Cel mai frecvent efect secundar asociat tatuajelor consta in inflamatia minora a tegumentului. Cu toate acestea, de fiecare data cand bariera naturala reprezentata de piele este afectata, exista riscuri de infectare.
Intr-un sondaj efectuat in 2015 pe 2.225 de adulti, 29% dintre acestia aveau cel putin un tatuaj. Conform unui studiu ulterior, intre 0.5 si 6% dintre adultii cu tatuaje au experimentat complicatii de natura infectioasa.
Tatuajele care produc simptome severe sau dureri ce persista mai mult de cateva zile sau saptamani sunt adesea infectate si necesita ingrijiri medicale.
Atunci cand sunt facute de artisti cu renume si intr-un salon echipat cu aparatura moderna, tatuajele cauzeaza, de obicei, doar durere, inflamatie si eritem. Aceasta este o reactie normala, ulterior cu vindecarea putand sa apara uscaciunea si pruritul zonei respective. Cu ingrijire si igiena corespunzatoare, cele mai multe tatuaje noi se vindeca integral in cateva saptamani.
In unele cazuri, tatuajele pot provoca infectii care sa necesite ingrijiri medicale si tratament. Acest lucru este valabil in special in cazul persoanelor care au sistemul imunitar compromis sau au alergii la cerneala, pigmenti si alti diferiti coloranti. In plus, realizarea tatuajelor in medii inadecvate, de catre persoane amatoare si care utilizeaza instrumente necalitative creste riscul de infectie.
Simptomele infectiilor ce sunt asociate cu tatuajele sunt:
- febra peste 38 de grade Celsius;
- durere prelungita sau severa;
- inflamatie si roseata;
- leziuni cutanate prin care se elimina lichide albicioase sau galbui;
- dureri musculare sau generalizate;
- sete extrema si constanta;
- diaree;
- greata si varsaturi.
Majoritatea infectiilor asociate tatuajelor apar deoarece protectia oferita de piele a fost alterata, permitand germenilor sa patrunda in interior. Realizarea de tatuaje poate provoca infectii si prin introducerea unor anumite substante infectioase sau alergeni la nivelul pielii sau sangelui.
Infectiile bacteriene
Unele infectii bacteriene pot fi transmise prin intermediul instrumentarului contaminat, inclusiv a cernelii, prin lasarea bacteriilor la nivelul plagii formate. Cel mai frecvent, infectiile de acest tip sunt produse de stafilococul auriu si de stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA).
Cei mai multi stafilococi pot fi combatuti prin tratament cu antibiotice, insa stafilococul auriu meticilino-rezistent este greu de invins. Acesta a devenit rezistent la cele mai cunoscute antibiotice si este extrem de dificil de tratat. Persoanele cu MRSA prezinta adesea febra severa, dureri generalizate la nivelul intregului corp, pneumonie si diferite afectiuni imunologice, inclusiv artrita. Alte complicatii asociate infectiei cu MRSA includ:
- infectii ale fluxului sangvin si sepsis;
- sindrom de soc toxic;
- eruptii cutanate;
- insuficienta de organ;
- afectarea valvelor inimii;
- coma;
- deces.
Infectii cu micobacterii netuberculoase
In ultimul deceniu, infectiile cu micobacterii netuberculoase au devenit o cauza din ce in ce mai frecventa a infectiilor cutanate asociate tatuarii. Majoritatea infectiilor de acest tip par a fi cauzate de cerneala contaminata, dar si de utilizarea unei ape nesterile atunci cand se dilueaza colorantii.
Potrivit cercetatorilor din Statele Unite ale Americii, exista un caz recent in care 35 de persoane au fost infectate cu Mycobacterium chelonae din cauza utilizarii unui lot de cerneala contaminat. Cel mai frecvent, infectia de acest tip se manifesta prin eruptii cutanate rosiatice.
Infectii virale
Mai multe tipuri de infectii virale pot fi transmise prin intermediul surselor contaminate atunci cand pielea este alterata din cauza tatuarii. Sursele cele mai frecvente ale infectiilor virale sunt reprezentate de ace sau echipamente care nu au fost sterilizate corespunzator intre utilizari.
Potentialele infectii virale asociate cu tatuajele sunt:
- hepatita B;
- hepatita C;
- HIV;
- Infectia cu virusul herpes simplex (HSV).
Conform unui studiu din 2016, aproximativ 10% dintre cernelurile pentru tatuaj sunt contaminate. Unii oameni, in special cei cu boli imunologice, pot avea raspunsuri imune mult mai severe decat in mod normal la procedura si cernelurile utilizate pentru a face un tatuaj.
In alte cazuri, persoanele care doresc tatuajul pot fi alergice la cerneala. Substanta macromoleculara la care este facuta alergia poarta numele de hapten si este regasita frecvent in cerneala rosie, albastra si verde. Alergiile la cerneala pentru tatuat sunt destul de grave, producand leziuni cutanate ce necesita ingrijire medicala imediata.
