Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate

Veganismul, mai strict decat vegetarianismul

Veganii si vegetarienii aleg sa renunte complet la consumul de carne. Cu toate acestea, exista diferente intre aceste stiluri de viata, deoarece veganismul este mai strict, interzicand chiar si consumul de lapte, oua, miere de albine sau orice alte alimente de origine animala. In plus, veganii interzic utilizarea oricaror elemente derivate din produse de origine animala, de exemplu pielea si matasea.

Atat veganismul, cat si vegetarianismul se bucura de o popularitate din ce in ce mai crescuta, dar, cu toate acestea, unii oameni le diferentiaza cu dificultate, mai ales ca exista mai multe variante de vegetarianism.

Ce este vegetarianismul?

Potrivit Societatii Vegetarienilor, vegetarienii sunt persoane care nu mananca produsele sau subprodusele ce implica sacrificarea animalelor. Astfel, vegetarienii nu consuma:

- carne, precum carnea de vita, carnea de porc si de vanat;
- carne de pasare, precum puiul, curcanul si rata;
- peste si crustacee;
- insecte;
- cheag, gelatina sau alte tipuri de proteine animale;
- sunca sau grasimi care provin din sacrificarea animalelor.

Cu toate acestea, multi vegetarieni consuma produse secundare care nu implica sacrificarea animalelor. Acestea includ:

- oua;
- produse lactate, precum laptele, branza si iaurtul;
- miere de albine.

Vegetarienii consuma, de obicei, o gama larga de fructe, legume, nuci, seminte si produse derivate din acestea si care au scopul de a inlocui carnea. Vegetarianismul este, in general, un stil de viata mai putin strict decat veganismul si exista mai multe variatii ale acestuia. Acestea sunt reprezentate de:

- lacto-ovo-vegetarianism – oamenii care urmeaza aceasta dieta evita toate tipurile de carne si peste, dar consuma produse lactate si oua;

- lacto-vegetarianism – oamenii care urmeaza acest stil de viata nu consuma carne, peste sau oua, dar consuma produse lactate;

- ovo-vegetarianism – sunt interzise in dieta carnea, pestele si produsele lactate, dar este permis consumul de oua;

- pescetarianism – sunt evitate toate tipurile de carne, cu exceptia pestelui si a fructelor de mare. Cu toate acestea, acest tip nu corespunde definitiei traditionale a vegetarianismului si multi oameni il considera ca fiind un tip alimentar semi-vegetarian sau flexitarian.

Ce este veganismul?

Veganismul este o forma mult mai stricta de vegetarianism. Veganii evita consumarea sau utilizarea oricarui produs sau subprodus de origine animala. Societatea Vegana defineste veganismul ca fiind un mod de viata prin care se incearca excluderea tuturor formelor de exploatare si cruzime fata de animale pentru hrana, imbracaminte sau alte scopuri.

Veganii evita in mod total consumarea oricaror produse alimentare sau de baut care contin:

- carne, indiferent de tip;
- peste si crustacee;
- oua;
- lactate;
- miere de albine;
- insecte;
- diverse tipuri de proteine animale;
- grasimi animale.

Veganii stricti extind aceste principii dincolo de dieta si incearca, acolo unde este posibil, sa evite orice produs care implica direct sau indirect utilizarea umana a animalelor. Aceste produse pot include:

- bunuri din piele, lana, matase etc.;
- ceara de albine;
- sapunuri, lumanari si alte produse care contin grasimi animale;
- produse din latex ce contin cazeina;
- cosmetice si diferite alte produse testate pe animale.

Exista si multi vegetarieni care aplica stilului de viata anumite principii din veganism, de exemplu renuntarea la produsele din piele sau la cele care implica teste pe animale.

Beneficii pentru sanatate

Cercetarile stiintifice sugereaza ca dietele vegetariene si vegetale pot oferi mai multe beneficii pentru sanatate daca sunt urmate in mod corespunzator. Un studiu efectuat in 2017 a examinat eficacitatea unei diete pe baza de plante la 49 de adulti supraponderali sau cu obezitate, dar si cu cel putin una dintre urmatoarele afectiuni medicale:

- diabet zaharat de tip 2;
- cardiopatie ischemica;
- hipertensiune arteriala;
- hipercolesterolemie.

Cercetatorii au repartizat aleatoriu participantii la un regim alimentar normal sau la regim alimentar cu continut redus in grasimi, pe baza de plante si care nu implica contorizarea caloriilor ingerate sau practicarea de exercitii fizice.

La evaluarile realizate dupa 6 si 12 luni, participantii din grupul care a urmat dieta pe baza de produse vegetale au prezentat reduceri semnificative ale indicelui de masa corporala si ale colesterolului, comparativ cu persoanele din grupul cu o dieta normala.

Alte studii au constatat ca vegetarienii pot avea mai putine sanse de a dezvolta obezitate, iar dietele pe baza de plante pot avea numeroase beneficii pentru sanatatea cardiovasculara, mai ales pentru atleti. Printre aceste beneficii se regasesc:

- reducerea nivelului de colesterol;
- imbunatatirea valorilor tensiunii arteriale si a fluxului sanguin;
- gestionarea mult mai eficienta a glicemiei;
- reducerea riscului si chiar vindecarea aterosclerozei;
- reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Un studiu realizat in 2019 a concluzionat ca urmarea dietelor pe baza de plante poate fi corelata cu reducerea sanselor de a dezvolta boli cronice de rinichi. Totusi, aceste diete trebuie urmate in mod corespunzator, deoarece studiul a constatat ca asocierea lor cu un consum crescut de zahar si carbohidrati rafinati duce la cresterea riscului de afectiuni renale.

