Legatura dintre durerile de spate si incontinenta

Sindromul cozii de cal

In unele cazuri, durerile de spate si incontinenta pot coexista ca doua simptome ale aceleiasi boli, de exemplu a sindromului cauda equina, numit si sindromul cozii de cal. In alte cazuri, durerile spatelui si incontinenta pot surveni in acelasi timp, dar fiind cauzate de afectiuni de sanatate diferite.

Incontinenta face referire la incapacitatea unei persoane de a a-si controla sfincterele, permitand astfel eliminarea involuntara a fecalelor (incontinenta fecala) sau a urinei (incontinenta urinara).

Daca durerea de spate si incontinenta survin brusc in acelasi timp, persoana in cauza trebuie sa stie ca poate suferi o problema grava. Din acest motiv, asistenta medicala trebuie solicitata imediat, astfel incat sa se poata descoperi cauzele si sa se poata oferi tratamentul adecvat.

Cauzele comune ale durerilor de spate si ale incontinentei

Sindromul cozii de cal este o afectiune rara care are ca rezultat dureri de spate si incontinenta. Acest sindrom se dezvolta in urma comprimarii unui pachet de nervi situat in partea inferioara a spatelui. Acest grup de nervi este responsabil pentru senzatiile resimtite in zona inghinala.

Potrivit unor cercetari de specialitate, 92% dintre pacientii cu sindromul cozii de cal raporteaza disfunctia urinara ca fiind un simptom prezent. In peste jumatate dintre aceste cazuri, disfunctia urinara a avut forma pierderii senzatiei de urinare sau chiar incontinenta usoara. In plus, aproximativ 74% dintre participantii la studii au raportat existenta disfunctiei fecale, inclusiv a incontinentei fecale.

Cea mai frecventa cauza a sindromului cozii de cal consta in hernia de disc. Totusi, hernierea discului nu este singura cauza a acestui sindrom. Alte exemple includ:

- existenta unui abces – abcesul reprezinta o colectie de puroi. Maduva spinarii este protejata de mai multe straturi de tesut, iar la nivelul spatiilor dintre acestea se pot dezvolta astfel de abcese. In urma compresiei abcesului asupra nervilor se poate instala sindromul cozii de cal;

- hematomul epidural – aceasta afectiune face referire la o acumulare de sange in spatiul epidural al coloanei vertebrale. Sangele se poate acumula si poate apasa pe nervi, afectandu-i. Exista cazuri in care aceasta situatie survine ca o complicatie in urma anesteziei epidurale;

- tumorile spinale – tumorile se caracterizeaza prin formatiuni ce rezulta in urma cresterii necontrolate a unor celule. Tumorile spinale se formeaza la nivelul coloanei vertebrale si pot fi benigne sau maligne.

Alte afectiuni care pot provoca simultan dureri de spate si incontinenta sunt reprezentate de:

- litiaza renala sau pietrele la rinichi;
- existenta unei hemoragii in cavitatea abdominala;
- suferirea unor leziuni la nivelul maduvei spinarii.

Debutarea brusca a incontinentei si a durerilor de spate reprezinta o situatie ce este considerata a fi o urgenta medicala ce necesita evaluare rapida, astfel incat sa se poata oferi tratament prompt. In cazul in care tratamentul nu este primit rapid creste riscul de a dezvolta leziuni permanente ale nervilor.

Cauzele frecvente ale durerilor de spate

Spatele este o parte a corpului ce se confrunta cu un stres ridicat din cauza rasucirilor, ridicarilor si sustinerii greutatii corporale a persoanei. Astfel, durerea de spate are multe cauze posibile, mai ales din cauza uzurii. In unele cazuri, durerile de spate pot sa apara concomitent cu incontinenta, dar au cauze diferite.

Cateva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt reprezentate de:

- fibromialgie – este o afectiune cronica ce se manifesta prin dureri persistente ale muschilor si tesuturilor moi;
- anumite afectiuni medicale inflamatorii, precum artrita reumatoida, osteoartrita sau spondilita anchilozanta;
- obezitatea si sedentarismul;
- osteoporoza – se caracterizeaza prin reducerea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi;
- postura inadecvata;
- sarcina;
- scolioza.

