Durerea pelvina apare intre buric si partea de jos a abdomenului. Ea poate fi provocata de o infectie a cailor urinare, infectii transmise prin contact sexual, prostatitis, care este o inflamatie a prostatei.
Aceasta este o problema relativ comuna. Institutul National al Diabetului si Bolilor Digestive si ale Rinichilor (NIDDK) apreciaza ca durerea pelviana cronica afecteaza
10-15% din populatia de sex masculin in USA.
De obicei, durerea pelviana este insotita si de alte simptome. Diversele tratamente depind de cauze, de aceea este important sa se faca o investigatie aprofundata pentru fiecare caz.
ITU este o infectie bacteriana de-a lungul cailor urinare care includ uretra, vezica urinara, ureterele si rinichii.
Pacientii cu ITU reclama des ca durerea in abdomenul inferior si pelvis este cel mai frecvent simptom .
Alte simptome sunt:
- senzatie de arsura la urinare.
- nevoia de a urina des.
- schimbarea culorii sau a mirosului urinei.
- febra sau frisoane.
- dureri in alte zone, cum este partea inferioara a spatelui.
Un medic va trata ITU cu o gama de antibiotice.
O serie de infectii prin contact sexual (STI) ca gonoreea si clamydia, de asemenea, produc durere pelviana. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) estimeaza ca 2,86 milioane de infectii cu clamydia apar in SUA in fiecare an.
Simptomele includ:
- durere in regiunea pelviana.
- inflamatii ale uretrei.
- ejaculare spontana.
Clamydia este o bacterie care se transmite prin contact sexual obisnuit sau oral care poate infecta si rectumul sau anusul, putand cauza dureri si in aceste regiuni.
O afectiune numita lymphogranuloma venerum poate fi rezultatul diferitelor specii de bacterii care produc clamydia. Aceasta poate duce la dureri in in regiune pelviana si de aceea greu de tratat.
CDC mentioneaza ca lymphogranuloma venerum poate cauza focare de proctitis, care sunt inflamatii ale anusului si rectumului la barbatii care au contacte sexuale cu barbati.
Gonoreea infecteaza cam 820.000 persoane anual, dupa datele CDC. Infectia poate duce la simptome ca durere sau ejaculari spontane. Daca afecteaza si rectumul poate produce secretii din anus si durere la eliminarea fecalelor.
Prostatita este o inflamatie a prostatei, o mica glanda a aparatului reproducator al barbatului. Exista mai multe tipuri de prostatita in functie de regiunea in care apare bacteria.
Ea poate ajunge la glanda prin uretra, si raspandirea ei poate cauza dureri ale pelvisului, abdomenului inferior si a zonei lombare.
Prostatita acuta poate, de asemenea, duce la disconfort la nivelul penisului sau a testiculelor.
Durerea poate fi insotita si de alte simptome ca:
- febra.
- frisoane.
- greata si varsaturi.
- greutatea de a urina.
- mictiuni frecvente.
- senzatia de blocaj in timpul urinarii sau imposibilitatea de a urina.
- un jet slab sau intrerupt de urina.
- trezirea de multe ori pe noapte pentru a urina.
- ejaculari dureroase.
O infectie bacteriana a prostatei poate fi serioasa si orcine se confrunta cu aceste simptome trebuie sa se adreseze imediat medicului. Un urolog poate trata infectia bacteriana cu antibiotice.
Prostatita bacteriana cronica este o infectie repetata a prostatei. Simptomele sunt similare cu cele ale prostatitei acute, dar ele pot fi mai severe.
Urologul va adapta tratamentul cu doze mici de antibiotic sau o combinatie de antibiotice pentru o perioada mai lunga de timp.
In cazul greutatii de a urina, urologul poate prescrie medicamente alpha-blocante care ajuta la relaxarea vezicii urinare si a muschilor din apropiere si in asa fel se poate elimina urina.
In anumite cazuri, medicul poate recomanda interventie chirurgicala.
Inflamatia prostatitei care dureaza mult timp poate fi rezultatul unei prostatitei non-bacteriene, un tip de durere cronica a regiunii pelviene.
Medicii nu sunt inca pe deplin lamuriti care sunt cauzele acesteia. Este important sa se inteleaga ca aceasta inflamatie nu este produsa de o infectie bacteriana, deci nu raspunde la tratamentul cu antibiotice.
Potrivit Universitatii California din San Francisco, prostatita non-bacteriana este o problema comuna. Anumite tratamente medicamentoase pot ameliora si usura simptomele.
Prostatita poate sa nu aiba aproape niciun simptom. Analizele de sange pot scoate in evidenta un numar mare de celule albe, si medicul va dori sa excluda diagnosticul de cancer de prostata, inainte de a pune un diagnostic.
De multe ori, durerea in partea inferioara a abdomenului poate indica o hernie.
