Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale

Alcoolul si metodele anticonceptionale

Alcoolul poate afecta in mod direct multe aspecte cu privire la sanatate, dar metodele anticonceptionale nu sunt afectate de consumul moderat al acestei substante. Cu toate acestea, consumul exagerat de alcool poate duce la reducerea indirecta a eficacitatii modalitatilor de control a sarcinii.

Alcoolul afecteaza judecata, putand produce ulterior un comportament sexual riscant. De asemenea, capacitatea unei persoane de a folosi corect metodele anticonceptionale poate fi alterata.

Alcoolul si anticonceptionalele

Potrivit cercetarilor, urmatoarele metode contraceptive vor continua sa functioneze in acelasi mod, chiar daca persoana in cauza consuma alcool:

- anticonceptionalele;
- prezervativele;
- dispozitivele intrauterine (sterilet);
- implanturile contraceptive subdermice;
- plasturii contraceptivi;
- inel contraceptiv vaginal;
- contraceptivele injectabile.

Cu o utilizare corecta, aceste metode sunt eficiente in proportie de 91-99%. Se considera ca pilulele anticonceptionale sunt eficiente in 99% din cazuri daca sunt utilizate corect. Totusi, facand legatura cu consumul de alcool, persoanele care beau prea mult pot experimenta varsaturi.

Daca varsaturile apar in primele doua ore de la administrarea pilulei, eficacitatea acesteia scade. In acest caz trebuie luata o noua pilula cat mai curand posibil, urmand ca un medic specialist sa fie consultat cat mai rapid pentru cele mai bune indicatii.

Alcoolul poate afecta, de asemenea, judecata si memoria persoanei ce il consuma. In acest caz, o persoana care consuma prea mult alcool poate uita sa ia pilula contraceptiva in acea zi sau o poate lua necorespunzator. Chiar si lipsa unei singure doze poate provoca ovulatia. Daca au loc relatii sexuale in zilele de fertilitate, iar contraceptia nu este utilizata, exista sanse de 27-33% sa apara o sarcina nedorita.

In cazul in care se constientizeaza faptul ca o pilula contraceptiva a fost omisa si se doreste evitarea sarcinii, se recomanda folosirea prezervativelor sau o alta metoda de contraceptie pentru o perioada suplimentara de 4 saptamani.

Cum este afectata toleranta la alcool?

Femeile care utilizeaza anticonceptionale metabolizeaza sau proceseaza alcoolul mai lent decat femeile care nu utilizeaza aceasta metode contraceptiva. Acest lucru are drept motiv faptul ca ficatul trebuie sa metabolizeze si hormonii din medicamente, cat si alcoolul consumat. Ca urmare, alcoolul tinde sa ramana in organism timp indelungat, iar efectele acestuia dureaza mai mult.

De asemenea, durata aceasta se prelungeste si mai mult in perioadele de menstruatie, corpul eliberand cantitati si mai mari de hormoni. In plus, femeile tind sa se imbete mult mai rapid decat barbatii, deoarece organismele lor contin mult mai putine enzime ce descompun alcoolul (alcool dehidrogenaza).

Alte riscuri asociate

Consumul de cantitati crescute de alcool duce la alte riscuri, in special in ceea ce priveste comportamentul sexual.

Persoanele aflate in stare de ebrietate nu mai tin cont de anumite aspecte importante cu privire la contraceptie. Astfel, nu se mai folosesc prezervative sau alte metode contraceptive pentru protectie impotriva infectiilor sau sarcinii. De asemenea, ulterior actului sexual se poate regreta alegerea partenerului sexual.

Autorii unui studiu din 2015 au examinat relatia dintre consumul de alcool si comportamentul sexual la adultii cu varste de 26-38 de ani. In acest studiu s-a descoperit ca 13,5% dintre barbati si 11,9% dintre femeile din studiu au prezentat regret dupa comportamentul pe care l-au avut in timp ce se aflau sub influenta bauturilor alcoolice. Aceste rezultate au inclus regretarea contactului sexual, regretarea alegerii partenerului, dar si omiterea de a utiliza metode contraceptive.

Un alt aspect important se refera la agresiunea sexuala. Studiile sugereaza ca exista legaturi stranse intre agresiunea sexuala si consumul de alcool. Astfel, se considera ca 50% dintre persoanele ce realizeaza abuzuri sexuale se afla sub influenta alcoolului in momentul acestora. In plus, exista cazuri in care femeile au afirmat ca au fost violate, chiar daca ele au acceptat contactul sexual atunci cand erau in stare de ebrietate.

Ce este de facut?

