Scaunele verzi la copii pot fi alarmante pentru parinti, dar, de obicei, aceasta situatie nu trebuie sa fie ingrijoratoare. Alimentele din dieta, precum legumele cu frunze, provoaca adesea eliminarea de fecale verzi. In cazul in care nu au fost consumate astfel de alimente, scaunele de aceasta culoare pot fi legate de diaree sau chiar de diferite infectii bacteriene.
De obicei, scaunele copiilor sunt maro, dar acestea isi pot schimba culoarea zilnic, fara a produce sentimente de panica. Motivele pentru care scaunele copiilor devin verzi sau alte culori sunt variante si depind de diferiti factori, inclusiv varsta.
Scaunul are culoarea maro, deoarece contine bila, o substanta lichida de culoare verde-maronie. Atunci cand culoarea scaunelor este maro inseamna ca pancreasul si sistemul hepato-biliar functioneaza in parametri normali, producand suficienta bila.
Deoarece bila are o culoare verde-maronie sau galben-verzuie, scaunele pot capata culoarea verde, fara ca acest lucru sa fie neobisnuit, mai ales in cazul copiilor. Uneori, scaunul ar putea chiar sa arate galben sau usor portocaliu din cauza modului in care bila s-a amestecat cu pigmentii din alimentatia copilului.
Alimentatia si diareea sunt doua dintre cele mai frecvente cauze pentru care copiii pot avea scaunele verzi.
De cele mai multe ori, scaunele copiilor devin verzi, deoarece acestia au mancat alimente cu aceasta culoare. Alimentele care contin clorofila, adica substanta ce le da plantelor culoarea verde, pot transforma scaunele din punct de vedere al culorii. Colorantii artificiali din alimente pot avea acelasi efect.
Alimentele ce produc colorarea in verde a scaunelor la copii includ:
- plantele cu frunze verzi, precum spanacul, salata sau varza kale;
- bomboanele, prajiturile, glazurile sau alte preparate ce contin coloranti artificiali;
- suplimentele de fier, acestea putand duce chiar la transformarea in negru a culorii fecalelor.
Diareea apare atunci cand intestinul subtire nu mai poate absorbi suficienta apa, lucru ce poate fi cauzat, de exemplu, de anumite virusuri. Deoarece diareea modifica procentul de apa si electroliti din scaun si deoarece fecalele avanseaza mult mai rapid decat in mod obisnuit prin sistemul digestiv, poate surveni schimbarea culorii lor.
Unele cauzele destul de frecvente ale diareei in cazul sugarilor si copiilor mai mari sunt reprezentate de:
- infectia cu norovirus;
- infectia cu rotavirus;
- infectiile bacteriene, precum cele cu Salmonella;
- intoxicatiile alimentare;
- urmarea unor tratamente medicamentoase, de exemplu cu antibiotice.
Diareea cronica la copii poate semnala o afectiune de baza, de exemplu:
- bolile inflamatorii intestinale;
- boala Crohn;
- sindromul de intestin iritabil;
- alergiile sau intolerantele la anumite alimente, de exemplu intoleranta la gluten regasita in boala celiaca;
- hipertiroidism;
- cancer, desi aceasta situatie este extrem de rara.
Infectiile parazitare nu trebuie uitate, deoarece acestea sunt frecvente la copii. De cele mai multe ori, copiii nu se spala pe maini sau o fac in mod superficial, devenind astfel vulnerabili la paraziti. Giardia este unul dintre parazitii ce poate produce diaree, uneori chiar de culoare verde.
Scaunele verzi in cazul nou-nascutilor si sugarilor sunt normale. Deoarece acesti copii consuma in mare parte doar lapte matern sau formule de lapte praf, culoarea scaunelor tinde sa se adapteze la aceasta hrana, astfel:
- sugarii hraniti la san au, in mod obisnuit, scaunele de o culoare galbuie, asemanatoare mustarului, uneori cu urme verzi. Aceasta culoare se poate schimba odata cu dieta mamei;
- copiii hraniti cu formule de lapte praf au scaunele galbene, dar mai inchise la culoare comparativ cu cei care sunt alaptati. Frecventa scaunelor verzi este mai crescuta in aceste cazuri.
In timp ce scaunele verzi si de consistenta normala nu reprezinta motive de ingrijorare, scaunele diareice verzi pot fi periculoase. La nivel mondial, diareea este a doua cauza principala de deces in randul copiilor cu varste mai mici de 5 ani. Riscul principal asociat cu diareea este deshidratarea.
Semnele ce pot indica deshidratarea trebuie recunoscute imediat si sunt reprezentate de:
- lipsa lichidelor din scutec timp de cel putin 3 ore, indicand absenta urinarilor;
- lipsa lacrimilor atunci cand copilul plange;
- buzele si gura sunt uscate;
- fontanela este infundata, iar ochii devin adanciti in orbite, mai ales in cazurile avansate de deshidratare.