Hernia apare atunci cand o bucata de tesut sau intestin trece printr-o regiune slabita a muschiului. Deseori se formeaza o mica umflatura dureroasa in regiune.
Durerea se poate inrautati cand persoana respectiva isi incordeaza muschii, de exemplul cand rade, tuseste sau se intinde.
Se estimeaza ca 25% dintre barbatii la care apare o hernie sunt de obicei la varsta la care muschii devin slabi. Interventia chirurgicala este singurul tratament si este necesara pentru a preveni complicatii severe.
Sindromul intestinului (colonului) iritabil, in mod obisnuit, produce simptome de-a lungul tractului intestinal precum:
- crampe dureroase.
- balonari.
- diaree.
- constipatie.
- mucus in fecale.
Simptomele au tendinta sa dispara dupa un tranzit intestinal complet. Medicul poate recomanda schimbarea stilului de viata si a dietei, care pot produce o imbunatatire, si medicamente care ajuta la controlul anumite simptome.
Apendicele este un organ mic care se afla in partea dreapta a corpului, iar inflamatia apendicelui poate cauza durere in regiunea pelviana.
Alte simptome sunt:
- febra.
- pierderea poftei de mancare.
- greata si varsaturi.
- dureri si edem in abdomenul inferior.
Daca o durere ascutita in abdomenul inferior este insotita de simptomele de mai sus trebuie sa ne adresam imediat medicului. Probabil ca este nevoie de o interventie chirurgicala.
Litiaza urinara se formeaza cand sarurile si mineralele, cum ar fi calciul, se cristalizeaza in urina, si corpul nu le poate elimina. Aceste minerale se lipesc de altele si se cristalizeaza in pietre urinare.
Pietrele produc simptome cand corpul incearca sa le elimine, si atunci durerea in pelvis si in abdomenul inferior este comuna. Alte semne sunt dificultatea de a urina (disurie) si aparitia sangelui in urina (hematurie).
Medicul poate prescrie medicamente contra durerii care sa ajute trecerea pietrei si o serie de medicamente care sparg pietrele. Pietrele mai mari necesita in unele cazuri interventie chirurgicala.
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare in general provocata de o infectie.
Ea produce durere in pelvis impreuna cu simptome care includ:
- un flux slab de urina.
- dificultatea de a urina.
- urinare foarte des.
- usturime la urinare.
- sange in urina.
- schimbari in aspectul si mirosul urinei.
Medicul va folosi o cura scurta cu antibiotice pentru a trata infectia.
Structura uretrala apare cand uretra se ingusteaza sau se blocheaza facand dificila eliminarea urinei. In afara de durere, in abdomenul inferioar apar simptome ca:
- durere in timpul urinarii.
- tulburari de urinare.
- scurgeri de urina.
- sange in urina si sperma.
- pierderea controlului asupra vezicii urinare.
Tratamentul tinde sa necesite o interventie chirurgicala in diferite forme.
Hiperplazia benigna de prostata apare atunci cand prostata se mareste din alte cauze decat cancer.
Atunci cand prostata se mareste, ea apasa pe uretra. Aceasta poate cauza disurie si dureri in zona pelvina. Poate duce chiar la slabirea muschilor vezicii urinare din cauza incordarii si poate agrava simptomele.
Tratamentul poate include schimbarea modului de viata, medicamente si interventie chirurgicala.
Chiar daca durerea ocazionala in zona pelviana este comuna, ori de cate ori nu suntem siguri de sursa durerii, trebuie sa ne adresam medicului.
Si daca cauza durerii este cunoscuta si clara, orice schimbare sau inrautatire poate indica faptul ca trebuie sa ne adresam medicului.
Identificarea cauzelor care stau la baza durerii pelviene este importanta. Daca aparent problemele ca infectiile de tract inferior par simple, deseori este nevoie de tratament pentru a preveni complicatii serioase.
Oricine nu este sigur in legatura cu cauzele durerii pelviene trebuie sa se adreseze unui medic.
Bibliografie:
Chlamydia - CDC fact sheet (detailed). (2017, September 26). https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia-detailed.htm
Conditions treated: Urethral stricture. (n.d.). http://urology.ucla.edu/body.cfm?id=478&ref=8&action=detail
Gonorrhea - CDC fact sheet (detailed version). (2017, September 26). https://www.cdc.gov/std/gonorrhea/stdfact-gonorrhea-detailed.htm
Inguinal hernia. (2014, June). https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/inguinal-hernia
Prostate enlargement (benign prostatic hyperplasia). (2014, September). https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia
Prostatitis: Inflammation of the prostate. (2014, July). https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostatitis-inflammation-prostate
Prostatitis (male pelvic pain). (n.d.). https://urology.ucsf.edu/patient-care/adult-non-cancer/male-sexual-and-reproductive-health/prostatitis
Symptoms & causes of irritable bowel syndrome. (2017, November). https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes
Treatment for irritable bowel syndrome. (2017, November). https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome/treatment