Care dieta este mai sanatoasa?

Ambele diete ofera beneficii similare pentru sanatate si, in general, incurajeaza populatia sa consume mai multe alimente bogate in antioxidanti si nutrienti sanatosi. Este dificil de precizat care dieta este mai sanatoasa, deoarece ambele au avantaje si dezavantaje. De exemplu, spre deosebire de vegani, lacto-vegetarienii obtin mult mai usor calciu, fosfor si vitamina D. Cu toate acestea, evitarea laptelui si a oualor poate ajuta veganii sa-si mentina valorile colesterolului normale.

Veganii sunt in pericol pentru un deficit de acizi grasi omega-3, mai ales EPA si DHA, chiar daca au in alimentatie surse vegetale. Vegetarienii si pescetarienii pot obtine mai usor aceste elemente prin faptul ca pot consuma oua si fructe de mare.

Ambele diete trebuie sa fie incluse intr-un stil de viata sanatos in care sa se consume cel putin 2 litri de apa in fiecare zi si sa se practice activitati fizice in mod regulat. Este inutila urmarea acestor diete pentru efectele lor asupra sanatatii daca intreg stilul de viata este nesanatos.

Din punct de vedere al pierderii in greutate, studiile au constatat ca veganii au un IMC mai mic decat vegetarienii si consumatorii de carne. O posibila explicatie pentru acest rezultat consta in faptul ca veganii nu consuma oua sau produse lactate.

Riscuri asociate

Potrivit unor studii, dietele vegetariene si vegane planificate cu atentie sunt sanatoase si adecvate din punct de vedere nutritional, putand sa ofere beneficii pentru sanatate in prevenirea si tratarea anumitor boli. Cu toate acestea, este important ca vegetarienii si veganii sa se asigure ca urmeaza o dieta echilibrata si sanatoasa, astfel incat toate cerintele lor nutritionale sa fie satisfacute.

De exemplu, alimentele pe baza de plante nu contin in mod natural vitamina B12, un mineral esential care sustine sistemul nervos si sistemul cardiovascular. Veganii si vegetarienii pot obtine aceasta vitamina prin consum de alimente fortificate, precum cerealele sau laptele pe baza de plante. Alte elemente ce ar putea lipsi in aceste diete sunt reprezentate de:

- vitamina B3;
- vitamina B6;
- zinc;
- omega-3.

Exista o gama variata de suplimente pentru vegetarieni si vegani ce pot ajuta aceste persoane. Medicii pot recomanda cele mai bune solutii, astfel incat dietele de acest tip sa fie urmate in mod sanatos si corespunzator.

Concluzii

Veganismul si vegetarianismul se caracterizeaza prin renuntarea la carne si peste. Cu toate acestea, veganismul este o forma mai stricta de vegetarianism, deoarece interzice consumul sau utilizarea tuturor produselor de origine animala, inclusiv laptele, ouale, mierea, lana, pielea sau matasea.

Atat dietele vegetariene, cat si cele vegane pot oferi beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea greutatii corporale, scaderea colesterolului si reducerea riscului de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, beneficiile prezentate sunt valabile doar daca aceste diete sunt urmate in mod corespunzator, in caz contrar putand sa apara multiple deficiente si efecte secundare.

Bibliografie:

Barnard, N. D., et al. (2019). Plant-based diets for cardiovascular safety and performance in endurance sports. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356661/
Craig, W. J., & Mangels, A. R. (2009). Position of the American Dietetic Association: Vegetarian diets [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864
Definition of veganism. (n.d.). https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism
Gili, R. V., et al. (2019). Healthy lifestyle practices among Argentinian vegetarians and non-vegetarians. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356967/
Jaacks, L. M., et al. (2016). Vegetarianism and cardiometabolic disease risk factors: Differences between South Asian and American adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4967403/
Kahleova, H., et al. (2018). A plant-based diet in overweight individuals in a 16-week randomized clinical trial: Metabolic benefits of plant protein. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221888/
Kim, H., et al. (2019). Plant-based diets and incident CKD and kidney function. https://cjasn.asnjournals.org/content/14/5/682.long
Le, L. T., & Sabat , J. (2014). Beyond meatless, the health effects of vegan diets: Findings from the Adventist cohorts. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073139/
Rosell, M., et al. (2006). Weight gain over 5 years in 21,966 meat-eating, fish-eating, vegetarian, and vegan men and women in EPIC-Oxford. https://www.nature.com/articles/0803305
Satija, A., et al. (2017). Healthful and unhealthful plant-based diets and the risk of coronary heart disease in US adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5555375/
Schopbach, R., et al. (2017). Micronutrient status and intake in omnivores, vegetarians and vegans in Switzerland [Abstract]. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-015-1079-7
What is a vegetarian? Vegetarians don't eat fish, meat or chicken. (n.d.). https://www.vegsoc.org/info-hub/definition/
Wright, N., et al. (2017). The BROAD study: A randomized controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischemic heart disease or diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380896/
Yokoyama, Y., et al. (2017). Association between plant-based diets and plasma lipids: A systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5914369/