Cancerul de col uterin: cand este contraindicata conizatia

Care sunt cauzele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin reprezinta un tip de cancer ce afecteaza partea inferioara a uterului. Cauzele acestui tip de cancer sunt numeroase, fiind implicate diverse tulpini ale HPV si infectii cu transmitere sexuala.

In primele faze, cancerul de col uterin este asimptomatic, dar ulterior pot sa apara:

- sangerari anormale, intre menstre;
- sangerari dupa contactul sexual;
- sangerari in ciuda instalarii menopauzei;
- dispareunie (dureri in timpul actului sexual);
- secretii vaginale cu miros sau consistenta anormala;
- dureri pelvine.

Aceste simptome nu indica intotdeauna cancerul si nu apar obligatoriu toate. Cu toate acestea, prezenta simptomatologiei trebuie sa trimita intotdeauna catre un medic, pentru ca situatia sa fie evaluata corect si sa se ofere cel mai bun tratament.

Ce este conizatia?

Conizatia se poate defini ca fiind o interventie prin care se excizeaza o portiune in forma de con de la nivelul colului uterin pentru a trata sau diagnostica cancerul de la acest nivel.

Pe larg, conizatia se utilizeaza pentru a pune diagnosticul definitiv al leziunilor intraepiteliale scuamoase sau glandulare, pentru excluderea carcinoamelor microinvazive, dar si pentru tratamentul conservator al neoplaziei intraepiteliale cervicale.

Conizatia poate fi realizata sub mai multe forme. Astfel, se disting 3 tipuri de conizatie:

- conizatie cu bisturiu rece – Cold-Knife Conisation sau CKC;
- conizatie cu laser;
- conizatia cu ansa diatermica – se regaseste sub diferite denumiri, precum electroconizatie (ERAD), electrorezectie cu ansa diatermica sau excizie cu ansa electrificata (LEEP/LLETZ).

Indiferent de scopul conizatiei (tratament sau diagnostic), tehnicile sunt relativ identice.

Electroconizatia utilizeaza curentul electric pentru a indeparta zona dorita si pentru a coase simultan tesuturile din jur. Conizatia cu laser utilizeaza, dupa cum ii spune si numele, laserul, avand o perioada de recuperare foarte buna.

Conizatia cu bisturiu rece este o tehnica ce se mai utilizeaza doar in situatii speciale, fiind folosite tehnicile mai moderne. De asemenea, conizatia cu bisturiu rece are dezavantajul ca implica o sangerare mult mai abundenta decat celelalte optiuni.

Trebuie cunoscut faptul ca in unele cazuri se pot utiliza combinatii ale acestor proceduri. De exemplu, procedurile ce au fost incepute utilizand laserul pot fi completate prin tehnica cu bisturiu rece.

Istoricul conizatiei

Proceduri asemanatoare cu conizatia au fost folosite la inceputul secolului al XIX-lea in incercarea de a elimina tumorile cervicale. In timpul celei de-a doua jumatati a secolului XX, conizatia a evoluat ca un instrument important de diagnostic, dar si de tratament al neoplaziei intraepiteliale cervicale (CIN).

Totusi, odata cu trecerea timpului, conizatia a inceput sa se foloseasca mai rar ca metoda de diagnostic, fiind inlocuita cu biopsiile cervicale dirijate colposcopic. Cu toate acestea, ramane un instrument de diagnosticare foarte util in anumite situatii.

Indicatiile conizatiei

Conizatia este utilizata ca metoda de diagnostic in urmatoarele situatii:

- atunci cand sunt gasite anomalii la nivelul celulelor epiteliale, in special HSIL (leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt) si LSIL (leziune scuamoasa intraepiteliala de grad scazut), in absenta unor leziuni brute sau colposcopice ale colului uterin;

- atunci cand colposcopia este necorespunzatoare, iar examinatorul nu poate examina intreaga zona dorita, inclusiv jonctiunea scuamo-cilindrica, mai ales la femeile cu anomalii ale celulelor epiteliale;

- existenta unor incertitudini cu privire la diagnosticul prin biopsie directa;

- detectarea CIN in timpul chiuretajului endocervical;

- existenta unor dovezi citologice sau histologice cu privire la malignitate.

