In cazul bebelusilor, miscarile intestinale au loc mult mai lent. Astfel, de cele mai multe ori, este normal ca un copil sa experimenteze lipsa scaunelor pentru cateva zile sau chiar mai mult de o saptamana. Cu toate acestea, constipatia poate necesita apelarea la unele remedii, deoarece poate produce si alte manifestari neplacute.
In cazul in care un copil este constipat, pot fi utilizate cateva remedii inainte de a apela la diferite terapii medicale. Totusi, trebuie subliniat faptul ca vizita la medicul pediatru reprezinta o prioritate, acesta fiind singura persoana in masura sa evalueze corect starea copilului si sa ii ofere cele mai bune sfaturi.
Cateva dintre cele mai bune remedii ce lupta impotriva constipatiei in cazul bebelusilor sunt reprezentate de:
Activitatea fizica
Ca si in cazul adultilor, exercitiile fizice si miscarea au tendinta de a stimula peristaltismul intestinal. Cu toate acestea, deoarece bebelusii nu pot merge in picioare sau nici macar nu merg de-a busilea, parintii sau ingrijitorii trebuie sa ii ajute putin. Astfel, copilul trebuie intins pe spate, iar picioarele trebuie rotite ca si cum ar pedala. Facand aceste miscari, functia intestinala este sustinuta, iar constipatia ameliorata.
Baile calde
Baile calde pot duce la relaxarea muschilor abdominali si la stimularea defecatiei. De asemenea, s-a constatat ca baile calde sunt corelate cu diminuarea disconfortului legat de constipatie.
Schimbarile in planul alimentar
Anumite modificari realizate la nivelul alimentatiei pot ajuta la diminuarea constipatiei. Totusi, aceste modificari variaza in functie de varsta si planul alimentar al copilului.
Femeile care alapteaza pot elimina din dieta proprie anumite alimente, de exemplu laptele. Cele mai multe cazuri necesita incercari si erori pentru a identifica alimentele care duc la constipatie, dar si pe cele care o amelioreaza. De asemenea, trebuie stiut ca este posibil ca modificarile alimentare din dieta mamei sa nu aiba efecte asupra scaunelor bebelusului.
In cazul sugarilor hraniti cu formule de lapte praf, constipatia poate fi ameliorata prin schimbarea tipului de lapte folosit. Totusi, nu se recomanda schimbarea tipului de lapte fara a solicita in prealabil parerea unui medic pediatru.
Atunci cand copilul deja mananca alimente solide, in alimentatia acestuia trebuie introduse alimente ce reprezinta surse bogate de fibre. Multe fructe si legume pot ajuta la stimularea intestinala datorita continutul crescut de fibre. Alegerile ideale pentru bebelusii cu constipatie includ:
- mere curatate de coaja;
- broccoli;
- cereale integrale, de exemplu faina de ovaz, painea integrala sau pastele integrale;
- piersici;
- pere;
- prune.
Hidratarea
Sugarii de pana la 6 luni nu au nevoie in mod obisnuit de lichide suplimentare, deoarece sunt hidratati corespunzator prin laptele matern sau prin formulele de lapte praf. Cu toate acestea, copiii care sunt constipati pot beneficia de o cantitate mica suplimentara de lichide.
Pediatrii pot recomanda adaugarea unei cantitati mici de apa sau, ocazional, a sucului de fructe, in alimentatia bebelusilor constipati ce au varste de peste 4 luni.
Masajul
Masarea abdomenului bebelusului reprezinta o metoda ce poate ameliora constipatia. Exista mai multe moduri de a face acest lucru, iar cateva dintre ele includ:
- masarea abdomenului folosind varful unui deget si prin miscari circulare in sensul acelor de ceasornic;
- masarea zonei periombilicale in sensul acelor de ceasornic;
- flexia coapselor pe abdomen, in timp ce gambele sunt flectate pe coapse;
- masarea abdomenului cu marginea unui deget dinspre cutia toracica spre ombilic.
