Vinetele sunt alimente binecunoscute si bogate in nutrienti, putand fi folosite in numeroase preparate alimentare delicioase. Din pacate, unii oameni pot dezvolta alergie la vinete, acest lucru avand efecte asupra stilului alimentar. Din punct de vedere stiintific, vinetele, la fel ca si tomatele, sunt fructe. Totusi, din punct de vedere culinar, ele sunt considerate legume si sunt folosite in multe feluri de mancare vegetariene, suplinind cu succes carnea.
Persoanele cu alergii la vinete trebuie sa fie constiente de faptul ca prezenta vinetelor intr-un fel de mancare nu este intotdeauna evidenta, dar pericolul exista. Astfel, lista de ingrediente trebuie mereu consultata cu multa atentie de persoanele care au alergii.
Alergiile la vinete se dezvolta frecvent in copilarie, dar pot sa apara si mai tarziu in viata.
Simptomele unei alergii la vinete sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare. Astfel, o persoana cu o alergie la vinete va observa urmatoarele manifestari in timp ce consuma sau la scurt timp dupa ce mananca vinete:
- prurit la nivelul gurii, gatului sau buzelor;
- furnicaturi;
- urticarie;
- greata;
- diaree;
- tuse;
- dureri stomacale;
- edem la nivelul buzelor si gurii.
De cele mai multe ori, persoanele alergice vor experimenta simptomele aproape imediat dupa ce au mancat vinetele. Ocazional, totusi, aparitia simptomelor poate avea loc la cateva ore dupa expunere.
In cele mai multe cazuri, tabloul clinic asociat acestui tip de alergie nu este sever. Cu toate acestea, persoanele afectate trebuie sa fie constiente de riscul de anafilaxie existent.
Anafilaxia, numita si soc anafilactic, reprezinta o afectiune ce pune viata in pericol si necesita ingrijiri medicale de urgenta. Simptomele socului anafilactic sunt reprezentate de:
- dificultati de respiratie;
- edem laringian acut;
- respiratie suieratoare sau wheezing;
- confuzie;
- greata;
- tulburari de deglutitie;
- puls filiform.
Vinetele apartin unei familii de plante cunoscute sub numele de solanacee. Astfel, oamenii pot avea mai multe sanse de a dezvolta o alergie la vinete daca sunt alergici la alte solanacee, precum rosiile, cartofii sau ardeii.
Vinetele contin, de asemenea, o substanta chimica numita salicilat. Aceasta substanta intra in alcatuirea aspirinei, deci, persoanele alergice la aspirina sau sensibile la salicilat pot fi predispuse la a dezvolta alergie la vinete.
De obicei, alergiile la vinete se dezvolta inca din copilaria timpurie. Totusi, trebuie stiut ca alergiile la vinete pot surveni oricand de-a lungul vietii. In plus, este posibil ca o persoana sa dezvolte alergia chiar daca a consumat anterior vinete fara a suferi efecte secundare.
Persoanele ce experimenteaza simptomele alergiilor alimentare ar trebuie sa consulte cat mai rapid un medic pentru a descoperi sursa alergiei. In plus, orice persoana care are alergie la vinete sau la alte alimente ar trebui sa solicite asistenta medicala de urgenta daca se instaleaza simptomele anafilaxiei.
Unii oameni stiu ca vinetele sunt alimentele care cauzeaza simptomele alergice, deoarece acestea apar imediat dupa consumul acestora.
In cazul altor persoane, simptomele se instaleaza cu dificultate, iar ajutorul medical poate fi necesar pentru a se putea diagnostica factorul cauzal al reactiilor alergice. Pentru a se putea detecta mai usor alimentul vinovat, medicul trebuie informat despre istoricul medical si despre orice alte alergii cunoscute. De asemenea, trebuie oferite informatii cu privire la momentul in care apar simptomele, dar si despre gravitatea lor.
In timp ce nivelurile imunoglobulinei E (IgE) si testele alergologice cutanate pot fi facute pentru a ajuta la punerea diagnosticului, este posibil ca medicul sa recomande urmarea unei diete speciale. De asemenea, se recomanda ca persoana alergica sa realizeze un jurnal cu produsele alimentare consumate pana la identificarea sursei alergice.
