Pupilele reprezinta formatiunile circulare de culoare neagra din centrul ochilor. Ele isi pot schimba dimensiunile pentru a regla cantitatea de lumina ce patrunde in ochi. Astfel, ele se pot dilata (midriaza) pentru a permite patrunderea unei cantitati crescute de lumina sau se pot micsora (mioza) pentru a bloca fasciculele luminoase sa patrunda in ochi.
In mod normal, pupilele isi maresc sau isi micsoreaza diametrul in acelasi timp. Atunci cand acest lucru nu se mai intampla, pupilele pot capata dimensiuni diferite. Termenul medical pentru inegalitatea pupilelor este de anizocorie.
Daca pupilele unei persoane nu sunt simetrice, cel mai bine este sa se solicite asistenta medicala imediata. Anizocoria nu reprezinta intotdeauna o urgenta medicala, dar, de foarte multe ori indica afectiuni medicale grave si care pun in pericol viata, mai ales daca survine dupa un traumatism.
In acest articol sunt prezentate cele mai importante detalii despre anizocorie, incluzand tipurile, cauzele, dar si optiunile de tratament disponibile.
Exista trei tipuri principale de anizocorie:
Fiziologica;
Mecanica;
Patologica.
Anizocoria fiziologica se caracterizeaza prin inegalitatea diametrului pupilelor in mod natural. Acesta este cel mai frecvent tip de anizocorie, aproximativ 15-30% din populatie prezentand-ul. Diferenta dintre pupile nu depaseste 1 milimetru si nu este mereu constanta, depinzand de gradul de luminozitate al mediului. De asemenea, anizocoria fiziologica poate fi temporara sau permanenta, acest aspect fiind variabil de la individ la individ.
Anizocoria mecanica este rezultatul deteriorarii fizice a ochiului, de exemplu in cazul glaucomului sau atunci cand exista leziuni ce duc la inflamatie oculara. Chiar si interventiile chirurgicale de la nivelul ochiului pot avea ca efect secundar anizocoria.
Anizocoria patologica apare atunci cand dimensiunile pupilelor variaza din diferite motive, precum:
Existenta unor boli ce afecteaza irisul;
Existenta unor boli ce afecteaza pupilele;
Existenta unor afectiuni ce lezeaza nervii aferenti ochiului.
Anizocoria poate sa aiba sau nu o anumita cauza. Astfel, anizocoria fiziologica apare atunci cand exista o diferenta mica, dar naturala, la nivelul pupilelor. Acest lucru nu este daunator si nu necesita tratament. Cu toate acestea, o schimbare brusca si pronuntata la nivelul pupilelor trebuie luata in calcul intotdeauna, putand indica o afectiune medicala grava.
Afectiunile medicale ce pot provoca anizocorie sunt reprezentate de:
Paralizia de nerv III
Paralizia nervului cranian III, numit si oculomotor comun, poate duce la asimetrie la nivelul pupilelor. Printre cauzele acestei afectiuni se regasesc hemoragiile cerebrale, traumatismele si anevrismele. Paralizia de nerv III poate fi insotita si de alte simptome, precum:
Caderea pleoapei sau ptoza palpebrala;
Strabism divergent si incapacitatea de concentrare asupra unor obiecte;
Diplopie sau vedere dubla.
Orice persoana care observa aceste simptome trebuie sa apeleze de urgenta la medic. In cazul copiilor, cauzele pot include chiar si infectii severe, precum meningita. In plus, unele cazuri de paralizie de nerv oculomotor comun pot fi congenitale, aparand inca de la nastere.
In cazul anevrismelor, paralizia nervului III apare din cauza presiunii exercitate de vasul de sange lezat. Anevrismele produc durere si trebuie identificate imediat, deoarece pun viata in pericol.
Persoanele cu sindrom Horner experimenteaza anizocoria, dar si alte manifestari clinice, precum:
Ptoza palpebrala;
Anhidroza hemifaciala sau incapacitatea de a transpira la nivelul unei jumatati a fetei.
Sindromul Horner poate fi ereditar sau poate sa apara din alte motive, precum tumorile cerebrale, accidentul vascular cerebral sau diverse traumatisme craniene.
Sindromul Adie se caracterizeaza prin dimensiuni crescute ale diametrului pupilar chiar si la lumina, necesitand mult timp pentru a se micsora (reflexul fotomotor este absent). Aceasta afectiune nu pune viata in pericol, iar marea majoritate a cazurilor se regasesc la femeile tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.