Pe langa importanta conizatiei ca metoda de diagnostic, poate fi folosita ca metoda terapeutica. Conizatia este in prezent modalitatea preferata de a trata CIN 2 si CIN 3. Toate abordarile descrise, de la conizatia cu bisturiu rece, pana la electrorezectie cu ansa diatermica sunt la fel de eficiente.

Totusi, trebuie stiut ca pe langa aceste interventii, neoplazia intraepiteliala cervicala poate fi tratata si prin histerectomie, crioterapie sau electrocoagulare.

In principal, decizia cu privire la metoda de tratament ideala este luata in functie de gradul si amploarea bolii, varsta pacientei, dorinta de a mai avea sau nu copii, dar si de istoricul cu privire la boala neoplazica si alte incercari de tratament.

Deoarece metodele distructive de tratament, precum crioterapia, nu ofera esantioane pentru studiile histologice, utilizarea lor ar trebuie sa se limiteze la acele femei la care s-a stabilit un diagnostic precis preoperator prin constatari biopsice directe.

Contraindicatii

Conizatia nu are multe contraindicatii, dar, indiferent de tipul ei, ar trebui evitata in timpul sarcinii. Acest lucru nu este intotdeauna posibil, dar trebuie luat in calcul, deoarece tehnica produce o sangerare semnificativa, uneori chiar mai mare de 500 ml de sange.

Cercetarile au relevat faptul ca aproximativ 30% dintre pacientele insarcinate care au suferit interventia de conizatie au dezvoltat hemoragie postoperatorie tardiva, iar pierderea fatului a fost raportata in aproximativ 10% din aceste cazuri.

Cu toate acestea, efectuarea acestei proceduri poate fi uneori realizata in cazul cancerului invaziv descoperit in primul sau al doilea trimestru al sarcinii.

Alte contraindicatii:

- cervicita severa;
- terapia anticoagulanta;
- starea generala alterata si riscul de a nu suporta anestezia generala;
- existenta unui cervix de dimensiuni reduse.

Riscuri asociate

In mod normal, dupa conizatie:

- pot sa apara sangerari vaginale timp de cateva zile;
- pot sa apara diferite secretii vaginale sangvinolente sau maronii pentru aproximativ 3 saptamani;
- se interzice contactul sexual pentru 3 saptamani;
- se interzice dusul vaginal.

Aceste aspecte trebuie cunoscute pentru a se reduce anumite riscuri suplimentare. Pe langa riscul de sangerare crescuta, conizatia implica si alte riscuri importante. In cazuri rare, conizatia poate duce la ingustarea colului uterin (stenoza cervicala), urmata de infertilitate.

De asemenea, femeile care au suferit aceasta interventie pot prezenta un risc crescut de avort spontan sau nastere prematura, deoarece poate sa apara insuficienta sau incompetenta cervicala (colul nu se mai poate inchide in timpul sarcinii).

Medicul trebuie informat de urgenta daca dupa interventie apar urmatoarele simptome:

- febra;
- sangerari moderate sau severe (mai intense decat in timpul unei menstruatii obisnuite);
- durere pelvina ce creste in intensitate;
- secretii vaginale galbui sau care au un miros neplacut.

Concluzii

Cancerul de col uterin este o afectiune ce trebuie diagnosticata cat mai rapid pentru a exista un diagnostic favorabil. Metodele de diagnostic pot varia, iar tratamentele difera in functie de severitatea bolii. Conizatia presupune eliminarea unui segment in forma de con de la nivelul colului uterin, in scop terapeutic sau diagnostic.

Fiind o interventie chirurgicala, conizatia presupune anumite riscuri, mai ales cel de sangerare crescuta. Cu toate acestea, beneficiile depasesc riscurile, iar interventia este realizata si indicata astfel incat riscurile sa fie cat mai mici cu putinta.

Surse:

https://emedicine.medscape.com/article/270156-overview#a12
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352506
https://www.medicalnewstoday.com/articles/159821.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441845/
https://www.uwhealth.org/health/topic/surgicaldetail/-cone-biopsy/hw27835.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Cervical_conization