Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (sau pe scurt ADHD) cauzeaza o gama larga de simptome, incluzand aici hiperactivitate, dificultate in concentrarea atentiei si probleme de comportament. ADHD poate afecta, de asemenea, si relatiile romantice, sentimentul de valoare personala sau chiar performantele sexuale.
Aceste indicii nu sunt folosite pentru a pune diagnosticul si pot fi cauzate fie de catre tulburarea in sine, fie de catre efectele secundare ale medicamentelor folosite in tratament.
Cu toate ca ADHD este cel mai adesea diagnosticat inca din copilarie, aceasta tulburare afecteaza si viata multor adulti. Anumite persoane adulte care sufera de ADHD au raportat ca viata lor sexuala sufera schimbari.
A stabili simptomele ADHD care afecteaza viata sexuala este dificil deoarece aceste schimbari pot afecta pe fiecare intr-un mod diferit.
Anumite persoane care sufera de ADHD au raportat faptul ca au remarcat schimbari in ceea ce priveste impulsul sexual. Alte persoane au experimentat disparitia dorintei sexuale sau hiposexualitatea. Astfel de persoane nu mai manifesta interes cu privire la activitatea sexuala, fie ca vad o provocare in a se concentra asupra sexului, fie ca isi pierd interesul in mijlocul actului sexual.
Hiposexualitatea poate fi un simptom asociat cu ADHD, dar in acelasi timp poate surveni ca efect secundar al medicatiei sau antidepresivelor care sunt folosite pentru managementul simptomelor ADHD.
Exista persoane care intampina alte probleme cauzate de ADHD pe langa pierderea impulsului sexual. Aceste persoane pot avea un impuls sexual normal, sanatos, dar au probleme in a atinge orgasmul pe durata actului sexual. Acest lucru poate fi cauzat de plictiseala, probleme cu concentrarea sau alte sentimente.
In anumite cazuri, imposibilitatea de a avea orgasm este o consecinta a medicatiei.
Multe persoane care sufera de ADHD manifesta hipersensibilitate fata de o multime de lucruri, inclusiv fata de atingere. Prin faptul ca sunt hipersensibile, anumite persoane pot experimenta stari de disconfort sau chiar durere atunci cand sunt stimulate in zonele organelor genitale ca urmare a tulburarilor de ADHD.
Aceasta sensibilitate se poate extinde si in alte sensuri. Astfel, mirosuri sau gusturi care sunt asociate cu activitatea sexuala pot reduce gradul de excitare sau pot crea dificultati in concentrarea pe actul in sine.
Unul dintre simptomele strans legate de ADHD este hiperactivitatea. Aceasta hiperactivitate poate afecta si viata sexuala a unor persoane. Persoanele care sufera de ADHD pot sa intampine dificultati in a se relaxa si a se deschide actului in sine. Astfel, pentru aceste persoane, excitarea este o problema.
Aceste persoane sunt de asemenea predispuse la dorinta de a schimba constant pozitiile sau pot intampina probleme in a se concentra suficient de mult pentru a duce la bun sfarsit actul sexual.
Adultii care sufera de ADHD pot prezenta o serie de alte simptome care pot include instabilitate emotionala sau simptome precum depresie sau anxietate. Astfel de simptome pot fi o adevarata provocare pentru viata de zi cu zi si pot, de asemenea, sa afecteze si viata sexuala a persoanelor respective.
Aceste probleme emotionale pot pune si mai multa presiune asupra relatiilor romantice, facand situatia chiar si mai dificila decat inainte.
Aceste simptome de instabilitate si anxietate pot afecta de asemenea si o persoana cu ADHD care nu se afla intr-o relatie sentimentala. Astfel de emotii ar putea conduce la deficiente pentru persoanele respective in a cauta relatii sentimentale sanatoase, dar si la ingrijorarea cu privire la capacitatea sexuala individuala.
Exista anumite tehnici si strategii prin care persoanele care sufera de ADHD le pot adopta pentru a imbunatati relatiile sexuale. Astfel, comunicarea, eliminarea surselor de distragere, concentrarea pe momentul prezent, efectuarea anumitor schimbari, programarea sau evitarea anumitor senzatii.
Comunicarea este un aspect vital pentru o viata sexuala sanatoasa pentru persoanele care sufera de ADHD. Prin discutii referitoare la orice problema privind relatiile sexuale, acestea pot fi imbunatatite si astfel apare si intelegerea partenerului.
Initial, comunicarea poate fi dificila pentru o persoana care sufera de ADHD, dar discutiile pot ajuta ambele persoane implicate sa se relaxeze si sa se bucure mai mult de sex.
Eliminarea surselor de distragere de la actul sexual in sine reprezinta o alta metoda de a combate problemele asociate cu ADHD in viata sexuala. Astfel, daca multe persoane agreeaza muzica pe fundal, pentru persoanele cu ADHD acest lucru poate reprezenta o sursa de distragere a atentiei si de dificultate in a se concentra la actul in sine.
Inchiderea televizorului, a radioului sau a computerului pe durata actului sexual poate ajuta in eliminarea acestor surse de distragere a atentiei. Si in acest caz, comunicarea este foarte importanta pentru a cunoaste care sunt momentele in care partenerii de cuplu sa fie romantici.
Concentrarea pe momentul prezent este de asemenea foarte importanta. A invata sa fii mereu concentrat pe momentul prezent se invata, iar activitati precum meditatia, yoga sau exercitiile de respiratie pot fi foarte bune metode in acest sens.
Astfel de activitati inainte de a te bucura de sex alaturi de partener poate ajuta la relaxarea ambilor parteneri si astfel fiecare sa se bucure de actul in sine.
Uneori problemele cu sexul pot fi combatute prin programarea actelor sexuale si respectarea acestei programari. De asemenea, schimbari in tehnicile sexuale si locurile unde au loc actele sexuale pot reprezenta metode eficiente in a combate problemele aparute in viata sexuala a anumitor cupluri.
Anumite simptome asociate cu ADHD pot crea dificultati in ceea ce inseamna relatiile sentimentale si viata sexuala a anumitor persoane. Solutia in a schimba aceste simptome pot fi diferite de la persoana la persoana, dar comunicarea si rabdarea intre parteneri sunt aspecte esentiale pentru rezolvarea acestor provocari.
In multe cazuri, a apela la un terapeut in probleme de sexualitate sau la un consilier in probleme de cuplu avand experienta in oferirea de ajutor cuplurilor care sufera de ADHD poate fi o solutie pentru a gasi indrumare in rezolvarea problemelor persoanelor care sufera de ADHD. Astfel, acele persoane pot sa gaseasca fericirea si sa se exprime liber in cadrul relatiilor sexuale in cuplu.
Bibliografie:
Geffen, J., & Forster, K. (2018, January). Treatment of adult ADHD: A clinical perspective. Therapeutic Advances in Psychopharmacology, 8(1), 25–32.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5761907/
Marsh, L. E., Norvilitis, J. M., Ingersoll, T. S., & Li, B. (2015). ADHD symptomatology, fear of intimacy, and sexual anxiety and behavior among college students in China and the United States. Journal of Attention Disorders, 19(3), 211 http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.862.138&rep=rep1&type=pdf
Pera, G. & Robin, A. L. (2016, January 8) Adult ADHD-Focused Couple Therapy: Clinical Interventions. Routledge, PA. https://books.google.com/books?id=op1YCwAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=en&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false