Prim ajutor in caz de inflamatie a pleoapei (blefarita)

Generalitati

Blefarita este o inflamatie acuta sau cronica a marginii libere a pleoapei. Etiologia ei este incomplet cunoscuta: este frecvent asociata cu dermatita seboreica (matreata) dar si infectia (de obicei stafilococica) se pare ca are un rol important.

Marginile pleoapei apar inflamate, iritate, acoperite de cruste, in special dimineata, insotite de lacrimare, prurit, senzatia de arsuri si corp strain. In limbajul curent este denumita frecvent "matreata la ochi".

Tratament la domiciliu

Ingrijirea pleoapei este in general suficienta pentru tratarea inflamatiei. Pana la disparitia inflamatiei, se recomanda evitarea folosirii machiajului sau purtarii lentilelor de contact. Dupa disparitia episodului initial de inflamatie, ar putea fi necesara ingrijirea zilnica a pleoapelor:
- aplicarea de comprese umede la nivelul ochilor timp de 10-20 de minute, de patru ori pe zi pentru a le hidrata si a reduce senzatia de disconfort; folosirea unui tampon curat la fiecare aplicare este foarte importanta
- este contraindicata frecarea sau scarpinarea ochilor
- folosind un tampon de bumbac, se vor curata marginile pleoapelor cu un sampon de copii foarte diluat sau cu o solutie de curatare pentru copii, de doua ori pe zi, dimineata si seara
- mai pot fi utile lacrimile artificiale.

Tratamentul medical

Principiul de baza a unei bune terapii il constituie o buna igiena a pleoapelor. In cazul in care medicul oftalmolog considera ca exista o blefarita de etiologie infectioasa, se vor administra topice cu antibiotic. Poate aparea vedere neclara imediat dupa administrarea picaturilor sau colirurilor la nivel ocular. Acestea vor disparea in scurt timp. Formele rezistente de blefarita pot necesita tratament oral cu antibiotic.