Oamenii cu alergii la vinete trebuie sa fie extrem de atenti la alimentele ingerate. In plus fata de felurile de mancare ce contin vinete in mod evident, trebuie acordata atentie deosibita la alimentele in care vinetele sunt prezente in cantitati mici.
Vinetele reprezinta un inlocuitor popular pentru multe feluri de mancare pe baza de carne. Astfel, vegetarienii care sunt alergici la vinete trebuie sa fie foarte atenti la etichetele produselor.
Persoanele alergice la vinete pot fi alergice si la alte solanacee si derivate, inclusiv:
- rosii;
- ardei;
- cartofi;
- fructe goji;
- physalis;
- condimente pe baza de ardei iute.
Salicilatul din vinete poate fi responsabil pentru simptomele alergice sau de intoleranta alimentara la unii oameni. Acestia trebuie sa evite toate alimentele care contin salicilat in mod natural. Persoanele cu niveluri normale ale anticorpilor IgE, dar cu sensibilitate la acest compus pot tolera o cantitate mica de alimente cu salicilat inainte de a se face resimtite simptomele.
Alte alimente incriminate sunt reprezentate de:
- coacaze;
- mere;
- avocado;
- dovlecei;
- broccoli;
- zmeura;
- ciuperci;
- spanac;
- struguri;
- conopida;
- castraveti.
Nutritionistul poate ajuta persoanele alergice sau sensibile sa elaboreze un plan alimentar prin care sa se evite complicatiile nedorite. In plus, acest plan alimentar poate ajuta persoana in cauza sa primeasca inca necesarul de substante nutritive pe tot parcursul zilei. Pastrarea unui jurnal alimentar poate fi eficient in urmarirea alimentelor care produc reactiile alergice si simptomele asociate.
In cazul reactiilor alergice minore, pot fi utilizate medicamente eliberate fara prescriptie medicala, precum diclorhidratul de cetirizina. Totusi, atunci cand o reactie alergica survine pentru prima data, medicul trebuie instiintat cat mai curand posibil. Acesta poate determina daca reactia este asociata consumului de vinete sau daca provine dintr-o sursa diferita. Acest lucru va ajuta la stabilirea unui plan adecvat de tratament.
In cazurile de soc anafilactic, persoana afectata va avea nevoie de asistenta medicala imediata. In cele mai multe cazuri, socul anafilactic se produce la cateva minute de la expunerea la alergen si poate pune viata in pericol. Atunci cand o persoana intra in soc, persoanele din jur ar trebui sa fie pregatite sa ii acorde ajutorul de care are nevoie. Astfel, este necesar sa se realizeze urmatoarele lucruri:
- contactarea cadrelor medicale de urgenta la numarul unic 112;
- utilizarea stilourilor preumplute cu adrenalina (atunci cand sunt disponibile);
- indepartarea factorilor ce au cauzat alergia;
- indepartarea hainelor ce ar putea ingreuna circulatia sangelui si respiratia;
- asezarea victimei intinsa pe jos, cu picioarele usor ridicate;
- efectuarea resuscitarii cardio-respiratorii cand este necesar;
- asezarea victimei in pozitie laterala de siguranta cand situatia o impune, deoarece ar putea aspira lichid de varsatura, situatie ce pune viata in pericol;
- evitarea administrarii altor medicamente fara indicatie din partea medicului, deoarece victima poate fi alergica.
Bibliografie:
Food allergy. (n.d.). http://acaai.org/allergies/types/food-allergy
Oral allergy syndrome (OAS). (n.d.). https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/outdoor-allergies-and-food-allergies-can-be-relate
Pramod, S. N., & Venkatesh, Y. P. (2008). Allergy to eggplant (Solanum melongena) caused by a putative secondary metabolite [Abstract]. Journal of Investigational Allergology & Clinical Immunology, 18(1), 59–62. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18361104
Salicylate intolerance. (2016, August 16). http://www.foodintolerances.org/Salicylate_sensitivity.aspx