Arterele reprezinta vasele de sange care transporta sange oxigenat de la nivelul cordului in intreg organismul pentru desfasurarea proceselor metabolice. Arterele fac parte din sistemul circulator al organismului care indeplineste un rol important atat in metabolism, cat si in detoxifierea organismului prin transportul produsilor reziduali spre a fi eliminati.
Exista in organismul uman doua artere care nu se supun regulii de transport a sangelui oxigenat. Aceste doua artere au rolul de a tansporta sange dezoxigenat.
Prima artera ce indepineste acest rol este artera pulmonara - transporta sange dezoxigenat de la nivelul ventriculului drept catre plaman pentru a fi oxigenat, iar cea de-a doua artera cu rol in transportul sangelui dezoxigenat este artera ombilicala, care transporta sange dezoxigenat de la fat catre mama.
Un rol important in buna functionare a organismului il detin arterele coronare. Acestea au rolul de a transporta sange oxigenat catre inima si astfel furnizeaza cordului energia necesara pentru a se contracta. Reprezinta un loc unde procesul de ateroscleroza are foarte multe implicatii de natura clinica.
Obstruarea acestor artere prin procesul de ateroscleroza duc la un eveniment cardiovascular de tipul infarctului miocardic acut, in cazul un care vorbim de o obstructie totala sau la manifestari de tipul anginei pectorale, in cazul in care obstructia este partiala.
Procesul de ateroscleroza implica nu doar arterele coronare, ci poate fi prezent si la nivelul aortei, arterelor renale, arterelor tubului digestiv, arterelor membrului inferior sau superior etc.
Arterele ajung sa sufere in momentul in care o serie de comportamente alimentare si vicii sunt practicate. Este important ca individul sa cunoasca acesti factori de risc si sa faca tot posibilul sa ii controleze pentru a-si proteja arterele cat mai mult timp.
1. Alcoolul moderat
Este dovedit medical faptul ca alcoolul consumat in exces este un catalizator al bolilor arteriale. Pe de alta parte, tot medical s-a dovedit si faptul ca alcoolul consumat cu moderatie are un rol protector la nivelul arterelor.
Pentru a defini cat mai bine consumul moderat de alcool, asociatiile de profil au definit unitatea de alcool sau bautura standard. Astfel ca, in cazul barbatilor, alcoolul are efect protector daca nu se depasesc 2 bauturi standard pe zi, iar in cazul femeilor - o bautura standard pe zi.
De exemplu - consumul a 280 ml de vin sau 680 mL de bere sau 80 ml de tarie, in cazul barbatilor, respectiv 140 ml de vin sau 340 ml de bere sau 40 ml de tarie, in cazul femeilor, reprezinta cantitatea de alcool consumata pe zi ce exercita un rol protector asupra vaselor de sange.
Faptul ca nu se consuma alcool deloc in unele zile nu permite un consum in exces in alte zile. Aceasta practica a consumului neregulat si in exces de alcool aduce cu sine implicatii grave in ceea ce priveste sanatatea si integritatea cordului. Riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic fiind unul foarte mare.
2. Renuntarea la fumat
Atat Societatea Americana a Inimii (AHA), cat si Societatea Canadiana subliniaza faptul ca renuntarea la fumat este cel mai important pas pe care individul il poate face pentru o viata mult mai sanatoasa.
Cercetatorii au aratat faptul ca renuntarea la fumat injumatateste riscul de accident vascular cerebral si prelungeste viata. Unul din cinci decese de cauza cardiovasculara sunt strans legate de fumat. Un studiu retrospectiv a aratat faptul ca si fumatul pasiv implica un risc foarte mare de a dezvolta accident vascular cerebral.
Cum afecteaza fumatul vasele de sange?
1. Deformeaza stratul intern din peretele vasului de sange si astfel creeaza conditiile favorabile dezvoltarii placilor de aterom;
2. Fumul de tigara creste cantitatea de fibrinogen si de trombocite si astfel este favorizat procesul de formare a cheagurilor;
3. Prin substantele continute intr-o tigara, vasele de sange se ingroasa. Structura peretilor este afectata, si astfel pot aparea dilatatii in peretii vaselor cunoscute sub denumirea de anevrisme.
4. In cazul pacientilor diabetici, care deja au un risc crescut de a dezvolta boli cardiace, fumatul multiplica acest risc.
3. Prevenirea infectiilor respiratorii
Infectiile respiratorii pot reprezenta un alt trigger in afectarea vaselor de sange. Boli precum gripa, bronsita sau pneumonia pot dubla riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic la pacientii care au deja un teren propice de a dezvolta astfel de boli. Infectiile respiratorii cauzeaza un raspuns inflamator ce se manifesta la nivelul intregului organism. In cadrul acestui raspuns inflamator sunt prinse si vasele de sange.
Prezenta placilor de aterom la nivelul vaselor de sange in contextul inflamatiei generalizate se poate solda cu ruptura placii de aterom si formarea de cheaguri de sange la acest nivel. Astfel, aceasta inlantuire de evenimente conduc la aparitia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.
Este indicat ca pacientii care sufera de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare sa minimizeze acest risc prin vaccinare anuala antigripala, consum regulat de fructe si vegetale care sa mentina sistemul imun in conditii bune de functionare si astfel sa previna aparitia acestor afectiuni respiratorii care in anumite circumstante pot fi fatale.
Absenta expunerii la lumina solara este un alt factor care poate cauza arterelor. Expunerea regulata la razele de soare este esentiala pentru sanatatea intregului organism. Lumina solara stimuleaza pielea sa sintetizeze vitamina D. Vitamina D are un rol protector in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale, cancere, diabet, poliartrita reumatoida etc.
O serie de studii efectuate in Marea Britanie a aratat faptul ca atmosfera innorata, ce caracterizeaza aceasta tara, duce la concentratii scazute de vitamina D in organism si la aparitia accidentelor cerebrale si a infarctelor miocardice. Expunerea timp de 15-20 de minute a bratelor si picioarelor la razele solare mentine un nivel adecvat de vitamina D in organism.
In anotimpul rece este indicat consumul de alimente si suplimente cu vitamina D pentru a mentine concentratiile la valori normale. Consumul de lapte, branza, oua, cereale, ton, somon asigura un aport de vitamina D pe perioada iernii.
4. Controlul hipertensiunii arteriale
Aceasta conditie este de fapt punctul de start al cercului vicios in care bolile arteriale isi fac simtita prezenta. Prezenta hipertensiunii arteriale nu face altceva decat sa accelereze procesul de afectare vasculara. Acest proces la randul sau nu face altceva decat sa agravaze si mai mult hipertensiunea arteriala. Din acest motiv este indicat un control periodic la medic pentru detectarea hipertensiunii arteriale si pentru controlul optim al acesteia.
In literatura de specialitate, hipertensiunea arteriala are dublu statut. Pe de-o parte este o boala, si ca orice boala trebuie diagnosticata si tratata, iar pe de alta parte este un factor de risc pentru dezvoltarea alor boli cardiovasculare. Acest statut subliniaza si mai mult ideea de diagnostic precoce si tratament al hipertensiunii - singura situatie prin care pot fi reduse riscurile asociate.