbunatatite. Astfel, cartofii si leguminoasele bogate in carbohidrati ar trebui evitate sau consumate doar ocazional si in cantitati mici.

Nutrientii oferiti de leguminoasele bogate in carbohidrati pot fi obtinute prin consumul de legume sarace in amidon. Printre acestea se regasesc rosiile, castravetii, ceapa, ardeii, usturoiul, morcovii, dar si legumele crucifere, precum broccoli si conopida.

Cat de mari trebuie sa fie portiile?

O dieta bazata pe vegetale poate contribui in mod eficient la evitarea supraponderabilitatii si la gestionarea nivelurilor de zahar din sange.

Cheia profilaxiei obezitatii si diabetului, dar si a altor afectiuni de sanatate consta in mancatul cu moderatie. Excesul alimentar, mai ales atunci cand sunt implicate alimente puternic procesate, duce la multiple efecte secundare pentru organism.

Utilizarea de farfurii mici este indicata, deoarece poate oferi senzatia ca mancarea este in cantitati mai mari. De asemenea, legumele trebuie sa ocupe cea mai mare parte din farfurie, in special cand vine vorba despre salata. Salata verde este bogata in substante benefice, dar saraca in calorii.

Concluzii

Urmarea unei diete pe baza de vegetale este extrem de utila atunci cand se incerca evitarea sau tinerea sub control a diabetului de tip 2. Totusi, aceasta dieta permite si consumul de produse de origine animala, dar cu moderatie. In schimb, sunt eliminate complet alimentele procesate si care contin aditivi alimentari nesanatosi.

Prin urmarea unei diete pe baza le plante, glicemia este tinuta sub control, iar riscurile de a dezvolta diabet sunt mult mai mici. De asemenea, aceasta dieta nu permite cresterea excesiva in greutate, avand si in acest caz efecte benefice asupra organismului.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health-news/the-right-plant-based-diet-can-lower-your-risk-for-type-2-diabetes