Cefaleea cervicogena este o durere de cap care se dezvolta in regiunea gatului, desi cel mai adesea persoanele simt durerea in regiunea capului. Cefalea cervicogena este o durere de cap secundara.
Durerile de cap secundare sunt cauzate de o patologie separata fundamentala, precum o leziune in regiunea gatului, o infectie sau o tensiune arteriala ridicata. Acest fapt o deosebeste de o durere de cap primara ca migrena si durerile banale de cap.
Durerea cauzata de o cefalee cervicogena incepe in regiunea gatului si in partea din spate a capului si radiaza in partea din fata. Oamenii pot confunda cefaleea cervicogena cu migrena sau durerea de cap provocata de tensiunea arteriala mare, caci ambele pot proveni din durerea gatului.
De obicei, persoanele care au o cefalee cervicogena sufera de durere de cap si de o senzatie de rigiditate. Cu siguranta, o miscare fortata a gatului poate provoca o cefalee cervicogena.
In majoritatea cazurilor, durerea incepe doar intr-o parte a capului, de obicei din spatele capului si a gatului si radiaza spre fata.
Alte simptome ale cefaleei cervicogene includ:
- reducerea anumite miscari ale gatului.
- durerea unei parti a fetei sau a capului.
- durerea si rigiditatea gatului.
- durere in jurul ochilor.
- durere a gatului, umarului sau bratului doar pe o parte
- durere declansata de o miscare a gatului sau de o anumita pozitie.
- sensibilitate la lumina sau zgomot.
- senzatie de greata.
- vedere incetosata.
Cefaleea cervicogena este cauzata de unele probleme structurale ale gatului care deseori au ca sursa patologii ale vertebrelor din partea cea mai de sus a coloanei vertebrale, numita zona cervicala, in special vertebrele C2-C3.
Unele persoane pot suferi de cefalee cervicogena pentru ca locul de munca implica o pozitie care presupune tensiunea permanenta a musculaturii gatului. Printre acestia sunt coafezele, cei care lucreaza manual si soferii.
Unii pot suferi de cefalee cervicogena si dupa o lovitura sau injurie a gatului, aceasta fiind resimtita ca o lovitura de bici.
Sunt anumite maladii care pot cauza o cefalee cervicogenica, precum:
- tumori.
- fracturi.
- infectii.
- artrite ale coloanei vertebrale superioare.
- o fisura sau o injurie a vertrebrelor aferente.
Tratamentul cefaleei cervicogene este axat pe inlaturarea cauzei care provoaca durerea. El depinde mult de severitatea durerii si difera de la o persoana la alta.
O serie de tratamente pentru cefaleea cervicogenica sunt:
Medicamentele
Furnizorii de servicii medicale pot oferi o gama larga de medicamente fara reteta sau cu prescriptia medicului care usureaza durerea si simptomele incomode.
Medicamentele care trateaza cefaleea cervicogena:
- antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), ca aspirina sau ibuprofen.
- relaxante musculare.
- medicamente contra apoplexiei.
- medicamente contra depresiei.
Fizioterapia
Fizioterapia este un tratament eficient pentru cefaleea cervicogena atunci cand aceasta este cauzata de probleme structurale. Pacientii pot lucra cu un fizioterapeut pentru gasirea unui program specializat de tratament.
La prima intalnire, fizioterapeutul va identifica sursa durerii. Apoi el va trebui sa stimuleze tesutul moale si sa miste articulatiile inconjuratoare pentru a usura durerea.
Stimularea electrica transcutanata a nervilor (TENS)
Unitatile TENS folosesc mici electrozi plasati pe piele care trimit semnale electrice ce stimuleaza nervii din apropierea sursei de durere.
Procedura TENS poate ajuta anumite persoane cu cefalee cervicogena, dar de obicei rezultatul nu dureaza prea mult.
Extirparea cu unde radio
Persoanele care sufera de dureri cronice de cap pot folosi extirparea cu unde radio. Numita si neuroliza cu unde radio, aceasta procedura foloseste unde radio pentru a incalzi varful unui ac. Apoi doctorul va pune acul pe nervul care provoaca durerea. Caldura acului va anula eficacitatea nervului, intrerupandu-i posibilitatea de a transmite semnalele durerii la creier.
Blocajul nervilor
Doctorul poate injecta o substanta cu efect anestezic in nerv si ea se raspandeste in regiunea capului si a gatului. De cele mai multe ori, durerea este usurata si poate ajuta si la gasirea sursei durerii.
Neuromodularea
Neuromodularea este o operatie prin care se pun electrozi in regiunea spatelui si a gatului. Conectati printr-un fir subtire la un generator de impuls, electrozii vor transmite impulsuri nervului occipital, care se intinde de la nivelul coloanei vertebrale pana la cap.
Aceasta terapie poate ajuta pacientii cu cefalee cervicogena atunci cand alte tratamente nu au dat rezultate.
Remedii naturale
Pacientii pot incerca si o terapie numita aplatizare apofizica (SNAG). Aceasta presupune folosirea unui prosop pentru a manipula partea gatului care cauzeaza durerea.
Un fizioterapeut poate invata pacientul sa faca aceasta procedura acasa.
Pacientii pot gasi si exercitii specifice si tratamente alternative care sa-i ajute in reducerea durerilor. Acestea includ:
- tehnici de respiratie.
- yoga.
- regim de relaxare.
Netratata, cefaleea cervicogena poate deveni invalidanta. Unele persoane pot suferi de cefalee cervicogena cronica sau periodica. Daca se intampla acest lucru este necesar sa se adreseze unui specialist pentru a stabili tratamentul cel mai bun.
Orice persoana trebuie sa se adreseze medicului atunci cand sufera de o durere de cap insotita de:
- febra.
- eczeme.
- greata sau varsaturi.
- stare de confuzie.
- tulburari de vorbire.
- pierderea vederii.
- greutate la mers.
- slabiciune musculara.
Cefalea cervicogena este un tip de durere de cap secundara care este cauzata de probleme in regiunea gatului. Cauzele cefaleei cervicogene includ malformatii ale coloanei vertebrale cervicale, leziuni ale gatului, inflamatii si alte conditii medicale.
Netratata, cefaleea cervicogena se poate inrautati si poate deveni invalidanta. Pacientii pot suferi de o durere cronica, periodica care nu raspunde la medicamente.
Persoanele care sufera de o cefalee cervicogena pot colabora cu medicul pentru a stabili un tratament corespunzator care este potrivit simptomelor.
Pacientii pot usura simptomele de care sufera si acasa printr-o combinatie de terapii sau prin metode chirurgicale.