Recomandari OMS cu privire la efectele daunatoare ale ecranelor si ale sedentarismului la copii

Importanta stilului de viata al familiei

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis noi informatii cu privire la modul prin care copiii pot avea o viata mai sanatoasa. Astfel, sunt luate in vizor activitatea fizica, somnul si comportamentul sedentar in cazul copiilor cu varste mai mici de 5 ani. De aceea, copiilor incadrati in aceasta grupa de varsta trebuie sa li se reduca numarul de ore petrecute in fata ecranelor, dar si durata pe care o au stand in scaune sau carucioare.

Toate masurile recomandate de OMS au ca scop cresterea sanatoasa si armonioasa a copiilor, dar si marirea duratei de joaca activa a acestora.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirma ca, daca se doreste promovarea starii de sanatate, atunci trebuie ca acest lucru sa fie inceput inca de la varste cat mai fragede. De asemenea, copilaria timpurie reprezinta o perioada de dezvoltare rapida in care stilul de viata al familiei joaca un rol marcant in starea de sanatate a copilului.

Sedentarismul creste riscul de deces

Cu cat se traieste intr-un mediu in care sanatatea este promovata, cu atat rezultatele sunt mai bune.

Tinand cont de afirmatiile anterioare, expertii OMS au elaborat noi instructiuni cu privire la activitatea fizica si odihna copiilor sub 5 ani. In studiile realizate au fost evaluate efectele unui somn inadecvat asupra copiilor mici, dar si legatura dintre oboseala si timpul petrecut in fata ecranelor sau in scaunele si carucioare.

In plus, au fost analizate efectele benefice care exista in cazul in care copiii de aceste varste au un nivel crescut de activitate. Imbunatatirea activitatii fizice si micsorarea timpului sedentar, dar si asigurarea unui somn de calitate reprezinta metode ce ajuta la imbunatatirea starii de sanatate fizice si psihice.

Prin aceste metode se contribuie la prevenirea obezitatii in copilarie, dar si a altor boli ce pot sa apara mai tarziu pe parcursul vietii.

Consecinta nerespectarii recomandarilor cu privire la activitatea fizica consta in peste 5 milioane de decese la nivel mondial in fiecare an (pentru toate grupele de varsta).

In prezent se estimeaza ca peste 23% dintre adulti si peste 80% dintre adolescenti nu sunt suficient de activi fizici si au asociate din acest motiv numeroase riscuri pentru sanatate. Astfel, daca nivelurile de activitate fizica si comportamentele de somn sunt stabilite inca de la inceputul vietii, obiceiurile sanatoase se vor forma din copilarie si vor persista pe tot parcursul vietii.

Timpul petrecut in fata ecranelor trebuie redus cat mai mult, iar orice perioada de sedentarism trebuie inlocuita cu activitati mai active din punct de vedere fizic. Totusi, trebuie sa se tina cont de faptul ca somnul de calitate reprezinta un element cheie in sanatatea copiilor si nu trebuie uitat.

In plus, se recomanda ca in perioadele in care nu are loc activitate fizica sa nu se petreaca mult timp in fata calculatorului, televizorului sau smartphone-ului, ci sa se investeasca timp in activitati interactive, precum cititul, povestitul, desenatul, cantatul sau chiar puzzle-urile.

Comisia Europeana cu privire la obezitatea infantila a recunoscut impactul pe care il au nivelul de activitate fizica si calitatea somnului asupra sanatatii fizice si psihice. Astfel, au fost cerute instructiuni clare privind activitatea fizica, somnul si comportamentul sedentar la copiii de varste mici.

Aplicarea recomandarilor primite in primii 5 ani de viata pot contribui intr-o mare masura la o dezvoltare cognitiva si motorie adecvata, dar si la o stare generala buna de sanatate pe tot parcursul vietii.