Scaunele moi sunt normale la copiii mai mici de 10 zile. In cazul in care acestia nu prezinta alte semne de boala, scaunele moi, inclusiv cele verzi, nu reprezinta motive de ingrijorare. Totusi, copiii cu varste mai mici de 2 luni ce au diaree ar trebui consultati cat mai rapid de un medic pediatru.
Hrana copiilor cu diaree trebuie sa ramana aceeasi, cu exceptia cazurilor in care pediatrul recomanda altfel. Copiii bolnavi beneficiaza de proprietatile laptelui matern si pot preveni astfel deshidratarea.
Perioada de copil mic face referire la copiii cu varste intre 1 si 3 ani. Pe masura ce copiii incep sa manance substante solide si renunta la lapte, alimentele devin un factor frecvent ce va colora scaunele in verde. Acest lucru se intampla datorita pigmentului verde din plante, dar si din cauza colorantilor artificiali. Parintii nu trebuie sa-si faca griji cu privire la culoarea verde a scaunelor ce este asociata cu aportul de legume verzi, atat timp cat copilul nu are alte probleme de sanatate.
Diareea la copii poate fi periculoasa, mai ales daca dureaza peste cateva zile. Semnele de deshidratare trebuie monitorizate constant pentru a se evita complicatiile nedorite.
Aceste semne includ:
- clipirea rara sau absenta a copilului;
- buzele sunt uscate sau crapate;
- copilul este lipsit de energie;
- copilul nu transpira;
- lacrimile lipsesc atunci cand copilul plange;
- urina este inchisa la culoare;
- apare iritabilitatea.
Pentru a preveni deshidratarea, pediatrii pot recomanda consumul unor bauturi speciale cu electroliti, alaturi de consumul adecvat de apa. Majoritatea cazurilor de diaree se clarifica fara tratament, mai ales cand nu sunt grave. Totusi, este vitala monitorizarea simptomelor si vizita la medic atunci cand exista semne de ingrijorare.
Majoritatea cazurilor in care culoarea scaunului este verde sunt inofensive. Totusi, alte modificari pot fi mai grave si necesita consult medical cat mai rapid. Aceste situatii apar atunci cand:
- scaunul este depigmentat – scaunele decolorate pot indica o problema a ficatului, vezicii biliare sau a pancreasului. Scaunele depigmentate sunt cauzate de lipsa bilei din compozitia lor. Medicul trebuie consultat de urgenta cand se intampla acest lucru, mai ales daca exista si alte simptome, precum durerea sau varsaturile;
- scaunul este inchis la culoare – scaunele inchise la culoare, brun-verzui, sunt normale la nou-nascutii de cateva zile. Primul scaun al copiilor poarta numele de meconiu si are acest aspect. Totusi, scaunele inchise la culoare pot indica o hemoragie gastrointestinala, iar monitorizarea lor este extrem de importanta, astfel incat sa se poata interveni la timp.
Medicul trebuie informat imediat daca diareea este asociata cu oricare dintre urmatoarele manifestari:
- semne de deshidratare;
- varsaturi;
- scaderea apetitului alimentar;
- temperatura corporala depaseste 38 de grade Celsius.
Parintii pot intampina de multe ori momente de ingrijorare pe parcursul cresterii si dezvoltarii copilului. Scaunele verzi pot avea acest efect, dar, de cele mai multe ori, sunt inofensive. Aceasta culoare poate fi data de consumul unor alimente verzi sau chiar de diaree si revine la normal, de cele mai multe ori, pe cont propriu.
Totusi, exista anumite cazuri in care medicul trebuie consultat, deoarece copilul poate avea nevoie de sprijin medical, de exemplu atunci cand diareea produce deshidratare sau este cauzata de diversi paraziti.
Bibliografie:
AAP offers guidance to boost iron levels in children. (2010, October 5). https://www.healthychildren.org/English/news/Pages/AAP-Offers-Guidance-to-Boost-Iron-Levels-in-Children.aspx
Diarrhea in babies. (2015, June 10). https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Diarrhea-in-Babies.aspx
Giardia. (2015, July 21). https://www.cdc.gov/parasites/giardia/general-info.html
Greenberger, N. J. (2018, May). Diarrhea. https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/symptoms-of-gi-disorders/diarrhea
How to treat diarrhea in infants and young children. (2018, January 12). https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm277359.htm?utm_campaign=Google2&utm_source=fdaSearch&utm_medium=website&utm_term=dehydration&utm_content=1
The many colorsof poop. (2009, November 2). https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/The-Many-Colors-of-Poop.aspx
The scoop on poop. 7 answers to common questions. (2012). https://www.badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/the-scoop-on-poop/
Yu, C., Lougee, D., & Murno, J. R. (2016, October).Diarrhea and dehydration. https://www.aap.org/en-us/Documents/Module_6_Eng_FINAL_10182016.pdf#page=12