In primul rand, persoanele care iau pilule anticonceptionale si stiu ca vor bea ar putea sa ia in considerare urmatoarele aspecte:

- punerea unei alarme pentru a le reaminti sa-si ia pilula la timp;
- administrarea pastilelor in perioade ale zilei in care nu se consuma alcool;
- utilizarea prezervativelor atunci cand exista dubii cu privire la administrarea anticonceptionalelor.

De asemenea, este foarte importanta alegerea unei metode contraceptive ideale, care sa poata fi urmata corect. Exista numeroase forme contraceptive, iar medicul poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la acestea.

Conform studiilor, cele mai frecvente forme de contraceptie utilizate sunt urmatoarele:

- anticonceptionalele;
- ligatura trompelor uterine;
- prezervativele;
- dispozitivele intrauterine.

Factorii ce trebuie luati in considerare atunci cand se alege cea mai buna metoda de protectie impotriva sarcinii sunt:

- eficienta metodei impotriva sarcinii;
- eficienta metodei impotriva infectiilor cu transmitere sexuala;
- usurinta si modul de folosire;
- efectele asupra menstruatiei;
- impactul asupra placerii sexuale;
- durata efectelor;
- daca este sau nu reversibila;
- costul;
- efectele secundare potentiale;
- daca implica administrare de hormoni sau nu.

Se considera ca anticonceptionalele sunt cele mai folosite atunci cand nu se doreste o sarcina. Aceste pilule sunt usor de administrat, regleaza menstruatiile si reduc crampele din timpul acestora. Totusi, sarcina este posibila chiar si imediat dupa intreruperea administrarii.

De asemenea, exista si reactii adverse ale anticonceptionalelor, precum greata, crestere in greutate, scaderea libidoului, migrene etc. In plus, anumite antibiotice si alte medicamente pot interactiona cu anticonceptionalele, reducandu-le astfel eficacitatea.

Pentru persoanele care au dificultati in a-si aminti sa isi administreze la timp pastila, un dispozitiv de contraceptie pe termen lung poate fi mult mai potrivit. Pentru acest lucru exista metode, precum steriletul, implanturi si injectii. Medicul poate oferi cele mai bune recomandari si informatii cu privire la fiecare metoda in parte, dar si care este cea mai indicata in cazul fiecarei persoane.

Concluzii

Consumul de alcool nu reduce eficacitatea metodelor contraceptive. Cu toate acestea, pastilele anticonceptionale pot amplifica efectele alcoolului. Acest lucru poate afecta judecata si poate duce la un comportament riscant, inclusiv din punct de vedere sexual. De exemplu, persoanele in stare de ebrietate pot uita sa isi ia pastila sau pot elimina pastila prin varsaturi.

Daca varsaturile apar in decurs de doua ore de la administrarea anticonceptionalelor exista o probabilitate crescuta de sarcina.

Se indica luarea unor masuri de precautie suplimentare pentru a evita sarcinile nedorite. Acestea includ consumarea cu moderatie a alcoolului, dar si detinerea unei forme suplimentare de protectie, precum prezervativele. Prezervativul reprezinta singura metoda care ofera protectia impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. De asemenea, pot fi puse alarme zilnice pentru aducere aminte sau se poate trece la o forma mai convenabila de contraceptie, care nu presupune administrare zilnica. Metodele sunt variate, iar medicul poate oferi cele mai bune indicatii.

Bibliografie:

Abbey, A., Zawacki, T., Buck, P. O., Clinton, A. M., & McAuslan, P. (n.d.). Alcohol and sexual assault. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-1/43-51.htm
Alcohol. (n.d.). https://shcs.ucdavis.edu/topics/alcohol
Connor, J. L., Kydd, R. M., & Dickson, N. P. (2015, August 12). Alcohol involvement in sexual behaviour and adverse sexual health outcomes from 26 to 38 years of age. PLoS One, 10(8), e0135660. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0135660
Daniels, K., Daugherty, J., & Jones, J. (2014, December). Current contraceptive status among women aged 15–44: United States, 2011–2013. https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db173.pdf
Does drinking alcohol effect how well my birth control works? (2015, June 22). https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/does-drinking-alcohol-effect-how-well-my-birth-control-works
How effective is the birth control pill. (n.d.). https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill
Key statistics from the national survey of family growth. (2018, March 1). https://www.cdc.gov/nchs/nsfg/key_statistics/c.htm#currentuse
Men's guide to getting the timing right. (n.d.). https://yourfertility.org.au/for-men/the-best-time-for-conception/
Udoff, L. C. (2012, April). Ten common misconceptions about fertility. https://www.givf.com/specialfeatures/enewsapril2012.shtml