Recomandarile UE

Recomandari in cazul sugarilor (copiii cu varste mai mici de 1 an)

Se indica activitate fizica de mai multe ori pe zi, in diferite moduri, dar in special prin jocuri interactive pe podea. Cu cat nivelul de activitate este mai ridicat, cu atat este mai bine. In cazul copiilor mai mici se indica asezarea acestora pe burta de mai multe ori pe zi, in sesiuni de minim 30 de minute. Trebuie acordata deosebita atentie copilului atunci cand se afla in aceasta pozitie si trebuie realizata doar atunci cand acesta este treaz.

O alta indicatie importanta face referire la timpul petrecut in carucioare, leagane, scaune etc. Nu se recomanda ca sugarii sa petreaca mai mult de o ora stand in acestea la un moment dat. In plus, nu se recomanda implicarea copilului de aceasta varsta in activitati ce implica ecrane.

Cand copilul este in repaus, trebuie sa i se citeasca, sa i se povesteasca sau sa i se cante. Interactiunea cu ingrijitorul (parinte, educator, bona etc.) este extrem de importanta pentru buna dezvoltare ulterioara a copilului.

Din punct de vedere al somnului, specialistii recomanda ca sugarii de 0-3 luni sa doarma 14-17 ore. In schimb, sugarilor mai mari de 3 luni li se recomanda o durata de somn de aproximativ 12-16 ore.

Recomandari in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 2 ani

In cazul copiilor de 1-2 ani se recomanda cel putin 3 ore de activitate fizica pe tot parcursul zilei. Exista numeroase moduri prin care poate fi facut acest lucru, recomandandu-se orice nivel de intensitate, de la cea mai redusa la cea mai ridicata. Si in acest caz, cu cat mai multa activitate fizica este realizata, cu atat mai bine pentru sanatatea copilului.

Carucioarele, leaganele, scaunelele si alte astfel de obiecte nu trebuie folosite mai mult de o ora la un moment dat de catre copiii de 1-2 ani. De asemenea, nu se recomanda utilizarea monitoarelor in cazul copiilor de 1 an.

In schimb, este permis acest lucru (vizionarea de videoclipuri/desene animate si jocuri pe calculator/smartphone) pentru copiii de 2 ani, cu conditia ca durata totala sa nu depaseasca o ora. In repaus se indica activitatile educative, precum cititul de povesti.

Calitatea somnului este extrem de importanta, recomandandu-se 11-14 ore de somn de calitate pentru aceasta grupa de varsta. Trebuie sa se formeze un program de somn regulat, cu program de culcare si trezire, iar cateva ore de somn pot avea loc si ziua.

Recomandari in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani

Copiii de 3-4 ani trebuie sa petreaca minim 180 de minute realizand diferite activitati fizice pe tot parcursul zilei. Cel putin 60 de minute dintre acestea vor consta in activitate fizica moderata sau intensiva.

Ca si in cazurile anterioare, nu se recomanda statul in carucior mai mult de o ora la un moment dat. Timpul permis in fata monitoarelor este de maxim o ora, preferandu-se ca acest timp sa fie petrecut in activitati mai educative, precum cititul, desenatul sau povestitul.

Din punct de vedere al odihnei, copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani le este recomandat un somn regulat cu un program de culcare/trezire. Se indica 10-13 ore de somn de buna calitate, din care cateva ore pot fi ziua.

Concluzii

Studiile au constatat ca nivelul de activitate fizica este unul redus la nivel mondial, in special in cazul tinerilor si adolescentilor. Acest lucru are consecinte importante asupra sanatatii, ducand la numeroase boli sau chiar la deces.

Pentru prevenirea acestui lucru, specialistii au ajuns la concluzia ca stilul de viata corect si care promoveaza sanatatea trebuie implementat inca de la cele mai fragede varste.

Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma cu privire la aceste lucruri si analizeaza nivelul de activitate, sedentarismul, dar si calitatea somnului in cazul copiilor mai mici de 5 ani. In urma studiilor, sunt puse la dispozitie mai multe recomandari pentru copiii mai mici de 5 ani, avand ca scop promovarea sanatatii pe termen lung.