Pentru multe persoane afectate de o forma usoara a bolii varicoase, aceasta este doar o simpla preocupare estetica, dar pentru alti pacienti, venele varicoase pot provoca dureri si disconfort, ducand la probleme serioase de sanatate.
Boala varicoasa, cunoscuta si sub numele de varicoza sau varice, este o afectiune generala, cronica, a sistemului venos al membrelor inferioare care se manifesta prin: vene dilatate, proeminente, palpabile si vizibile la suprafata pielii, de culoare violet sau rosie.
Intre 30 si 50% din populatia adulta, cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, sufera de varice, segmentul feminin fiind cel mai afectat. Neglijata, afectiunea devine din ce in ce mai inestetica iar venele mai dureroase.
Cum recunoastem simptomele varicelor?
Insuficienta venoasa cronica se manifesta prin picioare grele si glezne umflate accentuat pe parcursul zilei. De asemenea, poate fi insotita de dureri sau carcei, mai ales pe timpul noptii.
Varicele se asociaza frecvent cu varicocel, hemoroizi, picior plat, scolioze, ptoze viscerale si genunchiul valg.
Boala varicoasa trebuie deosebita de alte leziuni venoase precum: flebectaziile, dilatatiile anevrismale, insuficienta venoasa cronica, care poate sa apara in stadiile avansate ale bolii, dar poate sa survina si in alte conditii.
Semnele care indica faptul ca puteti avea vene varicoase includ:
• Vene care sunt de culoare inchisa violet sau albastru,
• Venele care apar rasucite si umflate,
• Durere, crampe musculare si umflarea picioarelor,
• Agravarea durerii dupa o perioada mai lunga de sezut sau stat in picioare,
• Mancarimi in jurul uneia sau mai multor vene,
• Decolorarea pielii in jurul unei vene varicoase.
Cauze si factori de risc in dezvoltarea varicelor
Factorii care cresc riscul de a dezvolta vene varicoase sunt:
Sarcina - in timpul sarcinii, volumul de sange din organism care ajuta in cresterea fetusului si modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii, pot duce la largirea venelor.
Menopauza - modificarile hormonale care apar in timpul menopauzei, deoarece hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor.
Varsta peste 50 de ani – odata cu imbatranirea, supapele din vene care ajuta la reglarea fluxului sanguin se uzeaza.
Statul in picioare pentru perioade lungi de timp - sangele nu circula normal daca mentineti aceeasi pozitie pentru perioade lungi de timp.
Obezitate – greutatea in exces pune presiune suplimentara asupra venelor.
Istoric familial - incidenta dezvoltarii afectiunii creste daca alti membri ai familiei sufera de varice.
Complicatii
Complicatiile venelor varicoase pot include ulceratii dureroase, cheaguri de sange si sangerare. Exista patru stadii ale afectarii varicelor: in stadiul I, numit pre-varicos, picioarele sunt grele, apar dureri ale incheieturii gleznelor si piciorului, furnicaturi, edeme si senzatii de arsura in picioare.
In stadiul II apar varicele pe traiectul venelor, in stadiul III apare eczema varicoasa, in timp ce in ultimul stadiu, IV, apar ulcerele varicoase.
Tratament
In functie de stadiul evolutiei varicelor, exista mai multe optiuni de tratament, atat non-invazive, cat si metode chirurgicale la care se poate recurge in cazul complicatiilor.
Exercitiile fizice, ridicarea picioarelor si ingerarea unor medicamente sau suplimente naturale care sprijina circulatia normala a sangelui si care pot ameliora durerea cauzata de venele varicoase reprezinta o solutie pentru stadiile incipiente ale bolii.
Venotonic Complex de la Cosmo Pharm este un supliment vegetal bioactiv compus din extracte cu proprietati terapeutice deosebite, in concentratii optime, ce sprijina sanatatea sistemului circulator sanguin si limfatic:
• Diosmina, hesperidina si rutinul contribuie la buna circulatie a sangelui, sustine circulatia periferica si ajuta la eliminarea senzatiei de „picioare grele”, ajuta in insuficiente venoase de toate tipurile: afectiuni varicoase, inflamatii ale venelor hemoroidale etc.
• Castanul salbatic ajuta la tonifierea peretilor venosi si a valvelor venoase, buna circulatie la nivel central (creier si inima) si periferic. Contribuie la oxigenarea creierului si vindecarea rapida a ranilor.
• Vitamina E si amestecul de tocoferoli contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
• Vitamina C este un puternic antioxidant, intareste peretii vasculari, creste rezistenta vaselor sanguine si scade aparitia trombilor.
• Extractul de Ghimpe are actiune antiinflamatoare, diuretica si cicatrizanta.
• Extractul de ardei iute intensifica circulatia sangvina la persoanele cu circulatie periferica deficitara.
Venotonic Complex este indicat in tulburari de circulatie, insuficiente venoase, ulcere varicoase, varice, inflamatii ale vaselor de sange, deficiente de circulatie la nivelul capilarelor, maini si picioare reci, picioare grele si hemoroizi.
Evitarea factorilor de risc este vitala in tratarea varicelor:
Imbunatatirea circulatiei si a tonusului muscular poate sa va reduca riscul de a dezvolta vene varicoase.
Aceleasi masuri pe care le puteti lua pentru a trata disconfortul din venele varicoase la domiciliu pot ajuta la prevenirea afectiunii, inclusiv:
• Faceti miscare,
• Mentineti-va greutatea sub control,
• Adoptati o dieta bogata in fibre, cu continut redus de sare,
• Ridicati picioarele,
• Modificati in mod regulat pozitia de sedere sau in picioare,
• Evitati tocurile inalte, incaltamintea incomoda
• Hidratati-va,
• Evitati baile fierbinti care produc vasodilatatie.
Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din Natura!