Unii oameni au un istoric medical familial ce contine diferite probleme la nivelul coloanei vertebrale. Acest lucru poate face ca o persoana sa fie mult mai susceptibila la dureri de spate.

Cauzele frecvente ale incontinentei

Incontinenta poate afecta intestinul si vezica urinara in mod individual sau simultan. Uneori, incontinenta apare atunci cand nervii care ar trebui sa detecteze senzatia de mictiune sau defecatie nu functioneaza asa cum trebuie. Alteori, incontinenta este legata de muschii si ligamentele deteriorate sau hiperactive care alcatuiesc vezica urinara si structurile din jur.

Unele cauze frecvente ale incontinentei includ:

- varsta inaintata si declinul cognitiv;
- obezitatea;
- sindromul vezicii hiperactive;
- anumite afectiuni ale prostatei, precum hipertrofia benigna de prostata sau cancerul la acest nivel;
- consumul unor anumite medicamente, precum relaxantele musculare sau medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale;
- infectiile tractului urinar;
- nasterea.

Consumul unor alimente si bauturi care irita vezica urinara poate, de asemenea, sa duca la cresterea riscului de incontinenta. Exemplele cele mai frecvente de astfel de produse sunt reprezentate de cofeina si alcool.

Remedii

Cand incontinenta si durerile de spate apar din cauza unei singure afectiuni de sanatate, ele nu sunt simptome ce trebuie tratate acasa, impunandu-se vizita la medic.

Cu toate acestea, pot fi incercate urmatoarele remedii ce au ca scop imbunatatirea simptomelor pana la consultul medicului:

- evitarea substantelor care agraveaza incontinenta – aceste substante sunt reprezentate de alcool, cofeina si bauturi carbogazoase;

- administrarea de medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene – AINS pot ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea inflamatiei. Totusi, nu se indica administrarea excesiva si pe termen lung a acestor medicamente;

- aplicarea de pachete reci pe spate – pachetele cu gheata trebuie aplicate timp de 10 minute pe spate, deoarece acest lucru poate ajuta la ameliorarea inflamatiei si a durerii, reducand disconfortul.

In cazul persoanelor cu hernie de disc, durerea poate fi ameliorata prin practicarea unor exercitii speciale, precum inotul sau yoga.

Vizita la medic

In multe cazuri, hernia de disc este o afectiune progresiva. Astfel, durerea de spate se instaleaza treptat, ulterior aparand incontinenta. Ca urmare, aparitia brusca si inexplicabila a incontinentei urinare poate indica faptul ca o persoana are nevoie de ajutor medical cat mai urgent.

Urmatoarele manifestari pot indica, de asemenea, ca durerile de spate si incontinenta ascund o afectiune ce necesita imediat vizita la medic:

- febra mai mare de 39 de grade Celsius;
- pierderea capacitatii de a merge, de a misca picioarele sau de a mai simti jumatatea inferioara a corpului;
- furnicaturi sau amorteli la nivelul picioarelor;
- dureri severe.

Dupa cum a fost precizat, in cele mai multe cazuri, incontinenta si durerile de spate ce apar simultan si brusc indica o urgenta medicala. Totusi, chiar si daca simptomele se instaleaza separat, vizita la medic este necesara. In acest mod se poate evalua corect situatia si se poate oferi tratament adecvat. Cu cat tratamentul este oferit mai rapid, cu atat sansele de a dezvolta leziuni permanente sunt mai mici.

Bibliografie:
Cassidy, T. et al. (2017). Relationship between back pain and urinary incontinence in the Canadian population. https://academic.oup.com/ptj/article/97/4/449/3058844
Cauda equina syndrome. (n.d.). https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Cauda-Equina-Syndrome
Kaptan, H., et al. (2016). The association between urinary incontinence and low back pain and radiculopathy in women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5175518/
Korse, N. S., et al. (2017). Cauda equina syndrome: Presentation, outcome, and predictors with focus on micturition, defecation, and sexual dysfunction. https://link.springer.com/article/10.1007/s00586-017-4943-8
Low back pain fact sheet. (2019). https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/fact-sheets/low-back-pain-fact-sheet
What is urinary incontinence? (n.d.). https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/urinary-incontinence