Sucul de fructe
Dupa ce un sugar depaseste varsta de 4 luni, acesta poate primi in alimentatie o cantitate mica de suc natural si integral de fructe. Sucurile de mere sau de prune pot ajuta la tratarea constipatiei. Zaharul din aceste sucuri este greu de digerat, rezultatul constand in patrunderea a mai mult lichid in intestine. Lichidul acesta va avea ca efect inmuierea si fragmentarea scaunelor.
Cu toate acestea, trebuie retinut ca sucul de fructe nu trebuie administrat pentru prima data fara consultarea medicului pediatru, mai ales cand copilul are varste foarte mici.
Masurarea temperaturii rectale
Atunci cand un copil este constipat, masurarea temperaturii rectale cu un termometru curat si lubrifiat poate ajuta la stimularea intestinala. Totusi, trebuie subliniat faptul ca aceasta metoda nu trebuie folosita foarte des, deoarece poate duce la agravarea constipatiei.
In unele cazuri, poate fi greu de constatat daca un bebelus sufera de constipatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia pot avea in mod normal perioade relativ lungi de timp fara a avea scaun. Semnele care sugereaza constipatia la bebelusi includ:
- scaune rare si care nu au o consistenta moale;
- scaune de consistenta dura, asemanatoare lutului;
- evidenta incercare a copilului de a evacua excrementele, uneori insotita chiar de gemete si plans;
- prezenta de unor firisoare de sange in scaun;
- lipsa poftei de mancare;
- abdomen tare la palpare.
Semnele de constipatie la copii variaza in functie de varsta si dieta lor. In mod normal, inainte ca unui copil sa i se ofere alimente solide, consistenta scaunelor sale trebuie sa fie moale, asemanatoare cu cea a untului de arahide. Astfel, prezenta scaunelor dure inainte de a manca alimente solide indica in mod evident constipatia.
In cazul sugarilor ce sunt hraniti cu lapte matern, scaunele pot sa apara mai rar, deoarece acest tip de lapte este usor de digerat. Abia dupa 3-6 luni, scaunele devin mai frecvente. In schimb, copiii hraniti cu formule de lapte praf elimina fecalele cu o frecventa mai mare decat cei hraniti la san. Astfel, majoritatea sugarilor ce sunt hraniti cu lapte praf pot avea scaun chiar si in fiecare zi.
In momentul in care alimentele sunt introduse in alimentatia copilului, riscul de aparitie a constipatiei creste. De asemenea, sansele sunt mult mai crescute atunci cand in alimentatie este introdus laptele de vaca.
Se recomanda ca medicul pediatru sa fie vizitat atunci cand prezenta scaunului nu a fost confirmata timp de 1-2 zile si exista si alte aspecte, precum:
- existenta de sange in scaun;
- cpilul da dovada de iritabilitate;
- copilul pare sa aiba dureri abdominale;
- nu exista semne de ameliorare a constipatiei, indiferent de remediile folosite.
In cazul in care remediile obisnuite nu functioneaza dupa asteptari, medicii pot examina copilul si pot prescrie tratamente medicale, precum:
- administrarea de laxative;
- realizarea de clisme;
- utilizarea de supozitoare.
Trebuie retinut ca aceste modalitati trebuie realizate doar atunci cand au fost prescrise de un medic.
Constipatia poate duce la disconfort si iritabilitate in cazul bebelusilor, dar nu reprezinta un motiv major de ingrijorare. Astfel, oamenii pot incerca mai multe metode de ameliorare a constipatiei chiar in confortul propriei locuinte. Totusi, daca simptomele nu se imbunatatesc, iar constipatia se prelungeste sau se asociaza cu alte manifestari neplacute, se indica vizita la medicul pediatru. Acesta poate analiza in mod corect situatia si poate oferi strategii suplimentare de tratament.
Bibliografie:
Afzal, N. A., et al. (2011). Constipation in children. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3143086/
Constipation. (2019). https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/constipation/
Constipation: Infant. (n.d.). https://www.nationwidechildrens.org/conditions/constipation-infant
Infant and toddler health: Expert answers. (2017). https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/infant-constipation/faq-20058519