Cele mai multe tatuaje realizate de catre profesionisti produc doar inflamatii minore, iar gheata poate ajuta la ameliorarea acestora. Medicamentele antiinflamatorii pot, de asemenea, sa diminueze durerea si inflamatia resimtite dupa tatuare. Simptomele reactiilor alergice minore pot fi gestionate prin administrare de antihistaminice, de exemplu diclorhidrat de cetirizina.
In cazul infectiilor cutanate minore se recomanda creme, unguente sau chiar medicamente orale antibiotice. Daca se suspecteaza afectiuni mai grave, precum infectii virale, se poate colecta o mica proba de tesut de la nivelul zonei afectate pentru examinare si diagnostic de laborator.
Cea mai usoara modalitate de a preveni sau de a reduce riscul infectiilor asociate tatuajelor consta in alegerea unui artist tatuator cu experienta si realizarea in saloane profesionale. De asemenea, persoanele cu sisteme imunitare slabite ar trebui, de obicei, sa evite realizarea tatuajelor daca doresc sa evite complicatiile.
Alte sfaturi cu privire la profilaxia infectiilor asociate cu tatuajele sunt reprezentate de:
- realizarea tatuajelor doar in locuri specializate si de catre persoane special instruite, eventual cu recenzii pozitive;
- evaluarea curateniei salonului inainte de a accepta inceperea realizarii tatuajului;
- asigurarea cu privire la faptul ca acele sunt noi, iar echipamentele sterile;
- asigurarea cu privire la calitatea cernelii;
- asigurarea cu privire la tehnica efectuarii tatuajului, mai ales cu privire la normele de igiena si dezinfectare;
- artistul ce realizeaza tatuajul trebuie sa poarte manusi pe toata durata procedurii;
- informarea persoanelor ce realizeaza tatuajul cu privire la orice afectiuni de sanatate, mai ales boli infectioase sau afectiuni cutanate.
Dupa realizarea tatuajului, riscul de infectie poate fi redus in mod semnificativ prin mentinerea unei igiene corespunzatoare a regiunii respective. Astfel, zona trebuie spalata cu apa si sapun, iar atingerea sa nu trebuie sa se realizeze decat daca mainile sunt curate.
Tatuajul poate fi acoperit cu bandaje sterile pentru mai multa protectie. In plus, pot fi folosite creme hidratante pentru a reduce riscul de prurit si cicatrici.
Deoarece tatuajele devin din ce in ce mai populare, cercetatorii au monitorizat in mod constant riscurile asociate, tocmai pentru a le putea preveni. Printre cele mai frecvente complicatii aparute in urma realizarii de tatuaje se regasesc:
- cicatrici;
- infectii ce apar chiar si la cativa ani de la tatuare;
- inflamatie pe termen lung;
- sensibilitatea zonei la razele solare;
- durere;
- raspandirea pigmentului la zonele din jurul tatuajului;
- inflamatia ganglionilor limfatici;
- keratoacantom.
In plus, s-a stabilit ca tatuajele nu reprezinta un factor de risc pentru cancer. Chiar si asa, un medic trebuie sa evalueze simptomele aparute, pentru a putea stabili daca este nevoie sau nu de tratament.
Bibliografie:
Dieckmann, R., Boone, I., Brockmann, S. O., Hammerl, J. A., Kolb-Murer, A., Goebeler, M., … Al Dahouk, S. (2016, October 7). The risk of bacterial infection after tattooing: A systematic review of the literature.Deutsches rzteblatt International,113(40), 665–671. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5290255/
Kennedy, B. S., Bedard, B., Younge, M., Tuttle, D., Ammerman, E., Ricci, J., … Goldgeier, M. H. (2012, September 13). Outbreak of Mycobacterium chelonae infection associated with tattoo ink.New England Journal of Medicine, 367, 1020–1024. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1205114#t=article
Serup, J., Carlsen, K. H., & Sepehri, M. (2015, March 26). Tattoo complaints and complications: Diagnosis and clinical spectrum [Abstract]. Current Problems in Dermatology, 48, 48–60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25833625
Serup, J. (2017, March 10). How to diagnose and classify tattoo complications in the clinic: A system of distinctive patterns [Abstract]. Current Problems in Dermatology, 52, 58–73. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28288451
Shannon-Missal, L. (2016, February 10). Tattoo takeover: Three in ten Americans have tattoos, and most don't stop at just one. http://www.theharrispoll.com/health-and-life/Tattoo_Takeover.html
Simunovic, C., & Shinohara, M. M. (2014, November 11). Complications of decorative tattoos: Recognition and management [Abstract]. American Journal of Clinical Dermatology, 15(6), 525–536. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40257-014-0100-x
Syphilis CDC fact sheet (detailed). (2017, February 13). https://www.cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis-detailed.htm
Tattoo-associated nontuberculous mycobacterial skin infections – multiple states, 2011-2012. (2012, August 24), 61(33), 653–656. https://www.researchgate.net/publication/278372518_Tattoo-associated_nontuberculous_mycobacterial_skin_infections_-_multiple_States_2011-2012