Anumite medicamente pot sa determine ca diametrul pupilelor sa capete dimensiuni diferite. Printre aceste medicamente se regasesc:
Anticolinergicele – sunt medicamente utilizate in afectiuni, precum: bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), boala Parkinson, otraviri, astm, vertij, rau de miscare etc.;
Pilocarpina – se poate administra pe cale orala sau sub forma de picaturi pentru ochi. Administrarea pilocarpinei pe cale orala este indicata in tratarea xerostomiei din diferite cauze, precum cancerul de cap si gat sau sindromul Sjogren. Administrarea pilocarpinei sub forma de picaturi sau geluri este indicata in boli oculare, precum glaucomul;
Simpaticomimetice – sunt medicamente utilizate pentru tratarea insuficientei cardiace sau a sepsisului.
Cauze mecanice
Exista numeroase probleme fizice ale ochilor ce determina ca dimensiunile pupilelor sa fie inegale. Cateva exemple de cauze mecanice sunt:
Traumatismele oculare;
Irita, ciclita, coroidita;
Glaucomul;
Tumorile intraoculare.
In cazurile de anizocorie patologica, medicii trebuie sa detecteze care pupila este cea anormala, analizand modul de reactie a pupilelor in diferite lumini. Astfel, se considera ca in lumina puternica, pupila cu dimensiunile mai mari este cea anormala. Ulterior, daca se suspecteaza paralizia nervului III pot fi facute investigatii suplimentare, precum imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau tomografia computerizata (CT). In intuneric, pupila cea mai mica este considerata a fi anormala. In acest caz, medicii pot diagnostica sindromul Horner.
Persoanele cu anizocorie fiziologica nu necesita, de regula, tratament. Anizocoria fiziologica este inofensiva si nu produce pagube. In schimb, anizocoria mecanica poate necesita interventii chirurgicale pentru corectarea daunelor cauzate de traumatisme.
In cazul in care vatamarea se datoreaza unei afectiuni, precum uveita sau glaucomul, medicul poate elabora planuri individualizate de tratament. In cazul in care anizocoria este produsa de utilizarea unor medicamente, medicul poate recomanda inlocuirea acestora. Sindromul Adie este cel mai frecvent corectat prin utilizarea unor ochelari speciali si a medicamentelor pe baza de pilocarpina.
Daca anizocoria este patologica, medicii trebuie sa excluda initial cauzele periculoase, precum accidentul vascular cerebral, bolile oncologice, hemoragiile sau anevrismele. De cele mai multe ori sunt folosite teste fizice si imagistice, precum scanarile CT sau IRM. In cazurile grave, cu cat tratamentul este instituit mai rapid cu atat perspectiva este mai buna.
Anizocoria este termenul medical care face referire la inegalitatea dintre diametrele pupilelor. Medicii clasifica anizocoria in trei categorii, in functie de cauza de baza. Astfel, multe persoane au diferente mici intre pupile, fara a produce dauna. Cu toate acestea, diferentele semnificative dintre pupile, asociate cu diferite simptome care apar brusc sunt factori ce trebuie luati in calcul, deoarece pot indica probleme serioase de sanatate, inclusiv anevrisme sau atacuri vasculare cerebrale.
Orice persoana care observa inegalitate la nivelul pupilelor trebuie sa contacteze medicul. Acesta poate evalua corect situatia si poate oferi tratament acolo unde este necesar. In cazul afectiunilor grave ce se ascund in spatele anizocoriei, cu cat sunt detectate mai rapid, cu atat sansele de recuperare si supravietuire sunt mai mari.
Bibliografie:
Anisocoria. (n.d.). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh?Db=mesh&Cmd=DetailsSearch&Term=%22Anisocoria%22%5BMeSH+Terms%5D
Boisvert, C. J., & Tran, N.-A. (2019). Anisocoria. https://eyewiki.aao.org/Anisocoria
Horner's syndrome. (2017). https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6670/horners-syndrome
Kennedy, S., et al. (2013). Examining the pupils. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680589/
Label: Salagen — pilocarpine hyrochloride tablet, film coated. (2019). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=fb4810ec-d26f-429d-b87c-5898a7870169
Modi, P., & Arsiwalla, T. (2019). Cranial nerve III palsy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526112/
Payne, W., & Barrett, M. J. (2019). Anisocoria. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470384/
Pilocarpine ophthalmic. (2017).https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682874.html
Steck, R. P., et al. (2018). Physiologic anisocoria under various lighting conditions. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5757963/